Με ιδιαίτερη συγκίνηση και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στα χέρια αποχαιρέτησαν τον αγωνιστή της αριστεράς Μίμη Δαρειώτη οι συγγενείς και εκατοντάδες φίλοι και σύντροφοι του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, στην πολιτική κηδεία του στο Πάρκο Ελευθερίας.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε όπως πρέπει και να αποχαιρετίσουμε τον σύντροφο, τον φίλο, τον αγωνιστή, το δάσκαλο, τον συνοδοιπόρο, Μίμη Δαρειώτη. Τον δικό μας Μίμη. Με βαθιά θλίψη, γιατί δεν χωράει το μυαλό και η ψυχή μας την απουσία του. Αλλά και με βαθύ αίσθημα τιμής και υπερηφάνειας γιατί πορευτήκαμε μαζί του, χέρι, χέρι, στα δύσκολα και τα όμορφα, του λαού μας και της Αριστεράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εκφωνώντας τον επικήδειο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι «δεν χωράνε τα συνηθισμένα κλισέ όταν μιλάμε για τον σύντροφο Μίμη», σημειώνοντας ότι «για μας δεν δικαιώνεται τώρα, που έφυγε από τη ζωή. Δικαιωνόταν κάθε μέρα». «Με το λόγο και την πράξη του, όσο ζούσε», όπως είπε, «με την αποφασιστικότητα που ήξερε ήρεμα κι απλά να στηρίζει τη δυσκολία της πράξης του. Με τη γενναιότητα που ξέρει να μη γίνεται επίδειξη και πρόκληση. Με την ανιδιοτέλεια του αφοσιωμένου στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που θεωρεί φυσική κάθε θυσία για το κοινό καλό».
«Το χωριατόπαιδο από τη Μεσσηνία, που ήρθε να σπουδάσει μαθηματικός στην πρωτεύουσα σε δίσεκτα χρόνια δεν υπήρξε ποτέ θεατής της ιστορίας» αλλά «πήρε θέση στη σωστή πλευρά της όταν αυτό κόστιζε ακριβά σε όποιον τολμούσε να το κάνει», είπε ο κ . Τσίπρας. Όταν, όπως ανέφερε, «λέξεις όπως ελευθερία, δημοκρατία, αριστερά, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ήταν σε παρανομία και διωγμό».
Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «αυτό το ‘φως που καίει’ καθοδήγησε τα πρώτα αγωνιστικά του σκιρτήματα στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Την στράτευσή του στον αγώνα για δημοκρατία, όταν η χούντα επέβαλε το νόμο των τανκς, της αγριότητας, και της βίας». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο Μίμης Δαρειώτης στάθηκε με γενναιότητα απέναντι στους στρατοδίκες, τους βασανιστές, τους δολοφόνους της χούντας και ότι καμιά φάλαγγα, κανένα βασανιστήριο, καμιά επικήρυξη, κανένα κελί φυλακής, καμιά απομόνωση, δεν κατάφεραν να σβήσουν το φως στην ψυχή και στα μάτια του. Στη συνέχεια, μετά την ανατροπή της δικτατορίας αναδείχτηκε σε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σύντροφε Μιμή σου χρωστάμε πολλά. Σου χρωστάμε που υπήρξες για δεκαετίες η κολώνα του κόμματος σε δύσκολες στιγμές. Σου χρωστάμε τη περηφάνεια μας που διαχειριστικές τα οικονομικά μας με διαφάνεια και σύνεση. Που είμαστε σήμερα το μόνο κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο και δε χρωστάει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ. Για αυτό και κανείς δε μας έχει στο χέρι του σήμερα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι όμως «πιο πολύ σου χρωστάμε που μας δίδαξες με το ήθος και την επιμονή σου. Ιδιαίτερα εμάς τους νεότερους, όλα αυτά τα χρόνια που ήσουν δίπλα μας, με τη σιωπή και το λακωνικό σου λόγο, να μας δείχνεις το δρόμο, να μας μαλώνεις με ευγένεια, να μας διδάσκεις ότι η πορεία της Αριστεράς, η πορεία σου, που θέλουμε να είναι και δική μας πορεία, δεν είναι όμορφες λέξεις, είναι πράξεις». «Δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι αγώνας καθημερινός. Ένας μαραθώνιος. Σ’ αυτό το μαραθώνιο, που συνεχίζεται, σου υποσχόμαστε σύντροφε Μίμη, ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την απουσία σου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο εκλιπών είναι «εδώ μαζί μας, σήμερα που δίνουμε άλλη μια μάχη για την πατρίδα και τη δημοκρατία» και θα είναι εκεί «μαζί μας, αύριο που θα κερδίζουμε μάχες όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίζουμε».
«Θα είσαι παρών σε κάθε μας βήμα, από οποιαδήποτε θέση, αντιπολίτευσης, ή κυβέρνησης, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο, τα δικαιώματα του λαού μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «και σήμερα, όσο κι αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει, έχουμε ανάγκη την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση, τη σεμνότητα, την αποφασιστικότητα, που η ζωή σου έχει υπογράψει».
Ολοκληρώνοντας τον επικήδειο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Μίμης Δαρειώτης θα ζει «σε κάθε μας λέξη για τα ιδανικά που μας ενώνουν» και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον αποχαιρέτησε με περηφάνεια και με τα λόγια του ποιητή: «Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ’ όνομά μας. Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας. Πάνω στο χώμα σου Είμαστε. Έχουμε πατρίδα. Αντίο, σύντροφε Μίμη».
«Σε αποχαιρετούμε με το κεφάλι ψηλά», είπε ο ανιψιός του Μίμη Δαρειώτη, Τάσος. «ήσουν και είσαι το σύμβολο μας, το πρότυπο μας, άνθρωπος πάντα πρόθυμος να βοηθήσεις να στηρίξεις όποιον είχε ανάγκη με ανιδιοτέλεια, έβαλες πάντα το εμείς και όχι το εγώ». Ιδιαίτερη μνεία στη σεμνότητα, το χαμόγελο και το πνεύμα του Μίμη Δαρειώτη έκανε ο γραμματέας του ΣΦΕΑ, Νίκος Μανιός. «Ο Μίμης ήταν σπουδαίος όχι μόνο για το έργο που έκανε, αλλά για το ήθος του, τη σεμνότητα του, που σήμερα ειναι εξαιρετικό ζητούμενο» «κι αυτό πρέπει να είναι το μάθημα απ’ όλα που μας έχει δώσει ο Μίμης Δαρειώτης».
Από τα ΑΣΚΙ ο καθηγητής Ιστορίας Βαγγέλης Καραμανωλάκης αποχαιρέτησε «τον σύντροφο, τον συνοδοιπόρο, τον αγαπημένο φίλο» Μίμη Δαρειώτη, σημειώνοντας ότι «λίγοι ξέρουν πόσους πολλούς αγωνιστές και αγωνίστριες βοήθησε σιωπηρά σε δύσκολες στιγμές». «Πίστεψε στην ανώνυμη προσφορά και τη συλλογική δημιουργία. Θέλησε πάντα να βρίσκεται στις πίσω καρέκλες», ανέφερε. Στην πολιτική κηδεία αναγνώστηκε και μήνυμα της Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικής φυσιογνωμίας της ευρωπαϊκής και της ιταλικής αριστεράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ