Ο Σκέρτσος ακυρώνει Μητσοτάκη για την ομολογία του σκανδάλου υποκλοπών στο debate

Ο Σκέρτσος ακυρώνει Μητσοτάκη για την ομολογία του σκανδάλου υποκλοπών στο debate

Τη δύσκολη αποστολή να μαζέψει τα «ασυμμάζευτα» που προκάλεσαν οι χθεσινές παραδοχές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και αυτές των Φλώρου-Χατζηδάκη ανέλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας ουσιαστικά να πείσει πολίτες και δημοσιογράφους πως αυτά που άκουσαν από το στόμα του απερχόμενου πρωθυπουργού δεν ειπώθηκαν ποτέ.

Το άσπρο-μαύρο προσπάθησε να κάνει ο Άκης Σκέρτσος κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών για τα όσα είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας της Τετάρτης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μη διστάζοντας να διαστρέψει απολύτως τα όσα ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί στην προσπάθειά του να αποκρούσει τα ερωτήματα του documentonews.gr και άλλων ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Όταν ο Μητσοτάκης συκοφαντούσε το Documento για τις αποκαλύψεις που τώρα… ομολογεί (Videos)

Debate: Ομολογία Μητσοτάκη για παράνομη παρακολούθηση Ανδρουλάκη (Video)

Συγκεκριμένα, αρχικά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τέθηκε τόσο το ζήτημα της «διαβεβαίωσης» που έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παρακολουθήθηκε ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, για τις αιτίες της παρακολούθησης του αρχηγού του στρατού Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και για το γεγονός πως για πρώτη φορά παραδέχτηκε πως πρόκειται για «σκάνδαλο» υποκλοπών.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν υπό παρακολούθηση διότι αποτελούσε εθνικό κίνδυνο. Πως το ξέρει ο πρωθυπουργός αφού έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν ξέρει και δεν πρέπει να ξέρει ποιος παρακολουθείται και για ποιον λόγο, και γιατί; Παράλληλα έκανε λόγο για πρώτη φορά για σκάνδαλο υποκλοπών. Ποιοι παρακολουθούσαν και για ποιον λόγο τους κύριους Φλώρο και Ανδρουλάκη, γιατί εκδιώχθηκαν οι κ. Δημητριάδης και Κοντολέων; Και επειδή ανακύπτουν ποινικές ευθύνες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, θα αποδοθούν;» ήταν η σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αφού έσπευσε να επιδοθεί σε γενικές αναφορές για το γεγονός πως η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και πως η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετικές παρεμβάσεις, διαστρέβλωσε ακόμα και τα λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του debate, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε αφενός πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι ποτέ υπό καθεστώς παρακολούθησης». Αφετέρου, κραδαίνοντας ένα δημοσίευμα στο χέρι, υποστήριξε πως «όμως το κράτος δικαίου αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, παρά το σκάνδαλο υποκλοπών», αναγνωρίζοντάς το για πρώτη φορά ως τέτοιο.

Ο Α. Σκέρτσος ωστόσο είχε άλλη άποψη, αφού ειδικά για την αναφορά του σε σκάνδαλο υποκλοπών, υποστήριξε έναν παροιμιώδη ισχυρισμό. Συγκεκριμένα, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κυρ. Μητσοτάκης «αναφερόταν στο δημοσίευμα του Economist Και διάβασε τη συγκεκριμένη αναφορά. Όπου η Ελλάδα σύμφωνα με τον Economist έχει ανέβει κατά 14 θέσεις στον δείκτη αξιολόγησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας που συντάσσει ο Economist Κάθε χρόνο. Επομένως η αναφορά αφορούσε το δημοσίευμα του Economist και δεν αποτελούσε κάποια αναφορά ή πολιτικό χαρακτηρισμό».

Δεν είναι αυτό που νομίζετε…

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αναφορά αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε το ερώτημα του documentonews.gr, για το εάν ο πρωθυπουργός μίλησε για «σκάνδαλο» δίχως να το εννοεί.

«Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μία σοβαρή πολιτική υπόθεση που έχει απασχολήσει το κοινοβούλιο. Έχει εξαντληθεί ο διάλογος που μπορεί να γίνει γι’ αυτό, και πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης» αποκρίθηκε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επιμένουμε και εμείς και σας ρωτάμε» επανήλθαμε, επισημαίνοντας πως «εχτές το βράδυ ο πρωθυπουργός είπε ο ίδιος ότι οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς».

«Πως προκύπτει ότι έχει εξαντληθεί το θέμα; Σας θυμίζω επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης εχτές έδωσε μια δήλωση που είπε πως κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή. Νομίζετε ότι έχουν ειπωθεί όλα;» ρωτήσαμε εκ νέου, με τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου να παραμένουν στην οδό της διαφυγής διά των μη απαντήσεων.

«Σας θυμίζω ότι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, πρόκειται για μία σοβαρή πολιτική υπόθεση. Έχει απασχολήσει εκτενώς τον πολιτικό διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση. Όλες οι πρωτοβουλίες οι οποίες έπρεπε να έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση έχουν αναληφθεί. Οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή έχουν αναληφθεί σε πολιτικό επίπεδο. Και πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης» επιχείρησε να επαναφέρει τη συζήτηση στη γραμμή που η κυβέρνηση τηρεί εδώ και μήνες. Μάλιστα, λίγο μετά, σε ερώτημα για την αναφορά Ανδρουλάκη για κάποιους που πρέπει να πάνε φυλακή, δεν δίστασε να κουνήσει το δάχτυλο έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ως προς την εκφορά κάποιων τοξικών χαρακτηρισμών ή τοποθετήσεων. Δεν είναι θεσμικά σωστή νομίζω αυτή η τοποθέτηση. Θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Από εκεί και πέρα εμείς σεβόμαστε την ανεξαρτησία και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στα χέρια της είναι αυτή η υπόθεση» είπε αναφορικά με τη δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη, παραδίδοντας… μαθήματα στο θύμα των παρακολουθήσεων που παραδέχτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Παρά την προσπάθεια Σκέρτσου να διαφύγει των ερωτημάτων, το documentonews.gr επανήλθε, επισημαίνοντας τις αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις Φλώρου-Χατζηδάκη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαψεύδει τον απερχόμενο πρωθυπουργό, και να αποδίδει άλλο νόημα στις απαντήσεις του.

«Ο πρωθυπουργός εχτές, εκτός των άλλων, παραδέχτηκε πως έγιναν οι παρακολουθήσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Φλώρου, και είπε ο ίδιος πως οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς. Πριν από λίγους μήνες τον θυμόμαστε στη Βουλή να διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Documento και να ωρύεται πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο» επισημάναμε, με τον ίδιο να διακόπτει για να αρνηθεί πως αυτό συνέβη.

«Όχι δεν έγινε αυτό που αναφέρετε εχτές στο debate» μας απάντησε, και με τη σειρά μας ρωτήσαμε «δεν παραδέχτηκε σε συγκεκριμένη ερώτηση πως οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς;», για να ανταπαντήσει πως «Όχι. Δεν έγινε αυτό» και να συνεχίσει με την επιχείρηση «ερμηνείας» των χθεσινών λόγων του πρωθυπουργού.

«Αυτό στο οποίο απάντησε αφορούσε αποκλειστικά τον κ. Ανδρουλάκη, και αυτό το οποίο είπε είναι ότι εκ του αποτελέσματος, εφόσον δεν συνεχίστηκε η νόμιμη παρακολούθηση, προκύπτει ότι δεν υφίστατο ζήτημα εθνικού κινδύνου από τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν είπε κάτι άλλο ούτε έκανε άλλη κρίση» συμπλήρωσε, και με τη σειρά μας ρωτήσαμε εάν διαψεύδει τις παρακολουθήσεις των δύο θεσμικών παραγόντων, λαμβάνοντας την απάντηση πως «δεν γνωρίζουμε και είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης αυτή η υπόθεση».

Η παραδοχή Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις Φλώρου-Χατζηδάκη

Για την ιστορία, να θυμίσουμε κλείνοντας τι ερωτήθηκε και τι απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις του αρχηγού του στρατού και του υπουργού του. Συγκεκριμένα, η Ράνια Τζίμα, στο δεύτερο ερώτημά της για τις παρακολουθήσεις, ρώτησε:

«Κύριε Πρόεδρε, τότε είχατε πει ότι δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζατε τι συνέβη, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στη απόλυτη ευθύνη σας. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ο Αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται στο ένα μέτρο από εσάς, εάν είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί τους ζητά να τον ψηφίσουν σε λίγες μέρες, και ένας εν ενεργεία τότε Υπουργός σας».

Η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο ερώτημα αυτό ήταν: «Μάλιστα. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις, κ. Τζίμα, δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του Economist, ζητώντας η κυβέρνησή του να κριθεί συνολικά και όχι από «μόνο μια μεμονωμένη περίπτωση».

«Όμως, μιας και μιλάμε για κράτος δικαίου συνολικά, επιτρέψτε μου να πω ότι σίγουρα αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ήταν κάτι το οποίο δεν έπρεπε να γίνει. Όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον «Economist», η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπουμε συνολικά το κράτος δικαίου, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο μια μεμονωμένη περίπτωση. Πράγματι έγιναν λάθη, αλλά συνολικά για το αν σήμερα αποδίδεται δικαιοσύνη στον τόπο, μέχρι και για την περίπτωση της Μυκόνου, θα σας έλεγα, αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας. Και νομίζω ότι και αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση για τη δημοκρατία μας» ήταν η υπόλοιπη απάντησή του.

Συνεπώς, όταν ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως «οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς», σε ποιες παρακολουθήσεις αναφερόταν, αν όχι σε αυτές που του τέθηκαν στο ερώτημα;

Documento Newsletter