Ο Τραμπ πιέζει τον Πούτιν να κλείσει συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία – «Προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», λέει η Μόσχα

Μετά από τα συγχαρητήρια από την πλευρά του ίδιου του Πούτιν για την ορκωμοσία και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η ρωσική ηγεσία από την μια συνεχίζει να εμφανίζεται να έχει προσδοκίες από την διακυβέρνηση που ξεκινάει, από την άλλη βέβαια παρακολουθεί και προσπαθεί να αξιολογήσει κάθε δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο υπογραφής κάποιας συμφωνίας.

Ο ίδιος ο Τραμπ από την ώρα της ορκωμοσίας του έχει αναφερθεί ελάχιστες φορές στην Ρωσία και ειδικά στο θέμα της Ουκρανίας. Σε μια γενικόλογη δήλωση, που όμως μοιάζει με πολλούς τρόπους τροχιοδεικτική, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανέφερε σχετικά με τον Πούτιν: «Πρέπει να κάνει μια συμφωνία. Πιστεύω ότι καταστρέφει την Ρωσία με το να μην κάνει μια συμφωνία. Πιστεύω ότι η Ρωσία θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Δείτε την οικονομία τους, κοιτάξτε τον πληθωρισμό στην Ρωσία. Εγώ τα πάω καλά μαζί του. Και θα ήθελα να ελπίζω ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία. Δεν μπορεί να είναι ενθουσιασμένος, δεν τα πάει καλά. Εννοώ το τραβάει πολύ, ενώ ο περισσότερος κόσμος πίστευε ότι ο πόλεμος θα τελείωνε το πολύ σε μια εβδομάδα και τώρα έχεις μπει στα τρία χρόνια έτσι; ».

Ο Τραμπ, όπως αποδείχτηκε πολλές φορές την προηγούμενη τετραετία του, συνηθίζει στις δημόσιες τοποθετήσεις του που είναι εκτός «σεναρίου» να πετάει κομμάτια ή στοιχεία για τις πολιτικές που πρόκειται να ακολουθήσει. Η αναφορά στην οικονομία της Ρωσίας, μοιάζει με κομπασμό, όμως εάν συνδυαστεί με δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ομάδας της πολιτικής μετάβασης της προεδρίας, Ρόμπερτ Γουίλκι, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το πώς ο Τραμπ σκοπεύει να… φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο ωμός εκβιασμός που κατά τα φαινόμενα η ομάδα Τραμπ ευελπιστεί ότι θα έχει αποτέλεσμα απέναντι στην Ρωσία είναι απλός στην βάση του: Ή υπογράφεις μια συμφωνία ή σε χρεοκοπούμε. Σύμφωνα με την δήλωση Γούιλκι η οποία πέρασε στα ψιλά των δυτικών μέσων ενημέρωσης, η νέα αμερικανική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ρωσία δεν δεχτεί να διαπραγματευτεί και να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνευσης με την Ουκρανία, θα χρησιμοποιήσει την ενεργειακή της πολιτική για να τινάξει την ρωσική οικονομία στον αέρα.

Πως θα το κάνει αυτό; Πλημμυρίζοντας τις αγορές με ακόμα περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο Τραμπ ήδη έχει αναφερθεί σε αυτό εκτενώς, αφού κήρυξε την χώρα σε ενεργειακή έκτακτη ανάγκη, την έβγαλε ξανά από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και έχει δρομολογήσει την άρση των περιορισμών εξόρυξης πετρελαίου στην Αλάσκα, αλλά και άλλους περιορισμούς που σχετίζονταν με τους κανονισμούς για την προστασία του κλίματος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Έχουμε κάτι που κανένα άλλο εκβιομηχανισμένο έθνος στον κόσμο δεν θα έχει ποτέ, τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Γη, και θα τα χρησιμοποιήσουμε, αφήστε με να τα χρησιμοποιήσω. Θα γίνουμε πάλι ένα πλούσιο έθνος και αυτός ο υγρός χρυσός κάτω από τα πόδια μας θα μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό».

Στα παραπάνω η ρωσική αντίδραση ήρθε από την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σχολίασε πως οι κινήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λίγο αφότου ανέλαβε καθήκοντα καταδεικνύουν τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Όπως τόνισε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνάντησης του με τον Αρμένο ομόλογο του Αραράτ Μιρζογιάν: «Πολλοί πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν τις αποφάσεις του που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ. Θα πω σύντομα πως αυτό είναι προφανώς ένας δείκτης των μεθόδων που ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνηση του θα χρησιμοποιήσουν εκουσίως για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην διεθνή σκηνή». Όπως τόνισε: «Τα συμφέροντα τους δεν έχουν αλλάξει ανεξάρτητα από το ποιος είναι στον Λευκό Οίκο. Θέλουν να είναι πάντα πιο δυνατοί από οποιονδήποτε ανταγωνιστή».

Λίγο διαφορετικές δηλώσεις έκανε πάντως από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) που διαχειρίζεται 23 δισεκατομμύρια δολάρια, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Κίριλ Ντιμιτρίεφ: «Οι δυναμικές αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, αποδεικνύουν ότι η αποφασιστική ηγεσία μπορεί να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας, ξεκλειδώνοντας την οικονομική ανάπτυξη και μεταμορφώνοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις σε ευκαιρίες για διάλογο και επίλυση των προβλημάτων».

Παράλληλα με τα παραπάνω πάντως, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα διεθνή μέσα και στο τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι στην σκιά της ανάληψης των καθηκόντων από τον Τραμπ συζήτησαν, όπως έγινε γνωστό, την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: «Ναι» στον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής

Πιστός στη γραμμή Τραμπ ο Βορίδης: Και εμείς φυλάμε τα σύνορα όπως ο Τραμπ

Ακρίτα για Τέμπη: «Σε μία κανονική χώρα η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί»

Ετικέτες