Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις από τον Γεραπετρίτη μετά τις κατηγορίες Βούτσιτς σε Μπακογιάννη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις από τον Γεραπετρίτη μετά τις κατηγορίες Βούτσιτς σε Μπακογιάννη

Για «ανυπαρξία συγκροτημένης, συνεκτικής βαλκανικής πολιτικής» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση και, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου, κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών με αφορμή τις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου για το Κοσσυφοπέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόρα Μπακογιάννη, πως άλλαξε στάση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, «μετά από ένα τηλεφώνημα», και «παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO)».

Δείτε επίσης: Επίθεση Βούτσιτς κατά Μπακογιάννη για το Κόσοβο: «Γνωρίζω καλά από ποιον πήρες εντολή…» (Video)

«Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας» είπε ο Σέρβος πρόεδρος στην Ελληνίδα πολιτικό…

Η ZSO είναι το σχέδιο για αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό προέκυψε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Επίθεση στην κυβέρνηση

«Η πρόσφατη εξέλιξη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει ξανά στο προσκήνιο αυτή την επικίνδυνη, για τα εθνικά συμφέροντα, εξωτερική πολιτική που αποξενώνει τη χώρα από παραδοσιακούς συμμάχους και της στερεί τον διαμεσολαβητικό της ρόλο» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε πως απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κρίσιμα ερωτήματα

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν τρία καίρια ερωτήματα προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη:

«1. Πως θα απαντήσει στις καταγγελίες του Σέρβου Προέδρου κ. Βούσιτς; Υπήρξε οποιαδήποτε πρότερη συνεννόηση για το θέμα της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του και ειδικότερα με την Κυπριακή Δημοκρατία;

2. Ποιοι είναι πλέον οι συγκεκριμένοι στόχοι και οι αντίστοιχες ρεαλιστικές πολιτικές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη Σερβία; Σε σχέση για παράδειγμα με τον Κάθετο Διάδρομο μεταφοράς αερίου από το νότο στον βορρά και αντίστροφα, στον οποίο είχε αναφερθεί ο κ. Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2019;

3. Ποια είναι ευρύτερα η στρατηγική της χώρας μας σήμερα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα όσον αφορά την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων; Ποιες οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ηγετικού και διαμεσολαβητικου ρόλου της Ελλάδος;»

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Παραδέχονται πως δεν είχαν έως σήμερα όλα τα ηχητικά;

Κασσελάκης για την έφοδο της αστυνομίας στον ΟΣΕ: «Δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε ψέματα;»

Άγιοι Ανάργυροι: Η 28χρονη είχε μείνει έγκυος και απέβαλε μετά από επίθεση του 39χρονου (Video)

Άγιοι Ανάργυροι: Πανικόβλητος και επιθετικός ο Άδωνης Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ (Video)

 

Documento Newsletter