Ο Στουρνάρας και η σύγχρονη εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» – Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια

Ο Στουρνάρας και η σύγχρονη εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» – Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια

Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια «ώστε να αποπληρώσουμε το χρέος που μαζί δημιουργήσαμε»

Εάν για κάτι μπορείς να θαυμάσεις τον Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι διαθέτει την ικανότητα επιβίωσης της κατσαρίδας. Εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια «μεγαλουργεί» στον δημόσιο οικονομικό βίο αφήνοντας «καμένη γη» σε ό,τι αναλαμβάνει. Παρ’ όλες τις καταστροφές που έχει διαπράξει σε βάρος της κοινωνίας, εκείνος επιβιώνει και επιλέγεται ώστε να συνεχίσει το ολέθριο έργο του.

Σύμβουλος επί παντός κρατικού επιστητού από το 1986, μεταξύ άλλων του Κώστα Σημίτη και του Γιάννου Παπαντωνίου, υπεύθυνος για την ένταξή μας στο ευρώ, διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και, τέλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Αυτός ο μεγάλος πολέμιος του κρατισμού που πληρώνεται από τον κρατικό κορβανά και ζει ζωή χαρισάμενη, προορισμένος να καταστρέφει την ελληνική πραγματική οικονομία και να αποδίδει τις ζημιές στην κοινωνία, έχει ακόμη και τον ρόλο του προφήτη.

Τι έγινε και τον θυμηθήκαμε; Πολύ απλά είχαμε μια νέα «προφητεία» του. Μας πληροφόρησε ότι θα χρειαστούν 40 χρόνια ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα σε κανονικά οικονομικά μεγέθη, με 60% χρέος. «Είναι κάτι εφικτό και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας» ανέκραξε ο προφήτης Στουρνάρας. Είναι η άλλη εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» του αειμνήστου Θεόδωρου Πάγκαλου.

Τώρα έρχεται ο Γ. Στουρνάρας, ένας «βασικός παίκτης» της καταστροφής που επήλθε το 2010 και ανάγεται στην κυβέρνηση Σημίτη, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε πιστά, και στην κυβέρνηση Καραμανλή, να μας δηλώσει ότι «αφού μαζί τα φάγαμε, σφίξτε το ζωνάρι για τα επόμενα 40 χρόνια ώστε να αποπληρώσουμε το χρέος που μαζί δημιουργήσαμε».

Ο σύμβουλος της καταστροφής

Ομως δεν τα φάγαμε μαζί και σίγουρα ένας από αυτούς που έτρωγε με χρυσά κουτάλια σε τέτοιο σημείο που να λαμβάνει τα εύσημα του ολετήρα είναι ο Γ. Στουρνάρας. Ο άνθρωπος που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και στέλνει τον λογαριασμό στην κοινωνία αλλά επιβιώνει και προχωρά λαμβάνοντας δημόσιες θέσεις σε νέες καταστροφές. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο στο πλευρό του Κ. Σημίτη το 1986, όταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός είχε αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και έμεινε μέχρι το 1989, όταν και το ΠΑΣΟΚ απώλεσε τη διακυβέρνηση.

Ο Γ. Στουρνάρας δεν χάθηκε όμως. Με απόφαση του τότε διοικητή της ΤτΕ Δημήτρη Χαλικιά τοποθετήθηκε σύμβουλος σε θέματα νομισματικής πολιτικής και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1994. Ο Γ. Παπαντωνίου που τον είχε φοιτητή τον έχρισε πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (θεσμικά ήταν ο βασικός σύμβουλος των εκάστοτε υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών).

Ο τομέας ενασχόλησής του ήταν κυρίαρχα να κατευθύνει την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Μάλιστα επί μία επταετία εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εύκολα προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι είναι εκ των βασικών «μαγείρων» των ψευδών οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν για να γίνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, κάτι που οδήγησε στην πτώχευση της χώρας το 2010 (μνημόνια).

Η αρχή του τέλους της Εμπορικής

Το 2000 ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε τα ηνία της Εμπορικής Τράπεζας. Ηταν η εποχή που αποφάσισε να φύγει από τις συμβουλές και να αναλάβει ρόλους. Αν κάτι ξεχώρισε στην πορεία του ήταν οι «επενδύσεις» σε οικόπεδα στη Σιβηρία και η απώλεια των 273 δισ. δραχμών (περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ με σημερινές αξίες) που είχαν προέλθει από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας στην Alpha, σε χρηματιστηριακά παίγνια με επισφαλείς τοποθετήσεις. Για να μην κουράσουμε, αρκεί να αναφέρουμε όσα ο ίδιος είχε δηλώσει το 2003, όταν σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι τα κεφάλαια από το τίμημα της πώλησης εξαφανίστηκαν καθώς μεγάλο μέρος επενδύθηκε και στο χρηματιστήριο και προέκυψαν σημαντικές λογιστικές υποαξίες.

Οσο για τη Σιβηρία; Το «επενδυτικό δαιμόνιο» του Γ. Στουρνάρα τον οδήγησε να αγοράσει δάσος στη Σιβηρία κατασκευάζοντας μάλιστα και εργοστάσιο ξυλείας. Με αυτά και με αυτά εξανεμίστηκαν τα 800 εκατ. ευρώ της πώλησης της Ιονικής – ήταν η αρχή της κατηφόρας της Εμπορικής Τράπεζας η οποία πλέον δεν υπάρχει…

Ενας αποτυχημένος προφήτης

Ο Γ. Στουρνάρας θέλει να εμφανίζεται και ως προφήτης. Στην κορυφή των «προφητειών» του βρίσκεται η προσπάθεια που έκανε ως διευθυντής του ΙΟΒΕ (2009-12) να υπερθεματίσει υπέρ των μνημονίων. Χαρακτηριστική προς τούτο είναι η αλήστου μνήμης «μελέτη» του για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων». Οπως εκτιμούσε, με το άνοιγμα αυτό θα επιτυγχανόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 13% σε πέντε χρόνια!

Ομως δεν ήταν μόνο αυτή η «επιστημονική προφητεία» που προκάλεσε θυμηδία. Το 2010 η «προφητεία» Στουρνάρα ήταν ότι μετά το πρώτο μνημόνιο, που ο ίδιος το χαρακτήριζε «διαβατήριο εξόδου από τη χρεοκοπία», θα καταγραφόταν μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 16%.

Βέβαια ως υπουργός Οικονομικών (2012-14) των κυβερνήσεων Σαμαρά φέρει το βάρος του συμβιβασμού με τη Siemens. Μετά έγινε διοικητής της ΤτΕ, για να έρθει το 2022 να μας πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό της απληστίας διότι τα νοικοκυριά έχουν αποταμιευμένα χρήματα για να τα βγάλουν πέρα. Το γεγονός ότι το 72% των καταθετών έχουν κάτω από 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους δεν πτόησε τον Γ. Στουρνάρα από το να δώσει σήμα αισχροκέρδειας. Τώρα ο ολετήρας της ελληνικής οικονομίας μάς ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια. Μας συμβουλεύει ότι το οφείλουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας…

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο Χανίγια της Χαμάς έδωσε συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη (Video)


Η Τουρκία καταδικάζει την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε – «Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν στοχεύει στην ειρήνη»


Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν


Σήμερα η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ


Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια


Ο Άδωνης και το διαζύγιο Ν∆ µε τους ψηφοφόρους της


Καιρός: Μικρή ανάσα δροσιάς και νέα άνοδος από την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter