Ο Scott Reeder στο Documento: «Είναι πολύ σημαντικό που ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμα για τους Fu Manchu»

Ο Scott Reeder στο Documento: «Είναι πολύ σημαντικό που ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμα για τους Fu Manchu»

Μια συζήτηση με τον ντράμερ των Fu Manchu με αφορμή τη συναυλία των Καλιφορνέζων heavy rockers στις 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Πέντε χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή τους στην Ελλάδα και 25 από την πρώτη τους συναυλία στη θρυλική Σφεντόνα, οι Καλιφορνέζοι Fu Manchu επιστρέφουν στη χώρα μας έχοντας στις αποσκευές τους το «The Return of Tomorrow», το νέο τους διπλό άλμπουμ που είναι γεμάτο με τραγούδια που όπως είπε ο Scott Reeder «γράφτηκαν για να παιχτούν ζωντανά». Το Documento μίλησε με τον ντράμερ των Fu Manchu για την επιστροφή των θρύλων του fuzz την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Gagarin 205, για μία και μοναδική συναυλία, την οποία θα ανοίξουν οι δικοί μας Khirki.

Το 2024 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά που σηματοδότησε τη δισκογραφική επιστροφή σας μετά από μια μεγάλη απουσία και μάλιστα με ένα διπλό LP. Πόσο ικανοποιημένοι είστε με το αποτέλεσμα;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι διότι το «The Return of Tomorrow» είναι ένας δίσκος γεμάτος με γκρουβαριστά κομμάτια που γράφτηκαν για να παιχτούν ζωντανά. Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει αφού υπάρχουν και πολλά άλλα από προηγούμενες δουλειές μας που ο κόσμος θέλει να ακούει και που εμείς δεν κουραζόμαστε ποτέ να παίζουμε. Είναι, ας πούμε, ένας δίσκος που μας δημιουργεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο.  

Ποιος είναι ο λόγος που ενώ μέχρι το 2001 ήσασταν πολύ δραστήριοι και κυκλοφορούσατε δίσκους σχεδόν κάθε χρόνο, μετά μεσολαβούσαν μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα άλμπουμ σας; 

Έτσι είναι. Ο χρόνος όμως περνά και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Μεγαλώνουμε, χρειαζόμαστε περισσότερη ξεκούραση μετά από κάθε περιοδεία, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι κάποιοι έκαναν οικογένειες, απέκτησαν παιδιά κάτι που σημαίνει ότι αλλάζουν και οι προτεραιότητες. Παρόλα αυτά και τη δεκαετία του 2000 βγάλαμε τέσσερα άλμπουμ και δύο live αλλά όπως και να έχει, υπάρχουν και άλλα πράγματα πλέον έξω από τους Fu Manchu. 

Πώς είναι η δική σου ζωή έξω από τους Fu Manchu;

Ο περισσότερος χρόνος όταν δεν γράφω ή δεν περιοδεύω αφιερώνεται στα μαθήματα drums που κάνω. Από εκεί και πέρα, έχω πολλές συνεργασίες, συμμετέχω σε διάφορα πρότζεκτ ως session μουσικός, οπότε δεν προλαβαίνω να βαρεθώ καθόλου.

Γιατί αλλάξατε το όνομά σας από Virulence σε Fu Manchu και, βασικά, τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο όνομα;

Νομίζω ότι ο βασικός λόγος είχε να κάνει με το ότι μιλάμε για διαφορετικά είδη μουσικής (σ.σ. οι Virulence πριν μετονομαστούν σε Fu Manchu ήταν μια hardcore punk μπάντα). Προφανώς και οι hardocore και punk επιρροές υπάρχουν στη μουσική των Fu Manchu αλλά το πιο αργό και πιο heavy ύφος απαιτούσε και ένα διαφορετικό όνομα που ο κόσμος να μπορεί πολύ εύκολα να φωνάξει. 

«Το “The Return of Tomorrow” είναι ένας δίσκος γεμάτος με γκρουβαριστά κομμάτια που γράφτηκαν για να παιχτούν ζωντανά» λέει ο Scott Reeder (δεξιά)

Φέτος συμπληρώνετε αισίως 30 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας. Ποιοι είναι κατά την άποψή σου οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία των Fu Manchu;

Το βασικότερο είναι ότι μετά από τόσα χρόνια υπάρχει ακόμα κοινό που ενδιαφέρεται για εμάς, να ακούσει τη μουσική μας, να έρθει να μας δει ζωντανά. Κάθε χρόνος που περνάει και διαπιστώνουμε ότι όλος αυτός ο κόσμος είναι ακόμα εδώ και συμβάλλει στο να έχουμε μια συνέχεια, είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορώ να σκεφτώ. Από εκεί και πέρα αν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές, προσωπικά θα προέκρινα τις συνεργασίες με μουσικούς που έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του ήχου των Fu Manchu. Το να παίζει, για παράδειγμα, ο Alex Lifeson σε κάποιον δίσκο σου δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα (σ.σ. αναφέρεται στη συμμετοχή του κιθαρίστα των Rush στο τραγούδι «Il Mostro Atomico» που περιλαμβάνεται στο «Clone of the Universe» του 2018).

Και όλα αυτά τα χρόνια η θεματολογία σας περιστρέφεται κυρίως γύρω από μυστηριώδη και περίεργα πράγματα αλλά και για επιστημονική φαντασία… 

Ή για περίεργους και αλλόκοτους χαρακτήρες που μας έχουν σημαδέψει

Νιώσατε ποτέ την ανάγκη να μιλήσετε για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας;

Όχι, αυτό το αφήνουμε σε άλλους. Δε νομίζω ότι το κοινό έρχεται στις συναυλίες μας για να προβληματιστεί αλλά για να διασκεδάσει.

Μπορεί η πολιτική να απουσιάζει από τα τραγούδια σας φαντάζομαι όμως ότι, όπως όλοι μας, έχετε κι εσείς τις πολιτικές ανησυχίες σας, σωστά;

Ναι αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο μου αρέσει να μιλάω, το βρίσκω πολύ βαρετό. Προτιμώ απλά να παίζω μουσική και να περνάω καλά.

Τι σημαίνει για εσάς το γεγονός ότι καλλιτέχνες όπως οι Metallica και ο Dave Grohl έχουν αναφερθεί σε εσάς με πολύ θερμά λόγια;

Είναι πραγματικά υπέροχο να αρέσουμε σε ανθρώπους που βρίσκονται χρόνια σε αυτόν το χώρο και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Είναι πολύ σημαντικό και μόνο που ξέρουν το όνομά μας, ότι υπάρχουμε σαν μπάντα. Και αν ενδιαφέρονται για εμάς και αρέσουμε σε τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες που αποτελούν μάλιστα και βασικές επιρροές μας έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει.

Επιστρέφετε στην Ελλάδα μετά από μια πενταετία και ουσιαστικά μιλάμε για το πρώτο σας headline σόου μετά από μια εικοσαετία. Τι περιμένετε από αυτό το σόου;

Είναι πολύ μεγάλα τα διαστήματα ανάμεσα στις εμφανίσεις μας στην Ελλάδα και μακάρι να ερχόμασταν πιο συχνά. Εχω εξαιρετικές αναμνήσεις από την εμφάνισή μας το 2019 κι ας είχαμε λιώσει από τη ζέστη που δεν εμπόδισε το κοινό να είναι ιδιαίτερα εκδηλωτικό. Το τάιμινγκ πάντως είναι πολύ καλό γιατί ερχόμαστε έχοντας κυκλοφορήσει ένα καινούργιο άλμπουμ. Και τότε βέβαια είχαμε είχαμε έρθει μετά το «Clone of the Universe» αλλά το σετ είχε προσαρμοστεί για τις ανάγκες ενός φεστιβάλ. Το σίγουρο είναι ότι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε.


INFO
Οι Fu Manchu θα εμφανιστούν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Gagarin 205. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Khirki   

Διαβάστε ακόμα: Οι Khirki στο Documento

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter