Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, το χακαρισμένο τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος και η δολοφονία Κασόγκι

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, το χακαρισμένο τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος και η δολοφονία Κασόγκι

Μια περίεργη υπόθεση κατασκοπείας φέρνει στην επιφάνεια με ένα αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ η Guardia στο οποίο εμπλέκει τον μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της Washington Post, Τζεφ Μπέζος, τον πρίγκιπα Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και την δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος υπέστη πειρατεία το 2018, αφού έλαβε ένα μήνυμα μέσω της εφαρμογής WhatsApp που είχε σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Το κρυπτογραφημένο μήνυμα από αριθμό που χρησιμοποιεί ο πρίγκιπας διάδοχος πιστεύεται ότι περιείχε αρχείο με κακόβουλο κώδικα το οποίο επέτρεψε να αποσπαστεί ο έλεγχος του λειτουργικού συστήματος του τηλεφώνου του Μπέζος και να αποσπαστεί μεγάλος όγκος δεδομένων από τη συσκευή και λογαριασμούς σε υπηρεσίες περασμένους σε αυτήν εντός ωρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι το μήνυμα που έλαβε ο Μπέζος ήταν ένα βίντεο, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο ήταν το περιεχόμενό του.

H αποκάλυψη αυτή εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις τόσο του Σαλμάν όσο και του στενού κύκλου των συνεργατών του τους μήνες πριν την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post,  Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, η οποία σημειώθηκε πέντε μήνες μετά το χακαρίσμα του κινητού του εργοδότη του δημοσιογράφου, Τζεφ Μπέζος.

Παράλληλα δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το πώς το περιοδικό National Enquirer απέκτησε πρόσβαση και κατάφερε να δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα του Τζεφ Μπέζος εννέα μήνες μετά την αποστολή του «μολυσμένου» βίντεο μέσω WhatsApp.

Αν και η εκδοτική εταιρεία του National Enquirer επιμένει στην εκδοχή της ότι πήρε τις πληροφορίες από τον αδερφό της φίλης του Μπέζος, η ομάδα που έστησε ο μεγιστάνας για να ερευνήσει την υπόθεση ανακάλυψε «με μεγάλη πιθανότητα» ότι οι Σαουδάραβες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη της Washington Post και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες για τον ίδιο πληροφορίες.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή η Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «παράλογο» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο βρισκόταν πίσω από την πειρατεία στο κινητό τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ αντέδρασε τονίζοντας μέσω Twitter πως το δημοσίευμα «είναι παράλογο» και προσθέτοντας ότι «καλούμε να διενεργηθεί έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα γεγονότα».

Η Άμαζον αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Η σχέση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του διαδικτυακού κολοσσού της λιανικής και των αρχών του σουνιτικού βασιλείου επιδεινώθηκε ραγδαία από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω της δυσαρέσκειας στο Ριάντ για τον τρόπο που καλύφθηκε από την Πόουστ η δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου — και συνεργάτη της — Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα εκτελεστών μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Υπεύθυνος για την ασφάλεια του Μπέζος είχε δηλώσει τότε πως Σαουδάραβες απέκτησαν πρόσβαση στο τηλέφωνό του και άρα σε προσωπικά δεδομένα του επιχειρηματία, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων που αντάλλασσε με τηλεοπτική παρουσιάστρια τα οποία πήραν κατόπιν την άγουσα προς τα πρωτοσέλιδα του σκανδαλοθηρικού Τύπου, ιδίως της ταμπλόιντ εφημερίδας National Enquirer, που άρχισε σειρά «αποκαλύψεων» για τη σχέση τους.

Το Ριάντ διαβεβαίωσε πως δεν είχε απολύτως καμία ανάμιξη στη διαρροή αυτή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter