Ο Σοφοκλής ο τυχοδιώκτης

Ο Σοφοκλής ο τυχοδιώκτης

Ένα παραμύθι για μεγάλους και πολύ μεγάλους, εμπνευσμένο από την νέα απίστευτη δημιουργία του γείτονα καλλιτέχνη Σάκη Κουτσαντά (aka Sakui).

Μια φορά και έναν καιρό, κάπου βαθιά στο δάσος της Πάρνηθας, ζούσε ο Σοφοκλής η κουκουβάγια. Ο Σοφοκλής ήταν αδιόριστος δάσκαλος και περνούσε δύσκολες ώρες, καθώς τα πρωινά που κανονικά θα έπρεπε να κοιμάται, έμενε ξύπνιος, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα στα ζωάκια του δημοτικού του δάσους, ενώ τη νύχτα, σαν γνήσια κουκουβάγια, έμενε ξάγρυπνος και πάντα κουρασμένος.

Βλέποντας ότι η κατάσταση σε σχέση με τον διορισμό του δεν θα άλλαζε, αποφάσισε να πάρει την τύχη του στις φτερούγες του και να εγκαταλείψει το δάσος, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο άνεμος και το πέταγμά του τον έφεραν στις Κυκλάδες και σχεδόν αμέσως βρήκε δουλειά ως πορτιέρης σε ένα μπαρ της Νάξου. Αλλωστε το ταλέντο του στο ξενύχτι και οι καλοί του τρόποι ήταν άσοι στα φτερά του για μία τέτοια δουλειά, καθώς οι τουρίστες έρχονταν από κάθε δάσος και ζούγκλα της γης.

Σύντομα τα πράγματα άλλαξαν, όπως και σε όλο τον πλανήτη. Μια επικίνδυνη πανδημία οδήγησε στην πτώση της νυχτερινής ζωής σε κάθε σημείο της Γης και ο Σοφοκλής έμεινε ακόμα μια φορά χωρίς δουλειά. Η νεολαία του νησιού δεν είχε ανάγκη από δάσκαλο, αφήνοντας για ακόμα μία φορά το πτυχίο του ανεκμετάλλευτο. Η σοφία του ευτυχώς τον βοήθησε να πιάσει τον παλμό της εποχής και αναζήτησε δουλειά στον χώρο της εστίασης. Εγινε λαντζέρης στο σουβλατζίδικο του γάτου Πελοπίδα, ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά του νησιού, οποίος έκανε πάντα χρυσές δουλειές, είτε με τους τουρίστες, είτε με τα ντόπια ζώα κατά την χειμερινή περίοδο.

Ο δαιμόνιος και τυχοδιώκτης Σοφοκλής είχε μεγαλύτερα όνειρα από τη λάντζα του Πελοπίδα. Στα ρεπό του έκανε σύντομα πετάγματα στα γειτονικά νησιά και γεννήθηκε η ιδέα: Το σουβλάκι του γάτου ήταν ξακουστό σε όλο το Αιγαίο σχεδόν, αλλά δυστυχώς μπορούσαν να το απολαύσουν μόνο οι επισκέπτες του νησιού. Εχοντας απαλλαγεί από τα πρωινά και χωρίς ιδιαίτερες απολαβές ξυπνήματα στο δάσος, μπορούσε πλέον να επικεντρωθεί στο αγαπημένο του βράδυ.

Πηγαίνοντας ένα απόγευμα για δουλειά, ένιωσε έτοιμος να κάνει στον Πελοπίδα την πρότασή του. Του ζήτησε να γίνει συνέταιρος, αναλαμβάνοντας τη διανομή των σουβλακίων σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η ιδέα φάνηκε εξαιρετική στον γάτο και έτσι το χαμηλό νυχτοκάματο του Σοφοκλή έγινε σε λίγες μέρες ένα σεβαστό ποσοστό επί των πωλήσεων του καταστήματος. Κάθε βράδυ η κουκουβάγια έπαιρνε τις παραγγελίες και πετούσε προς τα πεινασμένα ζώα των νησιών, κερδίζοντας εκτός από αυτά που είχε συμφωνήσει με τον Πελοπίδα, αρκετά πουρμπουάρ από τους πελάτες που αναγνώριζαν την υπερπροσπάθεια. Ο πάντα δυνατός άνεμος των Κυκλάδων έκανε τις πτήσεις πιο εύκολες και γρήγορες και οι πάντες ήταν ευχαριστημένοι.

Το δαιμόνιο μυαλό του Σοφοκλή δεν σταμάτησε όμως να γεννάει ιδέες. Η πανδημία έφερε νέες επιπτώσεις στην ζωή όλων και πλέον τα περισσότερα ζώα δούλευαν από τις φωλιές τους. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον τυχοδιώκτη και δαιμόνιο κουκουβάγιο και το νέο επιχειρηματικό του σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή.

Εχοντας μαζέψει ένα σεβαστό κεφάλαιο από τα ιπτάμενα σουβλάκια του Πελοπίδα και έχοντας αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινότητας των ζώων σε όλα τα νησιά, με συνοπτικές διαδικασίες άνοιξε την εταιρία «Στέλνε Πακέτο», την πρώτη εταιρία κούριερ αποκλειστικά για το ζωικό βασίλειο.

Προσέλαβε περίπου δεκαπέντε άνεργα ταχυδρομικά περιστέρια για τα κοντινά, τρεις γλάρους για τις εν πλω διανομές και δύο αετούς για τα απομακρυσμένα σημεία. Οι δουλειές άρχισαν να έρχονται η μία πίσω από την άλλη και πλέον οι μέρες και νύχτες της ανεργίας στο δάσος φάνταζαν πού μακρινές.

Ο Σοφοκλής, αν και πετυχημένος και βραβευμένος επιχειρηματίας, συνέχισε να κάνει και ο ίδιος διανομές, καθώς όπως έγραψε και στην αυτοβιογραφία του: «Το μυστικό της επιτυχίας είναι να παρατηρείς ταξιδεύοντας». Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη έκπληξη που μας επιφυλάσσει η κουκουβάγια τυχοδιώκτης, με το σοφό μυαλό και το κουρασμένο από την ζωή βλέμμα…

Σίγουρα όλοι ζουν καλά… σαφώς καλύτερα!

Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες!

https://www.facebook.com/groups/DocFood.Drink/

Documento Newsletter