Ο τραγικός θάνατος της Μπίργκιτ Ντρέσελ

Ο τραγικός θάνατος της Μπίργκιτ Ντρέσελ

Οι τελευταίες ημέρες της Γερμανίδας μοιάζουν με ιατρικό πείραμα.

«Χρειάζομαι τα χάπια για να πάρω μετάλλια» έλεγε στη μητέρα της.

Η 27χρονη Γερμανίδα επταθλήτρια Μπίργκιτ Ντρέσελ αισθάνθηκε έντονες ενοχλήσεις στον μηρό και στους γλουτούς στη διάρκεια της προπόνησης στις 8 Απριλίου 1987. Ο γιατρός της έκανε μία καταπραϋντική ένεση Xylon και μία Voltaren. Το επόμενο μεσημέρι ο πόνος χειροτέρεψε. «Θα σου δώσω μεγαλύτερη δόση Voltaren και ένα αναλγητικό Baralgin» είπε ο ορθοπεδικός. «Εάν συνεχίσεις να πονάς, πάρε ένα ηρεμιστικό Tranquase-5 και ένα Godamed για την πήξη του αίματος. Και βάλε και ένα υπόθετο Optipyrin με παρακεταμόλη και κωδεΐνη». Η Ντρέσελ κατάπιε δεκαπέντε χάπια και συμβουλεύτηκε δύο άλλους γιατρούς, οι οποίοι της σύστησαν ασπιρίνη, ηπαρίνη και μια μπανιέρα γεμάτη παγάκια για ανακούφιση.

Το πρωινό της 10ης Απριλίου το άρρωστο κορίτσι εμφανίστηκε στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάιντς και ικέτευσε για βοήθεια. Οι γιατροί που την υποδέχτηκαν υποπτεύτηκαν κολικό του νεφρού και της συνταγογράφησαν ενδοφλέβια Buscopan. Αλλοι τέσσερις ειδικοί έσπευσαν στο πλευρό της το ίδιο απόγευμα και τη ρώτησαν εναγωνίως αν είχε τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη. Η απάντηση ήταν αρνητική. Η Ντρέσελ παραπονέθηκε για ανυπόφορη δίψα και τα χείλη της μπλάβιασαν, όπως και τα νύχια της. Στο προσκέφαλό της εμφανίστηκαν άλλοι τρεις γιατροί, στα όρια πλέον του πανικού. Οταν ο χτύπος της καρδιάς της και η αναπνοή της αθλήτριας άρχισαν να επιταχύνονται επικίνδυνα, κλήθηκαν και δύο νευρολόγοι για να την εξετάσουν.

Την τελευταία φορά που η Μπ. Ντρέσελ άνοιξε τα μάτια της και κίνησε τα χέρια της είχε επτά γιατρούς δίπλα στο κρεβάτι της. Της τοποθέτησαν μάσκα οξυγόνου για να υποβοηθήσουν την αναπνοή και τη μετέφεραν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου επιτέλους έγινε η σωστή διάγνωση: τοξικό αλλεργικό σοκ του οργανισμού από την υπερβολική φαρμακοδιέγερση. Το ύστατο μέτρο που σκέφτηκαν οι επιστήμονες ήταν τετραπλή μετάγγιση αίματος, μαζί με υψηλές δόσεις ορμονών και διττανθράκων. Ηταν πια πολύ αργά. Η Μπίργκιτ άφησε την τελευταία της πνοή μόλις τρεις ώρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.

Ο δόκτωρ Κλούμπερ

Η νεκροψία εντόπισε 101 διαφορετικά φάρμακα στον οργανισμό της αδικοχαμένης κοπέλας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τρομαγμένων συναθλητών και συγγενών της, ο διαβόητος δόκτωρ Αρμιν Κλούμπερ, καθηγητής Αθλητιατρικής στο Φράιμπουργκ, της έκανε περισσότερες από 400 ενέσεις δεκαπέντε διαφορετικών φαρμάκων σε περίοδο δεκαέξι μηνών. Παράλληλα η φιλόδοξη πρωταθλήτρια έπαιρνε άλλες είκοσι ουσίες με συνταγή άλλων γιατρών καθώς και έξι ταμπλέτες του ισχυρού αναβολικού Stromba εβδομαδιαίως. Τη μάξιμουμ επιτρεπτή δόση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα της Ντρέσελ αντιδρούσε με διάφορους τρόπους, ώσπου παρέδωσε το πνεύμα. Το αλλεργικό σοκ που τη σκότωσε βρήκε τον οργανισμό της σε πλήρη αδυναμία αντίστασης. Η άμυνα του νευρικού συστήματος είχε καταστραφεί πλήρως. Το ντόπινγκ είχε τον πρώτο του νεκρό. Ο αδυσώπητος Κλούμπερ μετανάστευσε στη Νότια Αφρική για να αποφύγει την τσιμπίδα του νόμου και έγραφε βιβλία και άρθρα στο Κέιπ Τάουν μέχρι τον θάνατό του, στις 23 Ιουνίου 2019. Πριν από την αποκαθήλωση ο γκουρού της ντόπας στη Δυτική Γερμανία είχε 2.400 αθλητές υπό τις διαταγές του.

«Ακίνδυνα φάρμακα»

«Μην ανησυχείς, μάνα, όλοι οι αθλητές παίρνουν τέτοια ακίνδυνα φάρμακα» έλεγε η Μπίργκιτ Ντρέσελ στην ανήσυχη μητέρα της που έβλεπε τα μαλλιά της να ασπρίζουν καθημερινά. «Στους δεκαθλητές δίνουν πολύ περισσότερα και δεν έχει αρρωστήσει κανείς». Όμως το κορίτσι από τη Βρέμη μετρούσε ήδη έξι χρόνια ορθοπεδικών αλλοιώσεων, από κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, δισκοπάθειεα και σπονδυλοπάθεια μέχρι εκφυλισμό των επιγονατίδων και της οφθαλμικής κόγχης. Η αυτοψία αποκάλυψε επίσης φλεγμονή των νεφρών. «Η αναφορά 120 σελίδων του ιατροδικαστή προκαλεί τρόμο» έγραψε το «Der Spiegel». «Χρειάζομαι τα χάπια για να πάρω μετάλλια» έλεγε η Ντρέσελ στη μητέρα της. Η τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1986, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της, ήταν η κορωνίδα μιας ασήμαντης τελικά καριέρας.

Ο διαβόητος δόκτωρ Αρμιν Κλούμπερ, καθηγητής Αθλητιατρικής στο Φράιμπουργκ, της έκανε περισσότερες από 400 ενέσεις δεκαπέντε διαφορετικών φαρμάκων σε δεκαέξι μήνες

Ετικέτες

Documento Newsletter