Ο «σκληρός» Απρίλης του 2018 για το Ελληνικό success story

Μια ματιά και μόνο στην ατζέντα του Απριλίου πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι «κάπου εδώ θα κριθεί μεγάλο μέρος του Ελληνικού «δράματος».

Στην Κυβέρνηση πάντως και ειδικά στα υψηλά δώματα του Μαξίμου το γνωρίζουν καλά. Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης.

Ο Απρίλιος είναι έτσι κι αλλιώς κρίσιμος μήνας αφού η Eurostat θα ανακοινώσει το πλεόνασμα για το 2017 πάνω στο οποίο θα «πατήσουν» οι όποιες αποφάσεις παρθούν στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσινγκτον το προσεχές διάστημα.

Από εκεί και μετά αύριο, Πέμπτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα κάνουν μια πρώτη εκτίμηση για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Περιφερειακό Συνέδριο Δωδεκανήσου (16-17/4) στη Ρόδο αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα ανοιχτά θέματα αλλά και στην κρισιμότητα των ημερών.

Σε κάθε περίπτωση οι καθοριστικές και γι’ αυτό κρίσιμες διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα στις 27 Απριλίου στη συνεδρίαση του Euro Group στη Σόφια. Εκεί ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει και επίσημα (ανεπίσημα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις) το Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Και φυσικά ελπίζει να έχει ολοκληρώσει και το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων.

Στο μεσοδιάστημα στις 20-21 και 22 του μηνός στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του Ελληνικού χρέους και θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις (λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα) επί της Γαλλικής πρότασης αλλά και της πρότασης του ESM. Στην Ουάσινγκτον, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα οριστικοποιηθεί και η θέση του Ταμείου για το οποίο στις Βρυξέλλες πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αντικατασταθεί από τον ESM αλλά για τις αγορές η παραμονή του ή μη είναι κρίσιμος παράγοντας όπου από αυτόν θα εξαρτηθεί και η όποια αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας (συνεπώς και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και η τελική έξοδος στις αγορές).

Κρίσιμος μήνας και για τα «εθνικά θέματα»

Κρίσιμος όμως μήνας είναι ο Απρίλιος και για τα λεγόμενα «Εθνικά θέματα». Αύριο Πέμπτη (12/4) ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στην Αχρίδα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά από θέματα αλλά παραμένουν «ανοιχτά» τόσο η ονομασία όσο και το εύρος χρήσης της (erga omnes). Και αν στο πρώτο (επικρατέστερο το Gorna Makedonija) η Αθήνα μπορεί να βάλει νερό στο κρασί της (σε ό,τι αφορά στο αμετάφραστο και στο ενιαίο) στο εύρος χρήσης θα απαιτηθούν οι άμεσες συνταγματικές αλλαγές ή αν αυτό δεν καταστεί εφικτό μια Διεθνής συμφωνία – δέσμευση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα (πριν τον ερχόμενο Ιούλιο) για τις συνταγματικές αυτές αλλαγές. Αν πάντως αρχίσει να διαφαίνεται λευκός καπνός θα υπάρξει και το ραντεβού Τσίπρα-Ζαεφ για να επισημοποιήσει τη συμφωνία. Όλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι εφικτό να συμβούν εντός του Απριλίου.

Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα (16/4) ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί στην οικία της Ειδικής διαμεσολαβήτριας του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ελίζαμπεθ Σπέκχαρντ. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο μετά το ναυάγιο στο Μοντ Πελεράν όπου θα διερευνηθεί η όποια διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο «σκληρός» Απρίλης πάντως του 2018 θα έχει και δύο «ουρές» εντός του Μαΐου αφού στις 7/5 θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση και την επόμενη ημέρα (8/5) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Λευκωσία προκειμένου να λάβει μέρος στην πολύ σημαντική τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (Τσίπρας, Αναστασιάδης, Νετανιάχου) όπου οι πληροφορίες θέλουν να είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα η κατάσταση στη Ν.Α. Μεσόγειο.  

Ετικέτες