Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά σχέσεις με το «κίνημα της γραβάτας»

Η αξιωματική αντιπολίτευση διέγνωσε νωρίς την αγωνία εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών και ζήτησε χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ

Την πρώτη του «νίκη», μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, σε επικοινωνιακό επίπεδο κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο θέματα που και ψηλά ήταν στην επικαιρότητα και αναμένεται να τα κεφαλαιοποιήσει το επόμενο διάστημα. Ειδικά στο θέμα της οικονομίας η Κουμουνδούρου έχει την ευκαιρία να γεφυρώσει την όποια προεκλογική απόσταση είχε με την περίφημη μεσαία τάξη και το «κίνημα της γραβάτας».

Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της ηγετικής ομάδας τις προηγούμενες εβδομάδες στις καθημερινές απογευματινές τηλεδιασκέψεις λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα επικοινωνήθηκαν επαρκώς τόσο από τον υπεύθυνο Τύπου όσο και από κεντρικά στελέχη του κόμματος. Δούλεψε δηλαδή, έστω και λόγω ανάγκης, ένα άτυπο συντονιστικό κέντρο το οποίο σκάναρε την επικαιρότητα και παρήγαγε πολιτική, την οποία προώθησε προς τα έξω.

Εκεί δηλαδή που το κόμμα εμφάνιζε έλλειμμα που έχει επισημανθεί πολλές φορές από τα απλά μέλη και τους ψηφοφόρους του, στη λογική ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να γεφυρωθεί η απόσταση ηγεσίας και βάσης από τη στιγμή που οι οργανώσεις του κόμματος, όπως τουλάχιστον έχει λεχθεί πολλές φορές, αδυνατούν να παίξουν αυτό τον ρόλο.

Σχολεία και οικονομία ψηλά στην ατζέντα

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε εγκαίρως αφενός έναντι της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία, αφετέρου

όσον αφορά την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων –και κονδυλίων– για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του παρατεταμένου lockdown. Και το κυριότερο είναι ότι στα δύο θέματα φαίνεται πως συντάχθηκε με τις προθέσεις και τις ανησυχίες της πλειονότητας των πολιτών.

Στο μεν άνοιγμα των γυμνασίων ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, προτού ακόμη η κυβέρνηση ανακοινώσει τις αποφάσεις της, εξέφρασε την αντίθεσή του λέγοντας ότι πρόκειται για ακατανόητη κίνηση και αφήνοντας υπονοούμενα για ασφυκτική πίεση από πλευράς φροντιστηρίων, ΙΕΚ, ιδιωτικών δημοτικών, γυμνασίων και κολεγίων τα οποία θα ήταν αναγκασμένα να μειώσουν τα δίδακτρα, που πολλά απ’ αυτά ήδη είχαν εισπράξει. Βρέθηκε έτσι σε μια κατάσταση «win win» είτε η κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία (κάτι που έγινε) είτε αποφάσιζε τη συνέχιση του lockdown συντασσόμενη με την αντιπολίτευση.

Ρήγμα της ΝΔ με τους μικροεπιχειρηματίες

Στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ διέγνωσε από την πρώτη στιγμή την απόσταση κυβερνητικών λόγων και έργων αλλά και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών. Ζήτησε έγκαιρα τη χρηματοδότηση της οικονομίας με ποσό περί τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ και με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων από ίδια και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ταυτόχρονα διαθέτει και δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι το κόμμα το οποίο έδωσε εδώ και χρόνια μάχες στην Ευρώπη για το περίφημο ευρωομόλογο, με τη ΝΔ να ακολουθεί λόγω πανδημίας τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά μην μπορώντας εκ των πραγμάτων να κόψει τους δεσμούς της με τους ομογάλακτους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούλιο, παραδίδοντας την εξουσία, δεν άφησε άδεια δημόσια ταμεία αλλά ένα κομπόδεμα (μαξιλάρι ασφαλείας) ύψους 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ήταν διαθέσιμα προς χρήση. Τη χρήση αυτών των ταμειακών διαθεσίμων αναγκάστηκε να παραδεχτεί το οικονομικό επιτελείο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προέκυψαν από το lockdown.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι όλο αυτό το διάστημα «δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο» από την κυβέρνηση. Αντίθετα, δεν υπάρχει, όπως λένε τα στελέχη του, ένα σχέδιο, ένα συνολικό πλάνο για την οικονομία και την κοινωνία. Επιπροσθέτως, η Κουμουνδούρου έχει προειδοποιήσει ότι η συνέχιση των αναστολών και των παρατάσεων δεν αποτελεί ούτε σχέδιο ούτε δίχτυ ασφαλείας και έτσι θα πολλαπλασιάζεται στο μέλλον το εύρος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση.

Το κλειδί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί το σχέδιο αντιμετώπισης και εξόδου από την κρίση (και την επερχόμενη ύφεση) να είναι ίδιο με το σχέδιο διαχείρισής της και ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μια δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας με ορίζοντα εξαμήνου, είτε με δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της υγείας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των πολιτών είτε με τις αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας, όπως οι εγγυήσεις δανείων.

Επί της ουσίας, με αφορμή τα περίφημα vouchers και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Κουμουνδούρου είδε το ρήγμα στη «συμμαχία» της ΝΔ με τη μεσαία τάξη και με το περίφημο «κίνημα της γραβάτας» και έσπευσε να το γεφυρώσει. Εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκεί έξω δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και περνούν κάτω από τον πήχη των κριτηρίων ένταξής τους στα προγράμματα στήριξης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα και τις εντολές του ΣΕΒ με σκοπό να μεταφερθεί ο κύκλος εργασιών σε μερικές δεκάδες επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει ότι η συνέχιση των αναστολών και των παρατάσεων δεν αποτελεί σχέδιο για την οικονομία και την επερχόμενη ύφεση