Ο Τραμπ πήρε ασυλία και ο Μπάιντεν… παράταση

Ο Τραμπ πήρε ασυλία και ο Μπάιντεν… παράταση

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε δημοσίευμα που τον έφερε να παραιτείται

Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου το ερώτημα «ποιος θα σταματήσει τον Τραμπ;» ταλανίζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Παρότι υπόδικος για 91 αδικήματα που αφορούν τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για μερική ασυλία δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα εμπόδια που να μπορούν να ανακόψουν την πορεία διεκδίκησης της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, αφού η μόνη πραγματική ελπίδα για κάτι τέτοιο ήταν να «εγκλωβιζόταν» από τις νομικές του περιπέτειες. Παράλληλα, πρώτη φορά αμφισβητείται η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, του μοναδικού που έχει καταφέρει να τον νικήσει στο παρελθόν.

Προκειμένου να αναχαιτιστεί ο «χείμαρρος» Τραμπ, τα βλέμματα στράφηκαν πάλι στον 81χρονο πρόεδρο. Ωστόσο η ηλικία του και κυρίως η καταστροφική του επίδοση στο πρώτο ντιμπέιτ της προεκλογικής εκστρατείας έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους Δημοκρατικούς καθώς εμφανίστηκαν φωνές που ζητούσαν την παραίτησή του από την κούρσα. Μάλιστα ένα δημοσίευμα-βόμβα των «New York Times» ανέφερε ότι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Κορυφαίοι χρηματοδότες των Δημοκρατικών πάντως απειλούν να παγώσουν τις δωρεές μέχρι ο Αμερικανός πρόεδρος να αποσυρθεί.

Για πολλούς αναλυτές το ντιμπέιτ ήταν η τελευταία ευκαιρία του Μπάιντεν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας νέας θητείας και ότι διαθέτει πρόγραμμα και σχέδιο. Αλλοι, ωστόσο, επιμένουν ότι η ικανότητα ενός προέδρου δεν κρίνεται από ένα ντιμπέιτ. O αγώνας παραμένει πάντως αμφίρροπος, καθώς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, οι δύο υποψήφιοι είχαν έκαστος ποσοστό στήριξης 40% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μερική προεδρική ασυλία

Τη στιγμή που πληθαίνουν οι συζητήσεις για πιθανή αντικατάσταση του Μπάιντεν, οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου –έξι συντηρητικοί (οι τρεις διορισθέντες επί προεδρίας Τραμπ) και τρεις προοδευτικοί, μια σύνθεση που επέβαλε ο Τραμπ και πολλοί την είχαν στηλιτεύσει τότε, η οποία δείχνει πως ο πρώην πρόεδρος διαμορφώνει μεθοδικά το πολιτικό έδαφος της κυριαρχίας του– αποφάνθηκαν ότι ο νυν υποψήφιος του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος χαίρει μερικής ασυλίας καθώς προσπαθεί να αποκρούσει το κατηγορητήριο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ που σχετίζεται με τις προσπάθειες του μεγιστάνα να παρεμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 με την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 78άχρονος δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε δίκη για την υπόθεση της «συνωμοσίας για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος» πριν από τις εκλογές. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η εν λόγω δίκη θα έπρεπε να είχε αρχίσει τον περασμένο Μάρτιο, κάτι το οποίο δεν έγινε καθώς η πλευρά Τραμπ καθυστέρησε τη διαδικασία εγείροντας νομικά εμπόδια περί προεδρικής ασυλίας.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Πλέον η υπόθεση επιστρέφει στα χέρια της δικαστή Τάνια Τσάτκαν στο περιφερειακό δικαστήριο της περιφέρειας Κολούμπια, η οποία θα πρέπει όμως να λάβει τώρα υπόψη και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η υπόθεση θα μπορούσε να ξαναμπεί σε τροχιά εκδίκασης, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πλέον ότι ακόμη κι αν οι διαδικασίες τρέξουν, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο. Εάν δε οι κάλπες βγάλουν νικητή τον Τραμπ, είναι βέβαιο ότι ο μεγιστάνας θα επιχειρήσει να «σβήσει» την εν λόγω υπόθεση είτε δίνοντας εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τις κατηγορίες είτε δίνοντας χάρη στον εαυτό του. Αλλωστε ο Τραμπ κινείται συχνά… αντισυστημικά προκειμένου να ξεπεράσει ό,τι θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά του, είτε επιχειρώντας να παρακάμψει τη νομοθεσία και το σύνταγμα είτε με την επιρροή που ασκεί στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ώστε να προωθεί τα συμφέροντά του στον Λευκό Οίκο ακόμη και όσο βρίσκεται έξω από αυτόν.

Παρόλο που οι εικόνες απόλυτου χάους από την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είναι ακόμη νωπές στους Αμερικανούς, ούτε αυτό ούτε τα προβλήματά του με τη Δικαιοσύνη δεν κατόρθωσαν να μειώσουν τη δημοτικότητά του στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους. Το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή δεν μοιάζει να ενοχλεί καθόλου τους υποστηρικτές του, τουλάχιστον την πλειονότητά τους. Πολλοί από τους υπέρμαχους του MAGA (του τραμπικού συνθήματος Make America Great Again) βρίσκουν θέση μέσα σε ένα όργιο παραπληροφόρησης, μιλώντας για «επικείμενη εθνική καταστροφή, την οποία θα προκαλέσουν μοχθηρές ελίτ, κακόβουλοι μετανάστες και μια διεθνής σέχτα οικονομικών παραγόντων που ελέγχει τον κόσμο».

Ο ένας μοιάζει ανίκητος και ο άλλος δυσκολεύεται να πείσει

Αυτή είναι η πραγματικότητα που συνθέτει το προεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ πέντε μήνες πριν από τις κρίσιμες κάλπες: ένας Τραμπ που μοιάζει ανίκητος και ένας Μπάιντεν που δυσκολεύεται να πείσει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αξιώματος, όντας μόλις τριάμισι χρόνια μεγαλύτερος από τον αντίπαλό του. Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ περιέγραψαν μάλιστα τον Μπάιντεν ως πρόεδρο που είναι λειτουργικός μόνο για μερικές ώρες της μέρας και διαβάζει σημειώσεις, γραμμένες έτσι ώστε να μην προκαλούν καμία δυσαρέσκεια. Το ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ είχε εκτός των άλλων και ιστορική σημασία. Για πρώτη φορά αναμετρήθηκαν δύο πολιτικοί που προϋπήρξαν πρόεδροι, ένας εν ενεργεία και ένας τέως. Επομένως, η τακτική που ακολούθησαν ήταν να θίξουν ευθέως ο ένας τον άλλο μέσα από τα αποτελέσματα της προεδρικής θητείας τους, μαλώνοντας για το ποιος ήταν ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ. Για ορισμένους ειδικούς η «μανία» τους να πλήξουν την εικόνα του άλλου είχε αποτέλεσμα κανένας από τους δύο να μην κερδίσει το κοινό ή να εμπνεύσει τους νεότερους ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο Τραμπ προσπαθεί μέσω της προεδρικής ασυλίας να ξεφύγει από τη δίωξη για τα απόρρητα έγγραφα

Μαυριτανία: Τουλάχιστον 89 νεκροί σε ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα Κανάρια Νησιά

Ο Όρμπαν σε ρόλο «ειρηνευτή»: Πολεμικές δηλώσεις από την ΕΕ για τη συνάντηση με τον Πούτιν

Νέες εκλογές για τον δήμο Χειμάρρας στις 4 Αυγούστου μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Documento Newsletter