Μία απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο briefing της Δευτέρας για την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Μαργαρίτη Σχοινά ενδεχομένως να κρύβει περισσότερα από όσα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει -προς ώρας- να δηλώσει. Απολαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος της εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού;
«Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή κάποια πληροφορία για το οτιδήποτε. Προφανώς και περιβάλλονται από την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., κανένα στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση. Όπως, επίσης, και ο πρώην Επίτροπος (σ.σ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Σχοινάς».
Διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, η παραπάνω είναι η μόνη δημόσια αναφορά του Μεγάρου Μαξίμου για τον Μαργαρίτη Σχοινά και την παραφιλολογία γύρω από το όνομά του και την πιθανή εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως η Εύα Καϊλή, από το Κατάρ. Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά την -μάλλον αμήχανη- κάλυψη «μέχρι στιγμής» του Έλληνα Επιτρόπου από τον Γιάννη Οικονόμου, ερχόταν το δημοσίευμα του Politico να αποκαλύψει τον σφιχτό κλοιό γύρω και από το πρόσωπο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αναφέροντας πως ο Μ. Σχοινάς «βρίσκεται στο μικροσκόπιο».
Η οργίλη αντίδραση του εκπροσώπου του Έλληνα Επιτρόπου δεν αναιρεί το γεγονός πως βελγικές αρχές αλλά και Κομισιόν ψάχνουν εξονυχιστικά την υπόθεση, καθώς ήδη το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ έχει πάρει τις διαστάσεις του «μεγαλύτερου σκανδάλου στους κόλπους της ευρωβουλής». Παρά την γενική στήριξη που έλαβε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπόθεση του Qatargate αποτελεί καταλύτη εξελίξεων. Αυτό που συζητιέται στους διαδρόμους της ευρωβουλής για την Καϊλή και τους λοιπούς εμπλεκόμενους να είναι πως «θα πέσει για όλους», όμως η κατάσταση στην Κομισιόν δεν είναι πιο ήρεμη.
Το όνομα του Μ. Σχοινά συζητιέται έντονα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, κυρίως -προς το παρόν- για την ανάγκη απόδειξης της αθωότητάς του, και όχι υπό το βάρος κάποιας κατηγορίας. Είναι δηλαδή επιδίωξη της Κομισιόν να απαντήσει στις επικρίσεις πλήθους ευρωβουλευτών αλλά και πολιτών για τις κραυγαλέες δηλώσεις στήριξης που είχε κάνει και ο Έλληνας Επίτροπος για το Κατάρ, ο οποίος είχε και εμπλοκή στο θέμα της βίζας της αραβικής χώρας. Κομισιόν και ευρωβουλή αναζητούν μία επιχείρηση «λευκή περιστερά» για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, που σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Για τον λόγο αυτόν, το στρατηγείο των Βρυξελλών είναι διατεθειμένο να «δώσει» οποιονδήποτε δείξουν οι έρευνες της βελγικής Δικαιοσύνης που βρίσκονται σήμερα σε έξαρση, στην προσπάθεια να εμφανιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθαροί.
Σε κάθε περίπτωση, η ευρω-κινητικότητα αυτή γύρω από το όνομα του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας -για να μην ξεχνιόμαστε- δεν αφήνει ασυγκίνητο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όμως προς το παρόν έχει αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με την προσφιλή του μέθοδο της σιωπής. Είναι γνωστό πως οι μεγάλες φιλοδοξίες του Μ. Σχοινά -που τον έφεραν στο πρόσφατο παρελθόν στο επίκεντρο σεναρίων ακόμα και πρωθυπουργού κοινής αποδοχής- είναι αρκετές για να υπάρχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο και φανατικοί εχθροί του.
Το «μέχρι στιγμής» που έβαλε ως αστερίσκο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του είναι ενδεικτικό της αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου, αν και δεν υπάρχει ένδειξη πως σε περίπτωση που προκύψει κάτι για τον Επίτροπο θα υπάρξει από τους γαλάζιους ραγδαία καρατόμηση, όπως στην περίπτωση Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον, το γεγονός πως στο κάδρο του Επιτρόπου έχει πολλάκις μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην κούρσα ανάληψης καθηκόντων στην Κομισιόν που διαφήμιζε το «λόμπινγκ» υπέρ του, όσο και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, δημιουργεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φόβους… εκπυρσοκρότησης σε περίπτωση που ο ίδιος σπεύσει να πάρει τις αποστάσεις του.
Για τον λόγο αυτόν επιλέχθηκε η «μέχρι στιγμής» σιωπηλή στήριξη, τόσο προς τον ίδιο όσο και προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλου, που βρέθηκε επίσης με «σκιές» για τις σχέσεις του με τη ΜΚΟ του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντόνιο Πατζέρι, αλλά και για τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η «θολή» στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει σε κάποιους εξ αυτών προβληματισμό και ανασφάλεια, κι αυτό επειδή γνωρίζουν πως εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να αδειάσει τον οποιονδήποτε για να διασωθεί ο ίδιος.