Ο Σόιμπλε φεύγει, ο αυτόματος πιλότος μένει

Ο Σόιμπλε φεύγει, ο αυτόματος πιλότος μένει

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε το Documento ότι η εκτέλεση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται χωρίς την παραμικρή αναστολή λόγω των διεργασιών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό την Ανγκελα Μέρκελ. «Επιδιώκουμε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τα Χριστούγεννα» τόνισε. Αυτό επιθυμεί ο ακόμη εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο «ακόμη» υπουργός Οικονομικών; Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν ήδη για τον δόκτορα Σόιμπλε σε παρελθόντα χρόνο. Το «άδειασμά» του μέσω προβιβασμού σε πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, όπου θα «ταράξει στη νομιμότητα» τους περίπου 90 βουλευτές της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αποφασίστηκε παρά τη θέλησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών την περασμένη Τρίτη.

«Έδειχνε απαρηγόρητη»

Ο κύβος ερρίφθη όταν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ ζήτησαν με τελεσίγραφο από την Ανγκελα Μέρκελ το υπουργείο Οικονομικών. Ξέροντας ότι δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς, η καγκελάριος αναγκάστηκε να υποκύψει βαριά τη καρδία. «Έδειχνε απαρηγόρητη…» έλεγε παριστάμενος για την απόλυση Σόιμπλε. Ωστόσο έπρεπε να δώσει προβάδισμα στην κομματική raison (λογική) έναντι της συναδελφικής.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός «είναι μισητός στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα «Handelsblatt». «Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν τώρα να ανασάνουν καθώς ο Σόιμπλε δεν θα συμμετέχει ως υπουργός στα επόμενα Eurogroup». Τη θέση του θα πάρει, όπως όλα δείχνουν, ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Η αποχώρηση Σόιμπλε σημαίνει σίγουρα τέλος εποχής όχι όμως ότι η επόμενη μέρα θα είναι οπωσδήποτε καλύτερη. Τα κόμματα που θα απαρτίσουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαφορετικές –έως και αντίθετες– προγραμματικές θέσεις για την Ελλάδα.

Ένα ηράκλειο εγχείρημα

Οι Χριστιανοδημοκράτες τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος. Οι σύμμαχοί τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), ταλαντεύονται ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι» για το Grexit. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ επισήμως θέλουν μόνο Grexit, ανεπισήμως βάζουν νερό στο κρασί τους – αλλά πόσο; Και οι Πράσινοι είναι διαμετρικά αντίθετοι στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ετσι η εξεύρεση ελάχιστου κοινού παρανομαστή θα αποτελέσει ηράκλειο εγχείρημα.

Τα πράγματα περιπλέκονται και από τη συνεχή αστάθεια στην Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση του γνωστού οικονομολόγου Ελμαρ Αλτφάτερ, «αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέα αντιπαράθεση για το Grexit».

Μέχρι πάντως να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, θα επικρατεί η αρχή της προσωρινότητας. Ο σχηματισμός της δεν αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα λειτουργεί με τον αυτόματο πιλότο – το μνημόνιο.

Άλλο τα λόγια, άλλο ο ρεαλισμός

Στις αρχές της εβδομάδας, όταν κοινολογήθηκε ότι στη νέα κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας θα συμμετάσχουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε πτώση των τιμών του. «Τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν δυσάρεστα για την Ελλάδα» συμπέρανε η «Handelsblatt», «επειδή το FDP έχει καταστήσει σαφές στο πρόγραμμά του ότι δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω οικονομικές ενισχύσεις για αυτήν τη χώρα».

«Εμείς επιδιώκουμε το Grexit όπως περιγράφεται στην ατζέντα μας» έλεγε προεκλογικά ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Ανάλογα αρνητικές ήταν οι δηλώσεις του κομματικού του συντρόφου και αντιπροέδρου της ευρωβουλής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ.

Ομως, όπως και στο φαγητό, έτσι και στην πολιτική ισχύει η γνωστή γερμανική παροιμία: «Δεν τρώει κανείς τόσο καυτά όπως μαγειρεύει. Διαφορετικά θα κάψει τη γλώσσα του».

Ο ίδιος Λάμπσντορφ καθησύχαζε δυο μέρες μετά τις εκλογές τους ανησυχούντες δηλώνοντας στη «Süddeutsche Zeitung» ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις ισχύουν μόνο για έναν «ιδανικό κόσμο» και ότι το κόμμα του θα ασκήσει «πραγματιστική πολιτική για την Ελλάδα». Για Grexit δεν έκανε πλέον λόγο.

Ο απρόσεκτος Λίντνερ, το Grexit κι ένας καβγάς του 2011

Ο 38άχρονος Κρίστιαν Λίντνερ, εταίρος της Μέρκελ στη μέλλουσα κυβέρνηση, θεωρείται μεν ταλαντούχος αλλά και απρόβλεπτος πολιτικός. «Μια παλινδρόμηση στο Grexit θα μπορούσε να προκύψει κάθε στιγμή από μια απρόσεκτη δήλωσή του» λέει ραδιοσχολιαστής. Αυτό προμηνύει συγκρούσεις και με Ελληνες πολιτικούς. Μια πρόγευση δίνει ο ομηρικός καβγάς το 2011 ανάμεσα στον προκάτοχο του Λίντνερ στην ηγεσία του FDP και πρώην υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το μήλον της έριδος ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη. Ο Γερμανός πολιτικός προσπαθούσε να επιβάλει ένα αποικιακό μοντέλο οργάνωσης, ο Χρυσοχοΐδης αντίθετα (κάνοντας την πρώτη σωστή πράξη στη ζωή του) ένα αντιαποικιακό. Το αποτέλεσμα ήταν να λοιδορεί δημοσίως και ιδιωτικώς ο Ρέσλερ τον Χρυσοχοΐδη ως «κουφιοκεφαλάκη» και ο Χρυσοχοΐδης τον Γερμανό υπουργό ως «πράκτορα» των γερμανικών πολυεθνικών. 

Documento Newsletter