Συνήθως οι οικονομολόγοι μπλέκουν πολλούς δείκτες, στοιχεία, καμπύλες και τελικά ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει…
Το ίδιο βέβαια κάνουν φιλόσοφοι και συγγραφείς όπου απλά πράγματα γίνονται… μέσω του λόγου «πολύπλοκα» με την ελπίδα ο λόγος τους να αποκτήσει μια επιπλέον βαρύτητα (ή απλά να τα πουν και να μην καταλάβει κανείς!).
Αλλά ποτέ δεν θα φανταζόμαστε πως ο μεγαλοτραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας και κάτω από την προστασία της Νέας Δημοκρατίας και της Διεθνούς Τάξης θα πρότεινε στην κυβέρνηση της ΝΔ να… συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου… Παράλληλα βέβαια συστήνει μαζί με τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» (σ.σ.υπέρ του κεφαλαίου και κατά του πολίτη) και ένα καινούργιο μνημόνιο γιατί τα αντιλαϊκά χούγια δεν κρύβονται!
Και για να μην μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες που δεν κάνουν πάντα τη διαφορά, μιλώντας σήμερα ο κ. Στουρνάρας συνέστησε το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας του Δημοσίου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού κινδύνου αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, παρέχοντας εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Είναι αυτό το μεγάλο μαξιλαράκι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που για τη ΝΔ ξίνιζε κάθε τόσο και προσπαθούσε να απαξιώσει αυτό το πολύτιμο εργαλείο που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στα ελληνικά ταμεία, αλλά αν δεν υπήρχε θα είχε πέσει ήδη η χώρα στα βράχια…
Ο ίδιος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου είπε πως το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, παρά την αύξηση του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον έως το 2030, αν και εξαιτίας της πανδημίας και των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί, αναμένεται να υπάρξει μία μόνιμη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών για την εξυπηρέτηση του.
Αλλά και εδώ ας δούμε ποιος έκανε το χρέος βιώσιμο. Τη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της κεντρικής κυβέρνησης τη συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές στο Eurogrup στις 22 Ιουνίου του 2018…
Είναι ακριβώς αυτό που είπε σήμερα ο κ. Στουρνάρας πως παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους παραμένουν περιορισμένοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, λόγω της σύνθεσης του χρέους που αποτελείται κατά 81% από δάνεια του επίσημου τομέα, αλλά και της ευνοϊκής διάρθρωσης των αποπληρωμών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».
Οπότε αν η κυβέρνηση αυτή έχει δύο γερά αποκούμπια – ή πατερίτσες αν θέλετε- τα έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωση: Με τα καινούργια δεδομένα της 3Οής Σεπτεμβρίου η αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους παρουσιάζεται στον ερχόμενο πίνακα…