Ο σημαντικότερος λόγος για να κάνεις μια μέρα αποχή από την προπόνηση

Υπάρχει πλέον ένας επιπλέον λόγος για να κάνετε διάλειμμα μιας ημέρας από το πρόγραμμα προπόνησης και αυτός έχει να κάνει με την υγεία των οστών σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Αμερικανική Φυσιολογική Εταιρία.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Brock του Καναδά ανέλυσε δείγματα αίματος από 15 κωπηλάτες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην συνέχεια συνέκριναν τα δείγματα με εκείνα των αθλητών που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο αποκατάστασης που περιελάμβανε αρκετές ημέρες ανάπαυσης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κωπηλάτες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα οστεοπροτεγερίνης, μια πρωτεΐνης που προστατεύει από την απώλεια της οστικής μάζας και ταυτόχρονα είχαν υψηλότερα επίπεδα σλεροσίνης η οποία παρεμποδίζει την ανάπλαση των οστών κατά την διάρκεια έντονης άσκησης σε σύγκριση με εκείνους που απολάμβαναν μια περίοδο ξεκούρασης.

Έντονη προπόνηση

Αυτό συμβαίνει γιατί σε περιόδους έντονης προπόνησης, η δημιουργία φλεγμονών στο σώμα είναι πιο έντονη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της σλεροσίνης στο αίμα ενός αθλητή, όπως τονίζει η Παναγιώτα Κλέντρου, καθηγήτρια κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο του Brock.

Eνώ δεν υπήρχε διαφορά στην οστική πυκνότητα στο τέλος της μελέτης, η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα οστά με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνει η κα Κλέντρου η οποία θεωρεί πως το θέμα χρίζει περαιτέρω έρευνας.

Η συχνότητα

Ωστόσο τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δεν βρίσκουν εφαρμογή σε όσους πηγαίνουν συχνά στο γυμναστήριο καθώς η άσκηση σε αυτή την περίπτωση βοηθά στην διατήρηση των υγειών οστών.

Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια για τις περιπτώσεις εκείνων των ατόμων που ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα άρσης βαρών σε καθημερινή βάση το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δίχως να γίνουν άμεσα αντιληπτά.

Στις περιπτώσεις αυτές η μια μέρα «ρεπό» είναι πολύ σημαντική ώστε να προφυλάξετε την υγεία σας.

Αν επιθυμείτε δυνατούς μύες θα πρέπει να δώσετε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να επανέλθει μετά από την σκληρή προπόνηση. Με την άρση βαρών δημιουργούνται φθορές στους μυϊκούς ιστούς και απαιτείται χρόνος για να αποκατασταθούν οι ζημιές (φλεγμονές) που έχουν προκληθεί.

Η παγίδα

Πολλοί πέφτουν στην παγίδα των συνεχόμενων εντατικών προπονήσεων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι συνετό.

Προσπαθήστε να εναλλάσσετε τον ρυθμό των επαναλήψεων που κάνετε κάθε εβδομάδα, διατηρώντας τα ίδια βάρη για κάθε τετράμηνο άσκησης. Θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον μια μέρα ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα ή μπορείτε να πηγαίνετε μια βόλτα για περπάτημα σαν ένα είδος αποκατάστασης.

Προγραμματίστε μια εβδομάδα δίχως βάρη κάθε 4-8 εβδομάδες για να κάνετε ένα ωφέλιμο διάλειμμα και να επιστρέψετε πιο δυνατοί.

Αν δεν μπορείτε να μείνετε μακριά από το γυμναστήριο για τόσο διάστημα, δοκιμάστε να ελαττώσετε στο μισό την ένταση της προπόνησης.

Πηγή: runnfun.gr