Ο θεόσταλτος κι ο αθεόφοβος

Ο θεόσταλτος κι ο αθεόφοβος

Η ιστορία με τα «χωριά του Ποτέμκιν» (δηλαδή τα χωριά της εικονικής πραγματικότητας) έχει γίνει ευρέως γνωστή και έχει πλέον περάσει στη σφαίρα του μύθου.

Κάποια μέρα η τσαρίνα Αικατερίνη (η επονομαζόμενη «Μεγάλη») αποφάσισε να δει ιδίοις όμμασι πώς περνούν οι μουζίκοι στη ρωσική ύπαιθρο. Το επιτελείο της –που γνώριζε πολύ καλά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων– θορυβήθηκε και σήμανε κυριολεκτικά συναγερμό.

Τότε λοιπόν ο στρατηγός Ποτέμκιν συνέλαβε το σχέδιο να στηθούν ολόκληρα χωριά-μακέτες σε όλο το μήκος του δρόμου απ’ όπου θα περνούσε η αυτοκρατορική πομπή. Ετσι δημιουργήθηκαν νέες προσόψεις από ωραία, φρεσκοβαμμένα σπίτια και καταστήματα (που πίσω στηρίζονταν σε απλά δοκάρια) που έκρυβαν την άθλια πραγματικότητα.

Πλυμένοι, καθαροί, με όμορφα ρούχα και λευκά μαντίλια στο χέρι, οι «ευτυχισμένοι» μουζίκοι μπροστά στα πανέμορφα σπίτια τους χαιρετούσαν την τσαρίνα που επέστρεφε στη Μόσχα.

– Πόσο πολύ μ’ αγαπάνε έτσι όμορφα που ζούνε.

– Σας λατρεύουν, έχετε κάνει τόσα καλά γι’ αυτούς!

Το remake αυτής της ιστορίας με τα «χωριά του Ποτέμκιν» το ζήσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη βόρεια Εύβοια, πέντε μήνες μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Ενώ η κυβέρνηση το καλοκαίρι δεν έπραξε απολύτως τίποτε για να περιορίσει την καταστροφή ούτε έλαβε την παραμικρή μέριμνα αμέσως μετά για την άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος αποκατάστασης και προστασίας από τις πλημμύρες που συμβαίνουν ως φυσικό επακόλουθο ούτε έδωσε κάποιες αποζημιώσεις για τη στοιχειώδη έστω ανακούφιση των κατοίκων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγοι και άνεργοι, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Μητσοτάκη επισκέφτηκε την περιοχή των «μουζίκων» αλλά χωρίς τους «μουζίκους», που ήταν αποκλεισμένοι από τα ΜΑΤ και εξαφανισμένοι από τις δοξαστικές λειτουργίες των κεντρικών δελτίων «ειδήσεων».

Χωρίς ούτε 1 ευρώ αποζημίωση στους ρετσινάδες, τους δασεργάτες, τους αγρότες, τους ελαιοπαραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα και εστίαση) και με ένα ελάχιστο μέρος αποζημιώσεων να έχει καταβληθεί στους κτηνοτρόφους (που τους απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών), τους συκοπαραγωγούς και τους μελισσοκόμους, θα ήταν επικίνδυνο να αποτελέσουν μέρος του σκηνικού στα «χωριά του Ποτέμκιν». Ετσι τους εξαφάνισαν βίαια, κρύβοντάς τους σε σημείο ώστε να μη βρίσκονται καν στο οπτικό πεδίο του πρωθυπουργού.

Στη θέση των «μουζίκων» είδαμε τη «μακέτα» τους, την Ολγα Βογιατζή, πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Βόρειας Εύβοιας, η οποία προσφώνησε την «τσαρική» ακολουθία με την προσήκουσα ευλάβεια: «Κύριε πρωθυπουργέ, αξιολάτρευτε κ. Μπένο, θεόσταλτε κ. Τριαντόπουλε [ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό]», για να προκαλέσει έτσι τη δικαιολογημένη παρατήρηση –και ψόγο για την παράλειψη– του Σίμου Κεδίκογλου: «Αφού είναι θεόσταλτος ο Τριαντόπουλος, είναι θεός ο πρωθυπουργός».

Ο ταπεινός ωστόσο Κυριάκος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω θεόσταλτο, γιατί τον έστειλα εγώ και θα πάμε σε παραπομπές πολύ επικίνδυνες».

Βρε τον αθεόφοβο!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter