Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε καθολικό «βασικό» δασμό 10% στις εισαγωγές στις ΗΠΑ και 20% στα προϊόντα της ΕΕ. Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την ημέρα που ονόμασε «Ημέρα Απελευθέρωσης», ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τις αποφάσεις του που κυριολεκτικά βάζουν σε νέες βάσεις το παγκόσμιο εμπόριο, επαναφέροντας έναν προστατευτισμό σε αμερικανικά προϊόντα μετά από δεκαετίες.
Ο Τραμπ από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον επιτέθηκε σε συμμάχους των ΗΠΑ λέγοντας ότι έχουν εκμεταλλευτεί τη χώρα του, επαναλαμβάνοντας ότι θα ξεκινήσει μια «χρυσή εποχή» για την Αμερική και ότι ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να «ευημερήσουν».
Ανακοίνωσε επίσης δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα ξένης κατασκευής που θα ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.
Δασμοί παντού – 20% στην ΕΕ
Κλιμακώνοντας την επιθετική δασμολογική πολιτική του, ανακοίνωσε δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως για τις εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες: Κίνα (34%), Ινδία (26%), Νότια Κορέα (25%), Ιαπωνία (24%), Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Βιετνάμ (46%), Ελβετία (31%), Καμπότζη (49%), Νότια Αφρική (30%), Ινδονησία (32%), Βραζιλία (10%), Σιγκαπούρη (10%). Για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, οι δασμοί θα είναι ύψους 32%.
Χτύπησε τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, λέγοντας ότι οι εμπορικές πρακτικές τους είναι «μη δίκαιες»
Ο Τραμπ λέει ότι οι δασμοί θα αντιμετωπίσουν το «αθέμιτο» εμπόριο με άλλες χώρες – μια άποψη που συμμερίζονται ορισμένες βιομηχανίες των ΗΠΑ – αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές παγκοσμίως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στη διάρκεια της ομιλίας του σήκωσε έναν πίνακα με τίτλο «Αμοιβαίοι δασμοί», ο οποίος συγκρίνει τους δασμούς που επιβάλλουν άλλες χώρες στις ΗΠΑ σε σχέση με αυτούς της Ουάσινγκτον.
«Μας κλέβουν»
Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο θλιβερό», είπε.
«Η Ινδία», λέει, »είναι πολύ σκληρή. Πολύ, πολύ σκληρή».
«Εισάγουμε σχεδόν όλους τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και τα ηλεκτρονικά μας», είπε. Ισχυρίστηκε ότι ένα μόνο ναυπηγείο στην Κίνα παράγει περισσότερα πλοία από όσα όλα τα ναυπηγεία της Αμερικής κάθε χρόνο.
Το εμπορικό έλλειμμα αντιπροσωπεύει «μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί την ασφάλειά μας και απειλεί τον τρόπο ζωής μας» τόνισε και υποσχέθηκε να κάνει τις ΗΠΑ και πάλι πλούσιες.
«Μας έχουν πάρει τόσο πολύ από τον πλούτο μας», είπε. «Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί αυτό».
Ο Τραμπ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να διατηρούν εμπορικά ελλείμματα με άλλες χώρες, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ τις επιδοτούσαν για πολύ καιρό.
Είπε ακόμη ότι μεταξύ των τελών του 18ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα οι ΗΠΑ ήταν «αναλογικά οι πιο πλούσιες που υπήρξαν ποτέ». «Τόσο πλούσιες μάλιστα» είπε που «μαζεύαμε τόσα πολλά χρήματα τόσο γρήγορα, που δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε».
Φόρος εισοδήματος
Εκανε επίσης μια αναφορά στο 1913, όπου ο φόρος εισοδήματος επιβλήθηκε στους πολίτες των ΗΠΑ «για λόγους άγνωστους στην ανθρωπότητα».
«Καθιέρωσαν τον φόρο εισοδήματος ώστε οι πολίτες και όχι οι ξένες χώρες να αρχίσουν να πληρώνουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της κυβέρνησής μας», έιπε ο Τραμπ.
Ακόμη ειρωνεύτηκε τους ΗΠΑ, ο Τραμπ λέγοντας: «Θέλουμε να σας στείλουμε τα αυτοκίνητά μας. Θέλουμε να σας στείλουμε τα πάντα, αλλά δεν θα πάρουμε τίποτα από όσα έχετε».
Παραπονέθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θέλουν τα αμερικανικά πουλερικά και ότι η Αυστραλία αρνείται να αγοράσει αμερικανικό βοδινό κρέας. Ακόμη είπε ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα «δεν θέλουν να πουλάμε το ρύζι μας εκεί».
Είπε ότι ο Καναδάς επιβάλλει δασμούς 200-250% σε «πολλά από τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα».
Ο εργάτης
Κάποια στιγμή προσκάλεσε έναν άνδρα στο βήμα από το ακροατήριο να μιλήσει. Ο άνδρας είπε ότι είναι εργάτης αυτοκινήτων που μεγάλωσε στο Μίσιγκαν και πως παρακολουθούσε σε όλη του τη ζωή να κλείνει η αυτοκινητοβιομηχανία «το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο» στην περιοχή του Ντιτρόιτ και να απομακρύνονται οι θέσεις εργασίας.
«Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα φέρουν πίσω τις επενδύσεις και τα νέα εργοστάσια», είπε. Κατέληξε λέγοντας ότι τα μέλη των συνδικάτων του κλάδου του υποστηρίζουν τον πρόεδρο και λέει ότι «ανυπομονεί να δει τι επιφυλάσσει το μέλλον».
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει πληροφορίες περί αποχώρησης του Ίλον Μασκ από την κυβέρνηση
Συρία: Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Δαμασκό και τη Χάμας
Μιανμάρ: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η χούντα – Η διάρκειά της
Σάντερς: Ο Μπέρνι ενάντια στους ολιγάρχες – «Σήμα» σε όσους απογοητεύτηκαν από τους Δημοκρατικούς