Στεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν από την επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- μόλις έγινε γνωστό ότι επιτέλους ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από μακρά αναβολή, αποφάσισε να διορίσει έναν επιστημονικό σύμβουλό του στο Λευκό Οίκο.
Πολύ περισσότερο που επιλέχθηκε όχι κάποιος «εξωτικός» ή «αιρετικός» επιστήμονας, αλλά ο Κέλβιν Ντρεγκεμάγιερ, ένας μετεωρολόγος που χαίρει εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων του και ο οποίος φαίνεται να μην είναι καθόλου σκεπτικιστής για το ζήτημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Ο 59χρονος Ντρεγκεμάγιερ, με διδακτορικό στην επιστήμη της ατμόσφαιρας από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (επιλογή του προέδρου Τζορτζ Μπους το 2004 και ξανά του Ομπάμα το 2011), αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα από το 2009 και αρμόδιος για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας της ίδιας Πολιτείας από το 2017, θα είναι επίσημα ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το “Science” και το “Nature”.
Πρόκειται για έναν συντηρητικό, η προσωπική ιστοσελίδα του οποίου φέρει το έμβλημα «Ο Θεός σώζει την Αμερική!». Είναι όμως συναινετικός και θεωρείται από τους συναδέλφους του σοβαρός επιστήμονας με σημαντική διοικητική εμπειρία.
Ο Τραμπ κατάφερε να μείνει χωρίς επιστημονικό σύμβουλο από τότε που εκλέχθηκε πριν 19 μήνες, πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλο Αμερικανό πρόεδρο μετά το 1976, έτος που δημιουργήθηκε το εν λόγω Γραφείο (Office of Science and Technology Policy – OSTP) στο Λευκό Οίκο.
«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή. Είναι ένας σεβαστός επιστήμονας και έχει την εμπειρία να εκπροσωπήσει την επιστήμη στο χώρο της πολιτικής. Πιστεύω ότι θα υπερασπισθεί ενεργά τον προϋπολογισμό Έρευνας και Ανάπτυξης, και ειδικότερα την έρευνα για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Τζον Χόλντρεν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος κατείχε την ίδια θέση κατά την οκταετία του Ομπάμα.
Ο Ντρεγκεμάγιερ είναι ειδικός στα ακραία καιρικά φαινόμενα και αυτό ίσως κάτι λέει για την επιλογή του, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Γερουσία. Δυστυχώς γι’ αυτόν θα βρεθεί επικεφαλής ενός επιστημονικού-τεχνολογικού Γραφείου, που ο νέος πρόεδρος έχει ήδη συρρικνώσει δραματικά, καθώς πλέον απασχολεί μόνο 60 άτομα, έναντι 135 επί προεδρίας Ομπάμα. Μάλιστα από το 2017 προσωρινός επικεφαλής του Γραφείου είναι ένας Ελληνο-αμερικανός, ο Μάικλ Κράτσιος, ο οποίος λογικά θα παραμείνει ως Νο υπό τον Ντρεγκεμάγιερ.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει μέχρι στιγμής καταργήσει ή περιορίσει διάφορα επιστημονικά προγράμματα (δημόσιας υγείας, κλιματικής αλλαγής, διαστήματος κ.α.), ενώ δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στα τεχνολογικά ζητήματα, που υπόσχονται πιο άμεσο όφελος. Ο νέος προεδρικός επιστημονικός σύμβουλος έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της έρευνας που χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους και μένει να φανεί κατά πόσο θα κάνει την κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ πιο γενναιόδωρη σε αυτό το πεδίο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ