Ο Σόλτς ζητάει Ειρήνη και γρήγορα στην Ουκρανία – Όχι από Κρεμλίνο

Ο Σόλτς ζητάει Ειρήνη και γρήγορα στην Ουκρανία – Όχι από Κρεμλίνο

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ζήτησε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη και είναι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα να συζητηθούν τρόποι τερματισμού του πολέμου.

Σε μια μακροσκελή συνέντευξη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή, ο Σολτς δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτή είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο και να επιτύχουμε την ειρήνη πιο γρήγορα από ό,τι φαίνεται σήμερα».

Οι προηγούμενες ειρηνευτικές διασκέψεις έχουν αποκλείσει τη Ρωσία και έχουν υποστηρίξει αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα οποία ο Πούτιν έχει αποκλείσει ως απολύτως απαράδεκτα.

Ο Σολτς δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες που θα φέρουν τους Ρώσους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η Ρωσία πρέπει επίσης να συμφωνήσει σε πληρωμές αποζημιώσεων σύμφωνα με το ουκρανικό σχέδιο, καθώς και να παραδώσει Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς σε διεθνές ποινικό δικαστήριο.

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας επέκρινε επίσης έντονα τον Σολτς για τα σχόλιά του τη Δευτέρα, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να πιέσει την Ουκρανία να αποδεχθεί μια «εικονική ειρήνη».

Ο Ρόντερικ Κίζεβετερ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε ότι ο Σολτς πέφτει στην παγίδα της ρωσικής προπαγάνδας και συνεχίζει να προσκολλάται σε παλιές ιδιοτελείς γερμανικές αυταπάτες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είπε ότι η στροφή του Σολτς έχει κάνει μια «φάρσα» που σηματοδοτεί τον θάνατο της εξέχουσας δήλωσής του ότι η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τη γερμανική πολιτική ασφαλείας.

Ο Σολτς προσπαθεί να προωθήσει τον εαυτό του ως «καγκελάριο της ειρήνης» με βαθύ κόστος για τη Γερμανία και τους συμμάχους της, δήλωσε ο Κίζεβετερ στην εφημερίδα Bild. Ο καγκελάριος «επιδεινώνει την κατάσταση στην Ουκρανία και έτσι αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή και τη γερμανική ασφάλεια».

Όμως ο Κίζεβετερ υποστήριξε ότι τα ανοίγματα προς τη Ρωσία εντάσσονται σε μια στρατηγική από τμήματα των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς «για να ωθήσουν πολύ διακριτικά την Ουκρανία σε μια εικονική ειρήνη που καθορίζεται από τη Ρωσία, στην οποία η υποστήριξη σταδιακά μειώνεται και αντ’ αυτής ζητούνται εικονικές διαπραγματεύσεις».

Τα σχόλια του Σολτς έρχονται λίγο λιγότερο από δύο εβδομάδες προτού ο συνάδελφός του στο κόμμα και πρωθυπουργός του ανατολικού κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, αντιμετωπίσει δύσκολες εκλογές στο κρατίδιο με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Ο γενικός γραμματέας του SPD, υπερασπίστηκε τον Σολτς απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης  «Οι συνομιλίες με το Κρεμλίνο σίγουρα δεν είναι ευχάριστες, αλλά είναι αναπόφευκτες από την άποψη της πρακτικής πολιτικής», δήλωσε στο dpa.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την πρόταση της Γερμανίας

Η ρωσική κυβέρνηση δεν βλέπει τώρα κανένα λόγο για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συζητήσεων με την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή ότι μια ειρήνη με διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση.

«Όσον αφορά την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δεν έχουν ακόμη διαφανεί απτά περιγράμματα», δήλωσε ο Πεσκόφ στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ακούσει κουβέντες και δηλώσεις για διαπραγματεύσεις από διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, «αλλά δεν ακούμε τίποτα από τη χώρα που κατευθύνει αυτή τη διαδικασία, που κατευθύνει τη συλλογική Δύση», δήλωσε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

Στην Αθήνα ο Τσεντί Οσμάν – Αυτή είναι η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
17/09/2024, 07:00
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter