Ο σκαντζόχοιρος της Χαριλάου Τρικούπη – Το ΠΑΣΟΚ κατά συνεργασιών και κατά «γενιτσάρων»

Ο σκαντζόχοιρος της Χαριλάου Τρικούπη – Το ΠΑΣΟΚ κατά συνεργασιών και κατά «γενιτσάρων»

Ασυνήθιστη για το ΠΑΣΟΚ, το α υ το προσδιοριζόμενο ως« θεσμικό », είναι η επιθετική ορολογία που έχει υιοθετήσει κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναζητά τρόπο να επικρατήσει στον «μικρό δικομματισμό» (χώρο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) και παράλληλα να δημιουργήσει όρους για να κάνει την αμφίπλευρη διεύρυνση στελεχών που επιζητά.

Μάλιστα, πέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή «γαλάζια» στελέχη της σκληρής Δεξιάς όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη έχει στο στόχαστρό της και πρώην στελέχη του που έχουν υπουργικούς θώκους. Η Χαριλάου Τρικούπη «χτυπά» με βαριές εκφράσεις υπουργούς όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή δηλώσεις του οποίου πρόσφατα το ηγετικό επιτελείο τούς ομαδοποίησε λεκτικά στην κατηγορία «ηγετικά στελέχη του γενιτσαρικού τάγματος της κυβέρνησης της ΝΔ»!

Με δύο γραμμές

Εχει σημασία ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε φάση κομματικής ανασυγκρότησης, με τις συνδιασκέψεις και τα περιφερειακά συνέδρια να ανοίγουν και τη βεντάλια για την είσοδο νέων μελών αλλά και την επανάκαμψη στελεχών που έχουν αποχωρήσει ή προέρχονται από άλλα κόμματα. Υπάρχουν διαφορετικές γραμμές για τα ανοίγματα και τους «αποκλεισμούς», με την ηγεσία να είναι πιο «αυστηρή» στα κριτήριά της. Πιο ελαστικός εμφανίζεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Α΄ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θεωρεί ότι οι συνδιασκέψεις είναι ευκαιρία για διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και καλεί να μην αποκλείονται «για ένα ασήμαντο ατόπημα» κάποιοι που πλησιάζουν το κόμμα.

Παράλληλα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να συνδέσει πρωτοβουλίες της με αντίστοιχες της Κουμουνδούρου. Από την άλλη πλευρά, η Κουμουνδούρου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι σταθερή στρατηγική της η συνεργασία των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Το επεσήμανε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 14 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ουσιαστικά, μετά την αλλαγή τακτικής της Νέας Αριστεράς με την αποχή στην τελευταία ψηφοφορία εκλογής για πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνει το σήμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συγκλίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου για το έγκλημα των Τεμπών. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου επιμένει ότι η πρόταση μομφής πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, κάτι που προσκρούει στο ΠΑΣΟΚ, που περιμένει πρώτα το πόρισμα του ΕΜΠ.

Τριβές και στην Ευρωβουλή

Πάντως, Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου διανύουν περίοδο άπωσης (ή και τριβών) και στο Στρασβούργο. Η ομάδα Left στο Ευρωκοινοβούλιο, δέκα ημέρες μετά την κατάθεση αιτήματος συζήτησης για τα Τέμπη με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη που είχε «μπλοκαριστεί», το επανακατάθεσε για να συζητηθεί στην ολομέλεια του Μαρτίου. Μάλιστα, είχε καλέσει δημόσια το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τη συζήτηση «έστω τη δεύτερη φορά», λένε δηκτικά. Ομως στη συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου η Left διαπίστωσε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών κατέθεσε πανομοιότυπη πρόταση και μάλιστα με τον ίδιο τίτλο! Η πρόταση πάλι δεν πέρασε, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμάχησε με την ακροδεξιά των Λεπέν, Ορμπάν (και Λατινοπούλου). Δεν έλειψαν τα καυστικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ από τις Βρυξέλλες για… πολιτικαντισμό των ευρωσοσιαλιστών.

Η Νέα Αριστερά δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων, αλλά υπάρχει ισχυρό το εσωκομματικό μπλοκ που βάλλει, δοθείσης ευκαιρίας, κατά της Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος της ΝΕΑΡ Αλέξης Χαρίτσης, όπου κρίνει, σε αντιπαραθέσεις με τη ΝΔ παρέχει στήριξη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Δημήτρης Τζανακόπουλος για την αντιπαράθεση του Ν. Ανδρουλάκη με τον Κυρ. Πιερρακάκη σχετικά με το παράρτημα του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, το οποίο, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΕΑΡ, «παραπλανητικά αξιοποιεί το βαρύ όνομα της Σορβόννης για να κάνει μπίζνες ανά τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Κατάθεση βόμβα για τα βίντεο από υπάλληλο της Interstar – Τον έβαλαν να ανακτήσει τα αρχεία ξημερώματα Σαββάτου

Η Ευρώπη τρέχει πίσω από τον Τραμπ στην Ουκρανία – Ουραγός η ΕΕ στην τεχνητή νοημοσύνη

BAFTA 2025: Μεγάλη βραδιά για «Conclave» και «The Brutalist» – Όλοι οι νικητές

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Αδιανόητο» να επανενταχθεί η Ρωσία στην G7

Documento Newsletter