Ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αντίθετος στην απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Την αντίθεσή του στη στη μεθόδευση της απόσπασης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το σώμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το οποίο προτείνεται στο υπό συζήτηση νομοσχεδίο, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΙΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Σ.Π-Ε.Ι.Ε) αναφέρει: 

Ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΙΕ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στη μεθόδευση της απόσπασης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το σώμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών όπως προτείνεται από το άρθρο 59 (http://www.opengov.gr/ypes/?p=6800#nogo) του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. 

Συγκεκριμένα:

1. Ο νέος ρόλος του ΕΚΤ ως μία ευέλικτη μονάδα εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας αντιβαίνει στο θεσμικό του ρόλο που είναι η υποστήριξη της Έρευνας ως Υποδομή Εθνικής Εμβέλειας. Η αποκοπή του από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και κατ’ επέκταση από τον ερευνητικό ιστό της χώρας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας της χώρας.

2. Δεν εξασφαλίζεται το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων του ΕΚΤ με τις προτεινόμενες διατάξεις. Οι υπάλληλοι του ΕΚΤ είναι υπάλληλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εξ αυτού του γεγονότος έχουν, εκτός από τις συμβάσεις τους, και σειρά δικαιωμάτων που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΕΙΕ και αφορούν ειδικότητες, κατατάξεις, υπηρεσιακές μεταβολές, καθεστώτα απασχόλησης, θέσεις και τμήματα.

3. Δημιουργεί πεδία σύγκρουσης σε ένα χώρο εργασίας που αποτελεί ιδιοκτησία του ΕΙΕ, όπου αρμονικά μέχρι σήμερα εργάζονταν όλοι οι υπάλληλοι του ΕΙΕ, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του ΕΚΤ, κυρίως με τον επιχειρούμενο καταμερισμό των χώρων και τον τρόπο που θα τους καταλάβει το ΕΚΤ ως νέο νομικό πρόσωπο.

Κατόπιν των παραπάνω απαιτούμε την απόσυρση του Άρθρου 59 και επιδιώκουμε τον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για τα όποια νέα καθήκοντα και αποστολές έχει αποφασιστεί να ανατεθούν στο ΕΚΤ.