Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας

Στο τραπέζι ο γρίφος των δημοσκοπήσεων και τα σχέδια για ανόρθωση της κοινωνίας

Τον γρίφο των δημοσκοπήσεων επιχειρούν να λύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί το κόμμα δεν εισπράττει στους ρυθμούς που και οι ίδιοι θα επιθυμούσαν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια της κοινωνίας πρωτίστως από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε και χειρίζεται την υγειονομική κρίση με τον SARS-CoV-2.

Προφανώς για την ηγεσία του κόμματος η εξήγηση ότι οι δημοσκοπήσεις είναι απολύτως χειραγωγούμενες εμπεριέχει κάποια ψήγματα αλήθειας αλλά δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, τρεις είναι οι βασικές αιτίες:

Πρώτον, ο πόλεμος που συνεχίζει να δέχεται το κόμμα από την πλειονότητα των ΜΜΕ και ειδικά από τα τηλεοπτικά δίκτυα που λειτουργούν στη χώρα. Συστηματικά, σημειώνει, «αποκρύπτονται αρνητικές ειδήσεις και εικόνες για την κυβέρνηση και υπερτονίζονται οι αντίστοιχες για τον ΣΥΡΙΖΑ». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποδήλατο βουνού του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα σε σχέση με το γεύμα Πολάκη σε φιλικό σπίτι στα Χανιά. Εδώ το κόμμα αποφάσισε να αντιδράσει και με θεσμικό πλέον τρόπο, αίροντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρουμάνου.

Δεύτερον, οι αντοχές του λεγόμενου «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», το οποίο συντηρείται ακόμη μεθοδικά από τη ΝΔ και μερίδα του ΚΙΝΑΛ αλλά και μέσω των κυρίαρχων ΜΜΕ, τα οποία ανασύρουν με κάθε ευκαιρία φράσεις, κλισέ, υποθέσεις και πρόσωπα της προεκλογικής περιόδου που είχαν βασικό στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα απλώς έχουν στόχο τη διατήρηση της ΝΔ στην εξουσία με κάθε τρόπο.

Τρίτον, οι αλλαγές στο κόμμα, τις οποίες η πανδημία δεν βοηθά. Το συνέδριο που θα ήταν σημείο καμπής για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έγινε ούτε προβλέπεται να γίνει σύντομα και το κόμμα είναι αναγκασμένο να πορεύεται ως συνέχεια του κόμματος που από το 2010 έως το 2015 διεκδίκησε και πέτυχε να κερδίσει την εξουσία. Τα πράγματα όμως από τότε έχουν αλλάξει ριζικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και μεσολάβησε η πανδημία η οποία άλλαξε όλο το τοπίο, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού. Ειδικά η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης δίνουν στα κόμματα τη δυνατότητα να αποδείξουν στην πράξη την ιδεολογική τους αφετηρία.

Αρνητική και η εσωστρέφεια

Στα επιμέρους θα μπορούσε να κατατάξει κάποιος και την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος, με διαγκωνισμούς μεταξύ στελεχών, τα οποία πολλές φορές ρίχνουν νερό στον μύλο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, αλλά και την άποψη ορισμένων στο εσωτερικό του κόμματος ότι μπορεί να υπάρξει ένα μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η διαπίστωση των βασικών αιτιών του προβλήματος δείχνει και προς την κατεύθυνση της λύσης τους.

Αυτό πάντως που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι ο εφησυχασμός της κυβέρνησης και η άρνησή της να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας για το δεύτερο κύμα οδήγησαν στα καταστροφικά αποτελέσματα του «μαύρου Νοέμβρη» με την απώλεια 1.780 συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση, λένε, διαπράττει ξανά το ίδιο λάθος που έκανε και μετά το πρώτο κύμα. Δεν αξιοποιεί την καραντίνα για να οχυρώσει την κοινωνία μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα αλλά και μπροστά στο εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε και τρίτο κύμα μετά τον Γενάρη.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν εξαιρετικά σοβαρές τις καταγγελίες μελών της επιτροπής τόσο για ελλιπή ενημέρωση (μία φορά την εβδομάδα κ.λπ.) όσο και για έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής, γι’ αυτό και το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και του ΕΟΔΥ θα παραμείνει στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλίες και σε κοινοτικό επίπεδο.

Πυρά για τη διαχείριση της πανδημίας

Σφοδρή είναι η επίθεση που εξαπολύουν στην κυβέρνηση και για το θέμα της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας. Οπως εκτιμούν, η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 10%, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% το ’21 κρίνεται ήδη ανεδαφική. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη της τάξης του 1%.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν κομμένο δώρο, οι επιχειρήσεις ζητάνε ενίσχυση και η κυβέρνηση προσφέρει μόνο δάνεια, ενώ τα 4/5 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένα από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι έρευνες όμως της κοινής γνώμης, παρατηρούν με ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν μια ανατροπή του κλίματος για την κυβέρνηση. Η πλειονότητα τοποθετείται αρνητικά σε σχέση με τις επιλογές της για υγεία και οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ξανά το πεδίο για τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και ότι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές καταγράφονται απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο και άνοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «είναι πια φανερό ότι μπαίνουμε σε νέα περίοδο».

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα δημόσια νοσοκομεία. «Οι επισκέψεις του προηγούμενου διαστήματος θα συνεχιστούν, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι πραγματικές ανάγκες». Παράλληλα με τις προτάσεις για το υγειονομικό πεδίο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο οικονομικό σκέλος των άμεσων προτάσεων για την κοινωνική προστασία, ενώ αναμένεται στο εγγύς μέλλον και η παρουσίαση του προγράμματος «αντιΠισσαρίδη» το οποίο θα αποτυπώσει τη συνολική στρατηγική του κόμματος για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter