Καμία «αχτίδα» αποκλιμάκωσης δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε νέα λιμενικά τέλη για πλοία που συνδέονται με το Πεκίνο. «Στόχος μας να αντιστραφεί η κινεζική κυριαρχία», λένε στην Ουάσινγκτον.
«Τα πλοία και η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική οικονομική ασφάλεια και την ελεύθερη ροή του εμπορίου», ανέφερε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ σε δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε τα νέα τέλη, τα περισσότερα από τα οποία θα έχουν ισχύ στα μέσα Οκτωβρίου.
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ θα αρχίσουν να αντιστρέφουν την κινεζική κυριαρχία, να αντιμετωπίζουν τις απειλές για την αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού και να στέλνουν ένα μήνυμα ζήτησης για πλοία αμερικανικής κατασκευής», δήλωσε ο Γκριρ.
Σύμφωνα με τον νέο κανόνα, τα τέλη ανά χωρητικότητα ή ανά εμπορευματοκιβώτιο θα ισχύουν για κάθε ταξίδι κινεζικών πλοίων στις ΗΠΑ και όχι σε κάθε λιμάνι, όπως ανησυχούσαν ορισμένοι στον κλάδο.
Το τέλος θα υπολογίζεται έως και πέντε φορές ετησίως και μπορεί να απαλλάσσεται εάν ο πλοιοκτήτης δώσει παραγγελία για πλοίο αμερικανικής κατασκευής.
Κυρίαρχη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ μειώθηκε σταδιακά και σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο τομέας κυριαρχείται από την Ασία, με την Κίνα να κατασκευάζει σχεδόν τα μισά από όλα τα πλοία που δρομολογούνται, μπροστά από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Οι τρεις αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% της πολιτικής ναυπηγικής βιομηχανίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Θα υπάρχουν χωριστά τέλη για τα πλοία που λειτουργούν από την Κίνα και τα πλοία που κατασκευάζονται από την Κίνα, και τα δύο θα αυξηθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Για τα κινεζικής κατασκευής πλοία, το τέλος ξεκινά από 18 δολάρια ανά καθαρό τόνο (NT) ή 120 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο – που σημαίνει ότι ένα πλοίο με 15.000 εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με τέλος ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων.
Όλα τα μη αμερικανικής κατασκευής πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων θα πληγούν επίσης με τέλη που θα ισχύσουν σε 6 μήνες.
Η Ουάσινγκτον εισάγει επίσης νέα τέλη για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αν και αυτά δεν τίθενται σε ισχύ για τρία χρόνια.
Σε ενημερωτικό δελτίο που συνοδεύει την ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα τέλη δεν θα επηρεάζουν «τη ναυτιλία στις Λίμνες ή στην Καραϊβική, τη ναυτιλία από και προς τα εδάφη των ΗΠΑ ή τις εξαγωγές χύδην εμπορευμάτων με πλοία που φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κενά».
Εκτός από τα τέλη, ο Γκριρ ανακοίνωσε επίσης προτεινόμενους δασμούς σε ορισμένους γερανούς πλοίων προς ξηρά και στον κινεζικό εξοπλισμό χειρισμού φορτίων.
Διαβάστε επίσης
Πάσχα 2025: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ από Μεγάλη Παρασκευή έως Τετάρτη
Μεγάλη Παρασκευή: Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ – Τι ώρα κλείνουν