Η εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ φεύγει από την Πορτογαλία και έρχεται στα χέρια της Σλοβενίας του Γιάνεζ Γιάνσα, θερμού υποστηρικτή του πρώην προέδρου Τραμπ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στον βίο και την πολιτεία του πολιτικού από τη Λιουμπλιάνα.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει το επόμενο εξάμηνο την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής στην παρούσα τρίτη πρωθυπουργική θητεία του, που ανανέωσε πέρυσι το Μάρτιο. Έχει κατηγορηθεί για φίμωση της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα του, υπονόμευση της ευρωπαίας εισαγγελέως Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι –πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της-, αποδυνάμωση των ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων και για ένα «πολιτιστικό πόλεμο», που ξεκίνησε διορίζοντας ημετέρους ως διευθυντές σε μουσεία. Ο Γιάνσα έχει διατελέσει άλλες δύο φορές πρωθυπουργός: την πρώτη από το 2004 έως το 2008 και την δεύτερη το 2012 για μικρό χρονικό διάστημα, αφού η κυβέρνησή του έπεσε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Όπως αναφέρθηκε ο Γιάνσα είναι θερμός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όπως και το είδωλό του, καταφεύγει συχνά σε αναρτήσεις στο Twitter, γεγονός που του προσέδωσε το παρατσούκλι «Στρατηγός Τουίτο», λογοπαίζοντας με το όνομα του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, του παλαιού κομμουνιστή ηγέτη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, μέρος της οποίας ήταν κάποτε και η Σλοβενία. Συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξε ο Τραμπ, ο Γιάνσα χρησιμοποιεί το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας για εκλογική απάτη στις εκλογές των ΗΠΑ και για να επιτεθεί προσωπικά σε δημοσιογράφους, επικριτές και αντιπάλους.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα έχει αντιδράσει πολύ χλιαρά σε όλα αυτά. Η ευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη, που περιέχει κόμματα όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ και οι Ρεπουμπλικάνοι από τη Γαλλία, δεν θεωρεί άξια λόγου τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σλοβένος πολιτικός ακολουθεί την πορεία του Βίκτορ Ορμπάν. Βέβαια, αν το παρελθόν μας διδάσκει κάτι, σίγουρα το ότι ο Ορμπάν και ΕΡΡ χώρισαν τους δρόμους του μόλις τον περασμένο Μάρτιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιάνσα παρά τις φανερές προθέσεις του, δεν είναι κοντά στο να εγκαθιδρύσει ένα σχεδόν μονοκομματικό καθεστώς στη χώρα όπως ο ούγγρος πρόεδρος.
Διαφορετική άποψη έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, που σημειώνει ότι «η επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου είναι σημαντική τον τελευταίο χρόνο στην Σλοβενία» (έκθεση ΣτΕ για Σλοβενία). Έτερη έκθεση από την ΜΚΟ Freedom House, αναφέρει ότι ο Γιάνσα και το κόμμα του «προσπάθησε να επηρεάσει ανεξάρτητους θεσμούς». Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της μετά την ακύρωση εκ μέρους της σλοβενικής κυβέρνησης της διαδικασίας ανάδειξης υποψηφίων για τον θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέως (ΕΡΡΟ), που θα αναλάβει να ανακαλύπτει οικονομικά σκάνδαλα. Χωρίς εκπροσώπους του θεσμού στο έδαφος της Σλοβενίας, θα είναι δύσκολο ο ΕΡΡΟ να ανακαλύπτει ατασθαλίες στην χώρα.