Ο Τραμπ ρίχνει την Ουκρανία στις κάλπες των ΗΠΑ

Ο Τραμπ ρίχνει την Ουκρανία στις κάλπες  των ΗΠΑ

Διαρροή «μυστικού σχεδίου» για λήξη του πολέμου με άσκηση πίεσης στο Κίεβο να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και μάλιστα μέσα σε μόλις 24 ώρες; Ο ίδιος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, φαίνεται να το πιστεύει αυτό, αν και επισήμως δεν έχει αποκαλύψει πώς θα το πετύχει. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ένα σχέδιο που του αποδίδεται δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Washington Post» υπό τη λογική του «μυστικού σχεδίου» του Τραμπ για την Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ εκμυστηρεύτηκε το σχέδιο σε στενούς του συνεργάτες. Βάσει αυτού, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ θεωρεί ότι θα δώσει τέλος στον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες από την επανεκλογή του και θα το πετύχει πιέζοντας την Ουκρανία να παραδώσει στη Ρωσία εδάφη της, δηλαδή την Κριμαία και το Ντονμπάς.
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το που έγινε γνωστό το σχέδιο έσπευσε να το διαψεύσει ως fake news, ενώ φιλικά προς τον Τραμπ μέσα ενημέρωσης υπενθύμιζαν ότι δημόσια δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς οραματίζεται το τέλος του πολέμου που μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς κάποια συμφωνία ειρήνης στον ορίζοντα.

Αυτό που τονίζεται, πάντως, ανεξαρτήτως της στάσης απέναντι στον υποψήφιο πρόεδρο, είναι πως σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο Τραμπ εκφράζει την άποψη ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία «θέλουν να σώσουν τα προσχήματα και επιθυμούν να βρεθεί μια διέξοδος», ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει συζητήσει το θέμα απευθείας με τον Τραμπ συζητείται επίσης ότι «οι πολίτες που ζουν σε περιοχές της Ουκρανίας θα ήταν εντάξει αν ήταν μέρος της Ρωσίας».

Η σιγουριά του Τραμπ πάντως εγείρει ερωτήματα, αφού από τη μια το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη και από την άλλη ο Πούτιν (διανύει την πέμπτη θητεία του μετά το 88% που έλαβε στις φετινές προεδρικές εκλογές της Ρωσίας) επαναλαμβάνει πως μια ήττα της χώρας του είναι «αδύνατη» και παίζει με τον χρόνο παρατηρώντας την εξασθένηση της δυτικής στήριξης προς το Κίεβο. Η δε διαρροή του σχεδίου προκάλεσε την αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος το χαρακτήρισε «πρωτόγονο».

Ανήσυχοι οι σύμμαχοι

Εν τω μεταξύ, η μονομαχία Τζο Μπάιντεν – Ντόναλντ Τραμπ προμηνύεται μακρά και δριμεία, με τη σωματική και πνευματική κατάσταση και των δύο να βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Η προεκλογική ομάδα κάθε υποψηφίου παρακολουθεί στενά τον αντίπαλο και περιμένει κάθε γκάφα, κάθε πτώση, κάθε στιγμή σύγχυσης για να την προβάλει ως απόδειξη των μειούμενων ικανοτήτων του. Ο Μπάιντεν έχει ακόμη έναν «αντίπαλο», την ηλικία του, ενώ ο Τραμπ είναι μπλεγμένος με τις δικαστικές του περιπέτειες, καθώς εκκρεμούν σε βάρος του τέσσερις δίκες.

Για τους Ευρωπαίους –και όχι μόνο– συμμάχους των ΗΠΑ το «κλείδωμα» της υποψηφιότητας του Τραμπ τούς δίνει τουλάχιστον χρόνο ώστε να… προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. Αυτό διότι η προοπτική μιας δεύτερης θητείας Τραμπ είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθώς ο δισεκατομμυριούχος έχει ήδη μιλήσει για μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δεσμεύσεων στο εξωτερικό, τερματισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία και περικοπή των εισφορών των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην άμυνα της Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ υποστήριξε πως θα καλωσόριζε μια επίθεση της Ρωσίας εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ αν δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους για τις δαπάνες της συμμαχίας (εννοώντας όσους δεν τηρούν τη δέσμευση για το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικά). Αυτό αφήνει περισσότερο από το ένα τρίτο των κρατών-μελών εκτός της ομπρέλας ασφαλείας των ΗΠΑ. Λόγω μακράς ιστορίας αμυντικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, η γηραιά ήπειρος νιώθει απροετοίμαστη, ενώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης πληθαίνουν οι συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει δική της αμυντική ικανότητα.

Προς όφελος των ΗΠΑ και μόνο

Αυτό που στην ουσία ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει ότι θα πετύχει είναι να τερματίσει μια πολεμική σύρραξη που «άνοιξε» ο Τζο Μπάιντεν. Η διαφορά του Τραμπ σε σχέση τόσο με τον Μπάιντεν όσο και με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι πως θέλει να μετακυλίσει σε άλλους το κόστος που θα έχει για την Αμερική ο τρόπος με τον οποίο θέλει να κλείσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Μπάιντεν είχαν κερδίσει τις εκλογές εν μέρει και εξαιτίας των δεσμεύσεών τους να βάλουν τέλος στους αέναους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν που κήρυξαν οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στην ουσία ο Ομπάμα έκλεισε τον πόλεμο του Ιράκ –παρά το γεγονός ότι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν εκεί ακόμη και σήμερα– και ο Μπάιντεν του Αφγανιστάν με την πλήρη απόσυρση των Αμερικανών και τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Κάμερον – Τραμπ στη Φλόριντα με θέμα την Ουκρανία – «Συνηθίζεται» λέει το βρετανικό ΥΠΕΞ

Γιατί στην Ιαπωνία «τρέμουν» μία πιθανή επανεκλογή του Τραμπ

 

 

 

Documento Newsletter