Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μοιάζει να γράφεται… βουστροφηδόν μια πολιτική ιστορία για την κεντροαριστερά/σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο με τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και με αντιμεταχωρήσεις στον κοινοβουλευτικό χάρτη, όπως εμβληματικά έγινε με την ανακατανομή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη και τρίτη θέση. Κύκλοι πάνω σε κύκλους εξελίξεων ανοιγοκλείνουν στον χώρο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου και σε αυτήν τη φάση η αποτύπωσή τους περιλαμβάνει τις εκλογές για νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ (Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης), την ίδρυση νέου κόμματος υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στον θώκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεσμικά αλλά πρωθύστερα χωρίς την επικύρωση από την εθνική κάλπη.
Βολές πανταχόθεν
Η Κουμουνδούρου βάλλεται πανταχόθεν και δίνει υπαρξιακή μάχη, που θα έχει συνέχεια και την επόμενη μέρα της εκλογής νέας ηγεσίας. Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δημιουργούν προσδοκία σε άλλα σχήματα να προσελκύσουν πολιτικά άστεγους και απογοητευμένους στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.
Ολοι όμως κρατούν μικρό καλάθι για τις εκλογικές επιδόσεις όταν έρθει η ώρα. Ορισμένοι ποντάρουν μεγαλεπήβολα περισσότερο στην… καταστροφή του άλλου, ενώ το δημιουργικό ανταγωνιστικό πολιτικό περιεχόμενο έχει μπει σε δεύτερη μοίρα στον δημόσιο διάλογο. Οι δυναμικές που αναπτύσσονται σε όλους τους χώρους του προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας, δεξιάς και αριστερόστροφης, εμπεριέχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια έλλειψη: την ατροφία ενός οράματος διεκδίκησης λαϊκών αιτημάτων υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας που μπορεί να συσπειρώσει απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, που η κυριαρχία της είναι ασταθής και εμφανώς φθίνουσα. Οι αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ κομμάτων του χώρου αυτού είναι περισσότερο σε ζητήματα τακτικής παρά σε ουσιώδη θέματα πολιτικής στρατηγικής (συμφωνούν άλλωστε στη γραμμή ΕΕ/ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/συμπράξεις δημόσιου/ιδιωτικού ή, με παραλλαγές, στην ενισχυμένη επιχειρηματικότητα μεγαλοϊδιωτών κ.λπ.).
Οι ανεξαρτητοποιήσεις
Τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου εντάσσουν ευθέως τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και τις κινήσεις του Στέφ. Κασσελάκη στο πλαίσιο «σχεδίων της διαπλοκής», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Ολγα Γεροβασίλη, βουλεύτρια και κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας της Κουμουνδούρου των 87+, εκ παραλλήλου με την αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Το στοίχημα των ημερών είναι η όσο πιο μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτελεί θετική αντανάκλαση επανόδου του ενδιαφέροντος η τηλεμαχία των 4 για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παράλληλα, η σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Στέφ. Κασσελάκης θεωρείται ότι συσπειρώνει αλλά και ενεργοποιεί κόσμο που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είχε αποστασιοποιηθεί.
Οπως έλεγε στο Documento κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, οι αναφορές Κασσελάκη για το Μάτι και κυρίως οι τοποθετήσεις του κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 για τα capital controls και το δημοψήφισμα για το μνημόνιο προκάλεσαν τα αντανακλαστικά εκείνων που είναι κοντά στην Κουμουνδούρου. Ο προοδευτικός κόσμος, όπως σημειώνει το στέλεχος της Κουμουνδούρου, έχει επιλογές μεταξύ των 4 υποψήφιων πρόεδρων που όλοι τους, τόσο το προβεβλημένο δίδυμο Φάμελλος – Πολάκης με τις διαφοροποιήσεις τους όσο και οι Ν. Φαραντούρης και Απ. Γκλέτσος εκπέμπουν την ανάγκη πολιτικής επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διεκδικώντας ρόλο στις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Μάλιστα είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα και στη Βουλή ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Κουμουνδούρου. Τόσο η πολιτική υπόσταση του νέου προέδρου όσο και η στήριξη στο κόμμα από τον ιστορικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή του Αλέξη Τσίπρα είναι στοιχεία που θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψουν ή να περιορίσουν το όποιο νέο κύμα ανεξαρτητοποίησης βουλευτών. Αλλωστε ήδη λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες έκανε παρέμβαση με πολλαπλά μηνύματα σε βιβλιοπαρουσίαση για τη μεταπολίτευση («Ιστόρηση 50 χρόνων» των Χάρη Τσιόκα – Αντώνη Κοτσακά). Συνέδεσε την πορεία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ως σημαντικών σταθμών στην πολιτική ιστορία της χώρας, ενώ αναφέρθηκε αρνητικά σε όσους χρησιμοποιούν κυρίως την εικόνα, την επικοινωνία και τη μεταπολιτική, κάτι που θεωρήθηκε ως αιχμή προς τον Στέφ. Κασσελάκη.
Ας σημειωθεί ότι δεν έχουν διευκρινίσει αν θα ανεξαρτοποιηθούν ή όχι οι βουλευτές Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαρακιώτης, ενώ εν αναμονή για τελικές αποφάσεις είναι και οι βουλευτές Ράνια Θρασκιά και Ευάγγελος Αποστολάκης…
Επίσης, ενισχυτική της συμμετοχής κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες χαρακτηρίζεται από στελέχη της Κουμουνδούρου η διπλή παρέμβαση της βουλεύτριας Ελενας Ακρίτα που είχε στηρίξει παλαιότερα τον Στέφ. Κασσελάκη, η οποία επισήμανε ότι πολύ πριν από τη διάσπαση τάχθηκε δημόσια κατά των ανεξαρτητοποιήσεων και της δημιουργίας νέου κόμματος, ενώ έκανε και κάλεσμα ψήφου για τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Διαβάστε επίσης