Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ φέρονται να δρομολογούν την ανάπτυξη 3.000 και πλέον στρατιωτών στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις απειλές του Ιράν για «εκδίκηση» μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNN, στρατιώτες, δυνάμει της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, είχαν προετοιμαστεί για να δεχθούν εντολές. Ο λόγος για 3.000 – 3.500 κομάντος.
Σημειώνεται πως οι στρατιώτες θα ενωθούν με τους περίπου 750 άλλους που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή και θα παραμείνουν εκεί για περίπου 60 ημέρες.
Δείτε επίσης: Πως δολοφόνησαν οι Αμερικανοί τον Σουλεϊμανί – Οι «απρόβλεπτες» συνέπειες (Video)
Βίντεο – ντοκουμέντο
Καρέ – καρέ τη στιγμή που ο αμερικανικός πύραυλος ανατινάζει το όχημα που επέβαινε ο Ιρανός υποστρατηγός, Κασέμ Σουλεϊμανί, φέρεται να αποτυπώνει βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Το βίντεο, που αναπαράγεται από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, φέρεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης που είχε ως στόχο δύο οχήματα που μετέφεραν υψηλόβαθμους σιίτες και Ιρανούς αξιωματικούς στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Μεταξύ των νεκρών είναι και δύο ακόμα στρατηγοί των Φρουρών της Επανάστασης, ένας συνταγματάρχης και έξι στρατιωτικοί ακόμα.
Δείτε επίσης: Ανησυχία Πούτιν και Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία με εντολή Τραμπ
#BREAKING: This is the moment when first AGM-114 #Hellfire air-to-surface missile launched from a #USAF MQ-9 Reaper drone hit the convoy carrying #IRGC-Quds Force commander, Qasem #Soleimani & #PMU commander, Abu-Mahdi al-Muhandis last night near #Baghdad's International Airport! https://t.co/wIrVSR1NBU pic.twitter.com/N8p2W5mBtS
— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) January 3, 2020
Ποιος ήταν ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί
Το προφίλ του 62χρονου υποστράτηγου του Ιράν και επικεφαλής της επίλεκτης «Δύναμης Κουντς», ο οποίος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του, αλλά αποτελούσε ανέκαθεν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, που τον θεωρούσαν ως ένα επικίνδυνο «χαρτί» των Ιρανών.
Ο 62χρονος στρατιωτικός έχασε τη ζωή του την Παρασκευή λόγω βομβαρδισμού σε αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ενέργεια η οποία καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ και χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «αμυντική». Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Σουλεϊμανί έπρεπε να είχε «φύγει νωρίτερα από τη μέση», όπως ανέφερε στο Twitter, ενώ ο Μάικ Πομπέο, σε απάντησή του προς τη Γαλλία, τόνισε ότι ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής πλέον…
Ο Σουλεϊμανί αποτέλεσε έναν υπολογίσιμο και συνάμα επίφοβο αντίπαλο για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, στο Ιράν κατάφερε να «χτίσει» μεγάλη δημοφιλία, τόσο ανάμεσα στην στρατιωτική ελίτ της χώρας, όσο και στους πολίτες, με τους οποίους διατηρούσε έμμεσα επαφή, διατηρώντας λογαριασμό στο Instagram και συμμετέχοντας σε βίντεο κλιπ.
Η δημοφιλία του φάνηκε και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του IranPoll για το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (2018), εκεί όπου το 83% των Ιρανών που ερωτήθηκαν είχε θετική γνώμη για τον Σουλεϊμανί, ξεπερνώντας σε ποσοστό τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Διαβάστε τη συνέχεια: Υποστράτηγος Σουλεϊμανί: Δημοφιλής στο Ιράν, persona non grata για τις ΗΠΑ
Η στρατιωτική δύναμη του Ιράν
Οι αντιδράσεις για τον θάνατο του Σουλεϊμανί οδηγούν τη Δύση σε κατάσταση συναγερμού, διότι έχει ήδη γνωστοποιηθεί από τους Ιρανούς η πρόθεση για αντίποινα. Βάσει αυτού, το BBC προέβη σε ανάλυση σχετικά με την στρατιωτική δύναμη του Ιράν, αναφέροντας ότι υπάρχουν 523.000 ετοιμοπόλεμοι άνδρες στη χώρα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών.
Στον παραπάνω αριθμό συμπεριλαμβάνονται οι 350.000 άνδρες του τακτικού στρατού, οι άνω των 150.000 στρατιώτες των Φρουρών της Επαναστάσης, οι 20.000 άνδρες που αποτελούν το προσωπικό του ναυτικού.
Παράλληλα, το BBC σημειώνει ότι τα οικονομικά προβλήματα αλλά και η επιβολή εμπάργκο έχουν μειώσει κατά πολύ την εισαγωγή οπλισμού στη χώρα, η οποία είναι μικρή συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Οι περισσότερες εισαγωγές τέτοιου τύπου προέρχονται από τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.
Διαβάστε επίσης: Ανησυχία Πούτιν και Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία με εντολή Τραμπ
Πηγή: CNN