Ο κροίσος θείος του Άσαντ, οι φορολογικοί παράδεισοι και η έρευνα στην Ευρώπη για τη διακίνηση του χρήματος

Ο κροίσος θείος του Άσαντ, οι φορολογικοί παράδεισοι και η έρευνα στην Ευρώπη για τη διακίνηση του χρήματος

Σε συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το Γκέρνζι, ένα μικρό νησί της Μάγχης, είχε αναθέσει την διαχείριση της περιουσίας του ο διαβόητος «Χασάπης της Χάμα», Ριφάτ Αλ Άσαντ, θείος του Μπασάρ και αδερφός του πατέρα του έκπτωτου πλέον ηγέτη της Συρίας, Χαφέζ, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian και του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIJ).

Ο Ριφάτ, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Άμυνας, των επίλεκτων δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες φέρονται να επέβλεψαν τη σφαγή περίπου 20.000 ανθρώπων στην πόλη Χάμα το 1982, είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ενώ έχει υποστεί κατά το παρελθόν δέσμευση μέρους της συνολικής περιουσίας του από γαλλικό δικαστήριο.

Η εφημερίδα και το BIJ, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον «Πελάτη 1» της συμβούλου Τζινέτ Λουϊζ Μπλοντέλ, με βάση απόφαση των ρυθμιστικών αρχών των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Γκέρνζι κατά της Μπλοντέλ, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 210.000 λιρών νωρίτερα φέτος. Στη 40χρονη διαχειρίστρια της περιουσίας του Ριφάτ, απαγορεύτηκε επίσης να κατέχει διευθυντική θέση για εννέα χρόνια, αφού ενώ αρχικά είχε προσληφθεί ως προσωπική βοηθός του γιου του «Πελάτη 1», στην συνέχεια έγινε σύμβουλος και εν τέλει διαχειρίστρια ενός περίπλοκου τραστ για λογαριασμό της οικογένειας συνολικά. Η Μπλοντέλ εργαζόταν για τους Άσαντ από το 2013 μέχρι και το 2020. Σε μια περίπτωση μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει τον προσωπικό της λογαριασμό για να μοιράσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε τρίτα μέρη για λογαριασμό του πελάτη της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπόθεση αυτή ρίχνει για άλλη μια φορά φως στον τρόπο με τον οποίο υπερπλούσιοι, αλλά και εγκληματίες, χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους όπως το Γκέρνζι, για να προστατεύσουν την περιουσία τους και να την αυξήσουν.

Από τα στοιχεία που παραθέτει η έρευνα, βασιζόμενη σε αποφάσεις Αρχών και δικαστηρίων για πάγωμα της περιουσίας του Ριφάτ, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης προκύπτει ότι διέθετε ακίνητα φιλέτα σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, αλλά και διακινούσε τεράστιες ποσότητες χρήματος. Επί παραδείγματι το 2020, γαλλικό δικαστήριο κατάφερε να διαπιστώσει ότι ο Ριφάτ είχε καταχραστεί δημόσιο χρήμα του κράτους της Συρίας για να αγοράζει πανάκριβα ακίνητα στην Γαλλία και έτσι πάγωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 90 εκατομμύριων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Ριφάτ, το 2013 είχε βρεθεί στο στόχαστρο Ελβετών εισαγγελέων για τον ρόλο του στην σφαγή της Χάμα. Η δίωξη του ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας  καθώς είχε απελαθεί από τη Συρία το 1984 μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του αδελφού του.

Στην εξορία εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, ενώ ανέπτυξε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ με γραφεία, βίλες, αρχοντικά και διαμερίσματα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαρμπέλα. Απόφαση του 2019 από μια από τις υποθέσεις εναντίον του αποκάλυψε ότι περισσότερα από 500 ακίνητα που ανήκαν στον Ριφάατ ήταν υπό δέσμευση.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς εισαγγελείς, τα ακίνητα ανήκαν σε εταιρείες οι διευθυντές των οποίων ήταν «μπροστινοί» του Ριφάτ ή ήταν κάποια από τα πολυάριθμα μέλη της οικογένειάς του – ο ίδιος φέρεται να είχε τέσσερις συζύγους και 16 παιδιά. Σπάνια εμφανιζόταν ο ίδιος

Η αυτοκρατορία των ακινήτων του περιλάμβανε:

1) Την έπαυλη Ουιτανχερστ στο Χάιγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στην βρετανική πρωτεύουσα μετά το… Μπάκινγκχαμ Ο Ριφάτ το πούλησε το 2007 σε εργολάβους έναντι 32 εκατομμυρίων λιρών, αφού την είχε αφήσει να… σαπίσει.

2) Μια άλλη έπαυλη στην Σάουθ Στριτ, του Μέιφερ, αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών, η οποία επισήμως ανήκε σε εταιρεία βιτρίνα με έδρα της Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Το περιουσιακό αυτό στοιχείο δεσμεύτηκε από τις βρετανικές Αρχές το 2017.

3) Μια έπαυλη στο Λέδερχεντ, στο Σάρεϊ, με επτά υπνοδωμάτια, επτά μπάνια, γυμναστήριο, γήπεδο τένις και εσωτερική πισίνα. Πωλήθηκε στο 2016 έναντι 4 εκατομμυρίων λιρών, πριν προλάβουν οι εισαγγελείς να το παγώσουν.

4) Μια έπαυλη επτά ορόφων στην Λεωφόρο που οδηγεί στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, από την οποία πούλησε σε δημοπρασία τα… ασημικά, ήτοι τα έπιπλα και τα έργα τέχνης, πριν το δεσμεύσουν οι Αρχές.

5) Τριάντα δύο διαμερίσματα στην Λεωφόρο του Προέδρου Κένεντι στο Παρίσι, δίπλα στον Σηκουάνα και τον Πύργο του Άιφελ.

6) Την έπαυλη La Máquina, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ένα τρίτο της Μπεναβί στην Μαρμπέλα. Η συγκεκριμένη έπαυλη είναι τόσο τεράστια που οι Άσαντ σύμφωνα με αναφορές σκέφτονταν να διαμορφώσουν σε ένα αποκλειστικό τουριστικό θέρετρο για πλούσιους  Σύριους.

Σύμφωνα με έρευνα της ισπανικής εισαγγελίας, η πηγή των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά αυτών των ακινήτων μια… κοινοπραξία, αφού 200 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από… κλοπή του συριακού κράτους, μεταμφιεσμένα ως έξοδα, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν ως δάνειο από τη… Λιβύη. Ο Ριφάτ και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν κατηγορίες ότι επωφελήθηκαν από «τεράστιους παράνομους πόρους από πολλαπλές εγκληματικές δραστηριότητες: εκβιασμούς, απειλές, λαθρεμπόριο, λεηλασία αρχαιολογικού πλούτου, σφετερισμό ακινήτων, [και] διακίνηση ναρκωτικών».

Ο Ριφάτ έφυγε από τη Γαλλία για τη Συρία το 2021, λίγο πριν το γαλλικό εφετείο επικυρώσει την καταδίκη του τον Ιούνιο του 2020 για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διακεκριμένη φορολογική απάτη, για την οποία καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι Ελβετοί εισαγγελείς του απήγγειλαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης

Γερμανία: Έπεσε η κυβέρνηση Σολτς – Πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο

Πούτιν: «Η Δύση δοκιμάζει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας – Ξεκινάμε μαζική παραγωγή Oreshnik»

Συρία – Fake news: Αξιωματικός πληροφοριών στη Συριακή αεροπορία ο άνδρας που «ελευθέρωσε» το CNN – Το βίαιο παρελθόν του

Ο Καναδός Κομέρ και οι τζιχαντιστές: Πώς η έρευνα ανέδειξε στοιχεία που οδηγούν σε ένα διεθνές σκάνδαλο

Documento Newsletter