Ο «θυμός του δρομέα»: Τι προκαλεί νεύρα και πως ελέγχονται

Ο «θυμός του δρομέα»: Τι προκαλεί νεύρα και πως ελέγχονται

Tις περισσότερες ώρες της ημέρας ο Chris Coon είναι ένα φιλήσυχο άτομο κάτι που συνάδει με το επάγγελμά του αφού είναι πάστορας σε εκκλησία του Σικάγο. Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα να τρέξει, ο 29χρονος μετατρέπεται σε άλλο άνθρωπο και τον κυριεύει ο θυμός.

Τι είναι αυτό που μπορεί να τον βγάλει εκτός εαυτού; H κακή οργάνωση του αγώνα, οι εθελοντές που δεν κατευθύνουν σωστά τους δρομείς και φυσικά οι οδηγοί που δεν σέβονται τα δικαιώματα αυτών που μετέχουν στους αγώνες.

«Έχω δείξει το μεσαίο δάχτυλο σε αρκετούς οδηγούς όλα αυτά τα χρόνια και όταν εκείνοι κάνουν το ίδιο, δεν διστάζω να τους επιτεθώ λεκτικά», τονίζει ο Coon εξηγώντας πως χάνει εύκολα την ψυχραιμία του σε τέτοιες καταστάσεις.

Αυτή η αντίδραση ενδεχομένως να σοκάρει συναδέλφους του ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους άλλους δρομείς αλλά και τους ψυχολόγους.

Οι ακραίες συμπεριφορές είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να διακρίνει ένας ουδέτερος παρατηρητής σε αγώνες δρόμου και συναφείς αθλητικές δραστηριότητες.

«Είναι μάλλον πιο σύνηθες από όσο νομίζουμε», εξηγεί η Gloria Petruzzelli στο runnersworld.com που παρακολουθεί αρκετούς αθλητές καθημερινά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Γιατί ορισμένοι δρομείς εμφανίζουν τέτοιες συμπεριφορές
H βιολογία μπορεί να δώσει μια πιθανή εξήγηση σύμφωνα με την Gloria Petruzzelli. Όταν πιέζετε αρκετά τον εαυτό σας σε κάποιον αγώνα, τα ζωώδη ένστικτα μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια. Ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε, όταν τρέχουμε εκεί έξω ο εγκέφαλος είναι σε επιφυλακή λόγω πιθανών απειλών και τότε οι ορμόνες του στρες αυξάνονται και οι χτύποι της καρδιάς το ίδιο. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά ένας αθλητής έχει μια ακραία αντίδραση εν ώρα αγώνα.

Πολλές φορές στους αγώνες αναπτύσσεται το συναίσθημα του εγωισμού. Θέλουμε τον δικό μας χώρο χωρίς καμιά παρεμβολή και επιθυμούμε να ξεφορτωθούμε όποιον παρεμβάλλεται στον δρόμο μας, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Mitch Adams, ψυχολόγος με στην διαχείριση θυμού.

Τα θέματα ταυτότητας είναι επίσης συχνά σε τέτοιες περιστάσεις. Από την κλίματα 1-100 αναρωτηθείτε αν ο χαρακτηρισμός του αθλητή είναι μέρος της ταυτότητάς σας. Όσο πλησιάζουν το 100 τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσουν έντονη πίεση όταν δεν πετυχαίνουν το στόχο τους.

Πώς να ελέγχετε τα συναισθήματά σας

Οι ακραίες αντιδράσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέματα στην υγεία σας ενώ δεν βοηθούν όσους θέλουν να κάνουν μια καλή επίδοση. Ο δρομέας της Μινεάπολης, Tom Huberty,65 ετών, θυμάται έντονα ένα περιστατικό πριν από 25 χρόνια, όταν στην κορυφή ενός λόφου πλησίον του 22ου μαραθωνίου της πόλης, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο στην κλειστή πορεία. O Τom έριξε ένα μπουκάλι με νερό στον οδηγό ο οποίος έχασε τον έλεγχο του οχήματος και βγήκε εκτός του δρόμου. «Το κόστος ήταν μεγαλύτερο για μένα αφού στα τελευταία 4 μίλια του αγώνα δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και έπεσε η απόδοσή μου», τονίζει ο Huberty.

Προκειμένου να αποφύγετε ακραίες συμπεριφορές, αρχικά φτιάξτε στο μυαλό σας εικόνα του πως θα είναι ο αγώνας που θα τρέξετε και επικεντρωθείτε στην στιγμή που θριαμβευτικά θα περνάτε την γραμμή τερματισμού. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ήρεμο και θα προετοιμάσετε το έδαφος για να ζήσετε μια τέτοια εμπειρία στην πραγματικότητα.

Προσπαθήστε να μην δίνετε μεγάλη σημασία σε ατυχή περιστατικά. Αν κάποιος αντίπαλος σας βγάλει κατά λάθος εκτός πορείας, απλά προχωρήστε παρακάτω και επικεντρωθείτε στον στόχο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε ότι έγινε, ωστόσο μπορείτε να έχετε όσο το δυνατόν πιο ήπιες αντιδράσεις.

Διοχετεύστε τον θυμό σας στον αγώνα και χρησιμοποιήστε τον ως όπλο για να έχετε καλύτερη απόδοση.

Τέλος φροντίστε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για κάποια άσχημη συμπεριφορά εν ώρα αγώνα, ενώ το ίδιο θα πρέπει να κάνετε με τους αντιπάλους δρομείς. Αλλωστε όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο λάθος.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter