Ο Σημίτης «ονειρεύεται» μνημόνια και μας εξηγεί γιατί «λέει παραμύθια» ο Τσίπρας

Μπορεί να μην έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, μπορεί να είναι πολιτικά υπεύθυνοι για την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, για τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, τη διαφθορά,  αλλά φαίνεται πως πιστεύουν πως έχουν κάθε δικαίωμα κριτικής, ή αν προτιμάτε, να προσπαθήσουν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους με απώτερο στόχο να βγουν λάδι…

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όσα λέει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ότι από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα και θα σταματήσει η λιτότητα, είναι «παραμύθι».

Για τον κύριο Σημίτη που έλαβε το λόγο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «οι λόγοι είναι πολλοί».

Ο πρώην πρωθυπουργός παρέπεμψε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι η μείωση του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 79,5% του ΑΕΠ θα γίνει στη χώρα μας σε 42 χρόνια και παρά ταύτα θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ενδεδειγμένο (60% του ΑΕΠ). 

Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα ζει σε καθεστώς εποπτείας και παρατήρησε πως «η συρρίκνωση του οικονομικού υπόβαθρου, η αποεπένδυση, η εκτίναξη της ανεργίας, δημιουργούν πολλά δεσμά με μικρά περιθώρια πρωτοβουλιών». Όπως πρόσθεσε, στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεργίας, στην απονομή δικαιοσύνης και τη διαφθορά, η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά κακές επιδόσεις.

Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογική παράμετρος της αβεβαιότητας, διότι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να γίνουν το 2020, λόγω του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής, κι επειδή είναι δύσκολο να σχηματιστεί σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να πάει η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές. «Έτσι δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η οικονομία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» συμπλήρωσε.

Το μόνο που δεν μας είπε ο πρώην πρωθυπουργός είναι ποιος μας έφερε στα μνημόνια και ποιοι έτρωγαν με δέκα μασέλες…

Αλλά αυτό δεν θα το ακούσουμε… όπως και δεν θα ακούσουμε για την ελάφρυνση του χρέους γιατί από εκεί θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει…