Ο θερμός πόλεμος του κυβερνοχώρου

Οι κρυφές συγκρούσεις, πόλεμοι του μέλλοντος μεταξύ των υπερδυνάμεων

Για «σοβαρό κίνδυνο» και πιθανή επίθεση σε «κρίσιμες υποδομές» της χώρας προειδοποίησε το τμήμα Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη «σαρωτικής» κυβερνοεπίθεσης, όπως τη χαρακτήρισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ.

Η εισβολή σύμφωνα με την έρευνα του τμήματος ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και η διείσδυση έγινε μέσω του λογισμικού της εταιρείας SolarWinds, ενώ μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι οι χάκερ διείσδυσαν και μέσω άλλων λογισμικών που αφαιρέθηκαν από όσα συστήματα τα χρησιμοποιούσαν.

H SolarWinds είναι εταιρεία λογισμικού με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ. Στους 330.000 πελάτες της περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους σημαντικότερους ομοσπονδιακούς θεσμούς, βασικές εταιρείες στον τομέα της τηλεπικοινωνίας, όλα τα τμήματα του στρατού και τα τέσσερα πέμπτα των εταιρειών της λίστας Fortune 500 (λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Politico, την ευθύνη για το «τεράστιας έκτασης και πολύμηνο χακάρισμα» των κρατικών φορέων φέρει η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς οι έλεγχοι που διεξάγει στα προϊόντα λογισμικού που αγοράζει είναι επιφανειακοί. Το έλλειμμα αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι χάκερ προκειμένου να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και άλλων οργανισμών. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press, αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του χάριν της εν εξελίξει έρευνας, δήλωσε ότι βασικοί ύποπτοι πίσω από την κυβερνοεπίθεση είναι χάκερ με βάση τη Ρωσία.

Η εφημερίδα «Washington Post» επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ανέφερε κι εκείνη ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης, οι οποίοι φέρουν τα ψευδώνυμα ΑΡΤ29 και Cozy Bear. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ταυτότητα των δραστών ούτε από το τμήμα Κυβερνοασφάλειας ούτε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Στη δήλωσή του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμειξης, δείχνοντας αντ’ αυτής την Κίνα. Οπως είπε: «“Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία” είναι το τροπάριο όταν συμβαίνει το οτιδήποτε, γιατί τα Μέσα κυρίως για οικονομικούς λόγους φοβούνται να συζητήσουν την πιθανότητα να είναι η Κίνα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τραμπ πάντως Μάικ Πενς αποστασιοποιήθηκε από τη γραμμή Τραμπ, κατηγορώντας ευθέως και αυτός τη Ρωσία για την επίθεση. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, λέγοντας ότι «δεν χρειάζονται πυραύλους για να διακόψουν τα κομβικά συστήματα των ΗΠΑ», ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για τη στρατηγική υποτίμησης του ρωσικού παράγοντα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι θα κινηθεί επιθετικά απέναντι στη Ρωσία καθώς απείλησε με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα όταν αναλάβει την προεδρία, προκειμένου να «περιοριστεί η δυνατότητα του Κρεμλίνου να εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πάντως Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη.

Ετικέτες