Ο θηριώδης «Ουόκαπ» της παλαίστρας

Ο θηριώδης «Ουόκαπ» της παλαίστρας

«Από το παράθυρο που άνοιξε η κυβέρνηση με την τιμητική πολιτογράφηση του Τόμας Ουόκαπ χωράνε και δίμετροι» γράφαμε την περασμένη εβδομάδα. Πριν αλέκτορα φωνήσαι κινήθηκε ο μηχανισμός για την ελληνοποίηση του βέρου Ρώσου πρωτοπαλαιστή Νταουρέν Κουρουγκλίεφ, ο οποίος χάρισε στη χώρα μας χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο χωρίς να έχει ελληνική υπηκοότητα! Στον θαυμαστό κόσμο του αθλητισμού Ρώσοι παλαιστές αγωνίζονται δίχως διαβατήριο για την Ελλάδα, ενώ Ελληνίδες ιστιοπλόοι (όπως η Βασιλεία Καραχάλιου) ανοίγουν πανιά για την Πορτογαλία…

Ο Κουρουγκλίεφ, ένα «θωρηκτό» με σάρκα και οστά που σάρωσε όποιον βρήκε στο διάβα του στην κατηγορία των 86 κιλών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης στο Ζάγκρεμπ (όπου πέτυχε 5 νίκες με συνολικό «σκορ» 38-1 στα σημεία), δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείδωσε τον ρωσικό αθλητισμό σε διαρκές εμπάργκο και άνοιξε τον δρόμο ώστε πολλοί αθλητές να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. «Είχαμε προσφορές από πολλές χώρες, αλλά προτιμήσαμε την Ελλάδα λόγω του αθλητικού πολιτισμού της» φέρεται ειπών ο προπονητής του Γκαϊντάρ Γκαϊντάροφ.

Ο 31χρονος Κουρουγκλίεφ ταξίδεψε με την ελληνική αποστολή στην Αθήνα και έσπευσε να φωτογραφηθεί στο Καλλιμάρμαρο για λογαριασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, εκφράζοντας τον όψιμο έρωτά του για τους αρχαίους ημών προγόνους με γλώσσα που θύμισε… Ουόκαπ, ώστε να υπάρχει υλικό για τον σχετικό φάκελο: «Στην Ελλάδα ήρθα για την αθλητική της ιστορία. Ηθελα να πάω με το μετάλλιό μου να δω από κοντά αυτό το υπέροχο κόσμημα! Είναι φανταστικό αίσθημα να πατάς σε αυτό τον ιερό χώρο. Μάλιστα ζήτησα από τους διοικούντες της ομοσπονδίας αν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα πρωτάθλημα επίλεκτων αθλητών στο Καλλιμάρμαρο. Θα είναι η καλύτερη εμπειρία να αγωνιστούμε στο ίδιο στάδιο όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Νιώθω ενθουσιασμένος και θέλω να επισκεφτώ και την Αρχαία Ολυμπία».

Ο θηριώδης Κουρουγκλίεφ, που ήδη μετράει έξι χρυσά μετάλλια από παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μπορεί κάλλιστα να κερδίσει μετάλλιο το 2024 στο Παρίσι. Θα πρέπει όμως να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο εύκολος δρόμος θα είναι να ενταχτεί στο καθεστώς των τιμητικών πολιτογραφήσεων, στα χνάρια ελληνιστών καθηγητών (Πίτερ Μάκριτζ, Κέβιν Φέδερστοουν, Ρόντρικ Μπίτον), φωτογράφων (Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ), συγγραφέων (Βικτόρια Χίσλοπ), μουσικολόγων (Κρίστοφερ Κινγκ), ηθοποιών (Τομ Χανκς, Ρίτα Ουίλσον) και αθλητών, όπως ο Ουόκαπ και τα μικρότερα αδέρφια των Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο. Τους… Αγιαβέφε, που τρύπωσαν από το ίδιο παράθυρο, ας τους αφήσουμε στην άκρη.

Ο Κουρουγκλίεφ κατάγεται από τη Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν και ανήκει στην εθνοτική ομάδα των μουσουλμάνων Λεζγκίνων του Καυκάσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει πρωτοκλασάτος Ελληνας αθλητής στην κατηγορία του. Η Ρωσική Ομοσπονδία Πάλης τον εξοστράκισε από την εθνική ομάδα «λόγω προχωρημένης ηλικίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter