Το γεγονός πως η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να επιβάλλει επιθετικά την δική της ατζέντα απέναντι σε φίλους και συμμάχους έρχεται να υπογραμμίσει η πολιτική της απέναντι στην Κούβα και συγκεκριμένα στις προσπάθειες που καταβάλλει να «πνίξει» το διάσημο παγκόσμιο ιατρικό πρόγραμμα της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από την Κούβα να ζουν και να εργάζονται για ένα διάστημα σε χώρες με τις οποίες έχει κλείσει σχετική συμφωνία για την συμβολή της Αβάνας στην ενίσχυση του συστήματος υγείας της εκάστοτε χώρας. Η κυβέρνηση Τραμπ, και ο Κουβανοαμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, στοχεύει στο επιτυχημένο πρόγραμμα της Κούβας, το οποίο μάλιστα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία της.
Η κυβέρνηση Τραμπ ανέτρεψε τις κινήσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν, επαναφέροντας την Κούβα στον κατάλογο των «κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία», γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητά της να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα αποκατέστησε το δικαίωμα των Αμερικανών να καταθέτουν μηνύσεις για περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στο νησί πριν από δεκαετίες. Επιπλέον σε Κουβανούς αξιωματούχους αφαιρέθηκαν οι βίζες και η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις επιχειρηματικές συναλλαγές με εταιρείες που ελέγχονται από τον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Κούβας, οι οποίες διαχειρίζονται ζωτικά συμφέροντα όπως ο τουρισμός και οι εισαγωγές.
Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να στοχοποιήσουν τις ιατρικές αποστολές της Κούβας, αλλά ο Τραμπ ακολουθεί πιο σκληρή γραμμή: Τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ανακαλέσει τις ταξιδιωτικές βίζες αξιωματούχων των χωρών που φιλοξενούν τις ιατρικές αποστολές της Κούβας. Οι ιατρικές αποστολές της Κούβας εργάζονται σε δεκάδες χώρες από την Αφρική έως τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
Το μέτρο αυτό απειλεί μια από τις κύριες πηγές συναλλάγματος της Κούβας, την ώρα που το νησί της Επανάστασης παλεύει με ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και ελλείψεις τροφίμων. Ήδη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δύο από τη Βενεζουέλα και δύο από την Κούβα, έχασαν τις ταξιδιωτικές βίζες τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της νέας πολιτικής για τις ιατρικές αποστολές.
Αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσα ακριβώς χρήματα παράγει το ιατρικό πρόγραμμα για την Κούβα –τα επίσημα στοιχεία δεν παρέχουν μια συμπαγή εικόνα- συνολικά, η χώρα κερδίζει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την εξαγωγή εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οικοδόμων, εκπαιδευτικών και άλλων τύπων εξειδικευμένων εργαζομένων. Αυτά τα στοιχεία έχει καταφέρει να συλλέξει το Cuba Archive, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Μαϊάμι, η οποία συνεργάζεται με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων. Το ποσό που έχουν καταβάλει οι κυβερνήσεις στην Κούβα ανά γιατρό ποικίλλει και κυμαίνεται από 900 δολάρια στη Γουατεμάλα έως 5.000 δολάρια στην Κένυα. Στην Ισημερινή Γουινέα, οι γιατροί έλαβαν 1.000 δολάρια από τα 10.000 δολάρια που πλήρωσε η κυβέρνηση γι’ αυτούς, ανέφερε η έκθεση του Cuba Archive.
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ομάδες των ιατρών και νοσηλευτών από την Κούβα, συχνά παρουσιάζονται σαν ανθρωπιστικές αποστολές για έθνη που έχουν ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης. Επί της ουσίας οι χώρες στις οποίες δρουν οι αποστολές πληρώνουν την Κούβα για γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς και άλλους παρόχους υπηρεσιών, βοηθώντας την κουβανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το δικό της σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Κουβανοί αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα έχει σήμερα 24.000 άτομα αποσπασμένα σε 56 χώρες. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε το 2014, αλλά μειώθηκε την τελευταία δεκαετία λόγω των διαφορών με τη Βραζιλία και των περικοπών στη Βενεζουέλα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι οποίοι σπουδάζουν δωρεάν ιατρική στην Κούβα, γενικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τη θέλησή τους, επειδή κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι θα κέρδιζαν στην πατρίδα τους. Το ποσό που έχουν καταβάλει οι κυβερνήσεις στην Κούβα ανά γιατρό ποικίλλει και κυμαίνεται από 900 δολάρια στη Γουατεμάλα έως 5.000 δολάρια στην Κένυα. Στην Ισημερινή Γουινέα, οι γιατροί έλαβαν 1.000 δολάρια από τα 10.000 δολάρια που πλήρωσε η κυβέρνηση γι’ αυτούς, ανέφερε η έκθεση του Cuba Archive.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βέβαια λαμβάνουν μόνο ένα μέρος – ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε 2 έως 15 τοις εκατό – από αυτά που πληρώνουν οι κυβερνήσεις στην Κούβα για τις υπηρεσίες τους. Η μισή αμοιβή των εργαζομένων κρατείται σε έναν λογαριασμό σε τοπικό νόμισμα στην Κούβα, από τον οποίο μπορούν να κάνουν ανάληψη μόνο μετά την επιστροφή τους από τις αποστολές τους.
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, υπάρχουν επίσης καταγγελίες από γιατρούς που υπηρέτησαν στο εξωτερικό ότι τους κατασχέθηκαν τα διαβατήριά τους, δεν τους επιτρεπόταν να συναναστρέφονται με ντόπιους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έπρεπε να τηρούν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους και τις οικογένειές τους. Επί της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, σε γιατρούς που εγκατέλειψαν το πρόγραμμα προσφέρθηκε ταχεία είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείψουν την Κούβα.
Διαβάστε επίσης
Δώρο Πάσχα 2025: Μέχρι πότε η προθεσμία καταβολής – Πώς να το υπολογίσετε
Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα – 24ωρη απεργία για τις λεωφορειολωρίδες
Τουρκικό δημοσίευμα για την Κάσο: Η Τουρκία ανάγκασε την Ελλάδα να παγώσει το υποθαλάσσιο καλώδιο
Μπήκε σε εκκλησία στην Πάφο και προκάλεσε χάος τη Μ. Δευτέρα – Είχε απασχολήσει και τα Χριστούγεννα