Εντολή προς οργανώσεις που λειτουργούν εκτός των ΗΠΑ να σταματήσουν άμεσα την διανομή φαρμάκων κατά του HIV που έχουν αγοραστεί με αμερικανική βοήθεια, ακόμη και αν τα φάρμακα έχουν ήδη αποκτηθεί και έχουν διατεθεί στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών, έδωσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η οδηγία αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου παγώματος των προγραμμάτων εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτήν περιλαμβάνεται προς πάγωμα το Προεδρικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR), το πρόγραμμα παγκόσμιας υγείας που ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους και το οποίο μέχρι σήμερα έχει στην ουσία σώσει από τις συνέπειες του AIDS πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση είχε ήδη κινηθεί προς την κατεύθυνση της διακοπής της χρηματοδότησης του PEPFAR με στόχο να μην φτάσει αυτή σε κλινικές, νοσοκομεία και σε οργανώσεις σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Τάιμς της Νέας Υόρκης, πλέον ραντεβού ακυρώνονται και ασθενείς απομακρύνονται από τις κλινικές. Πολλά άτομα με HIV αντιμετωπίζουν απότομη διακοπή της θεραπείας τους.
Παράλληλα, ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έλαβαν αυστηρές εντολές να μην επικοινωνούν με συνεργάτες και συναδέλφους εκτός των υπηρεσιών τους, γεγονός που οδηγεί σε σύγχυση και ανησυχία, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους με γνώση της κατάστασης, αναφέρουν οι NYT. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης λάβει εντολή να σταματήσουν να παρέχουν τεχνική βοήθεια στα εθνικά υπουργεία Υγείας.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που είδαν οι New York Times, οι υπάλληλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έλαβαν οδηγία, με άμεση ισχύ, να σταματήσουν να επικοινωνούν με το προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Αργότερα τους δόθηκαν οδηγίες να μην βρίσκονται καν στην ίδια αίθουσα συσκέψεων – πραγματική ή εικονική – με υπαλλήλους του ΠΟΥ ή να συμμετέχουν σε συνομιλίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις οποίες συμμετέχουν επίσης μέλη του προσωπικού του ΠΟΥ.
Το απόγευμα της Δευτέρας, οι υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο ειδοποιήθηκαν ότι τα συστήματα δεδομένων της PEPFAR θα έκλειναν, που σημαίνει ότι δεν θα είχαν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, τις εκθέσεις και τα αναλυτικά εργαλεία.
Σημειώνεται ότι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έκαναν καιρό τώρα εκστρατεία κατά της επανέγκρισης του PEPFAR για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα προωθούσε τις αμβλώσεις. Τον Μάρτιο, το πρόγραμμα ανανεώθηκε για ένα έτος.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Με διατάγματα απολύει τρανς άτομα από τον στρατό και φέρνει πίσω τους αντιεμβολιαστές
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως χωρίς την πρόσβαση σε θεραπεία, τα επίπεδα του ιού στα άτομα με HIV θα εκτοξευθούν γρήγορα, διαλύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Περίπου μία στις τρεις έγκυες γυναίκες μπορεί, χωρίς θεραπεία, να μεταδώσουν τον ιό στα μωρά τους. Η διακοπή της θεραπείας μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών που μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.
Μελέτη έχει υπολογίσει ότι εάν η PEPFAR τερματιστεί, θα χαθούν 600.000 ζωές κατά την επόμενη δεκαετία μόνο στη Νότια Αφρική. Και αυτή η χώρα βασίζεται στην PEPFAR μόνο για το 20 τοις εκατό του προϋπολογισμού της για τον ιό HIV. Κάποιες φτωχότερες χώρες εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα αυτό.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Έρευνες για θανατικές απειλές κατά δικαστικών της δίκης της Μαρίν Λεπέν
Ποτάμι λαϊκής οργής για τα «Τέμπη» της Σερβίας κλονίζει το σύστημα Βούτσιτς
Συρία: Γιατί δεν είναι τόσο απλό να επιστρέψουν οι πρόσφυγες
Wall Street Journal: Πώς η DeepSeek αλλάζει τα σενάρια για την τεχνητή νοημοσύνη
ΗΠΑ – Καλιφόρνια: Μετά τις πυρκαγιές, χιόνι και βροχή (Photos)
«Πόλεμος» για το TikTok: Μετά τον Μασκ και η Microsoft στο «παιχνίδι» για την εξαγορά του
Ισπανία: Η ακροδεξιά με Λεπέν και Όρμπαν προγραμματίζει διαδήλωση στη Μαδρίτη
Ο Τραμπ σπρώχνει την ΕΕ στον γκρεμό – Τα σενάρια για την Ουκρανία