Ο τουρισμός κυρίως υπεύθυνος για το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη

Έρευνα που διεξήχθη σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι ο τουρισμός ήταν η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης που οδήγησε στο δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο του 2020.

Μια ομάδα επιδημιολόγων από το πανεπιστήμιο του Λέουβεν και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, αναλύοντας ιολογικά και μεταφορικά στοιχεία από το καλοκαίρι του 2020, δείχνουν ότι οι περισσότερες «αλυσίδες μόλυνσης» που παρατηρήθηκαν στα μέσα Αυγούστου σε δέκα χώρες της δυτικής Ευρώπης προήλθαν από ιούς που εισήλθαν στη χώρα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών.

Αυτά δεν θεωρούνται καλά νέα από τους επιδημιολόγους που διεξήγαγαν την έρευνα καθώς γίνεται σαφές ότι οι χώρες μπορούν να επανεισαγάγουν ‘κανάλια μετάδοσης’ από το εξωτερικό. Το εργαστήριο στο Λέουβεν είναι από τα καλύτερα στην γονιδιακή ανίχνευση ιών και την εξέλιξή τους. Στη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 30 Ιουνίου, χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά δεδομένα από την Google, το Facebook και τα αεροπορικά ταξίδια, και γενετικά δεδομένα από τράπεζες γενετικού υλικού με τα οποία ανακατασκευάστηκαν το φυλογενετικό «δέντρο» των ιικών στελεχών. Με άλλα λόγια την χαρτογράφηση της μετάδοσης των διαφορετικών στελεχών του ιού τόσο στο χώρο όσο και στον χρόνο.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ακόμα υπό διερεύνηση καθώς δεν έχει γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιτροπή.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε καίριο σημείο καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ανοίγουν τα σύνορά τους και αίρουν τους περισσότερους περιορισμούς, για να διευκολύνουν τα ταξίδια. Οι επιστήμονες αποφεύγουν να σχολιάσουν τη χρησιμότητα ενός νέου lockdown για την πρόληψη ενός νέου κύματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Καταγράφουν όμως ένα υπέρ και ένα κατά σε σχέση με πέρυσι: το υπέρ είναι ότι φέτος υπάρχουν εκτεταμένες εμβολιαστικές εκστρατείες. Το κατά είναι οι πολύ πιο μεταδοτική και μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα που ήδη επελαύνει στα κρούσματα. Μένει να δούμε αν θα ζήσουμε μια επανάληψη του 2020.

Πηγή έρευνας: https://www.nature.com/articles/s41586-021-03754-2_reference.pdf

Ετικέτες