Ο Ρώσος «Mr Bitcoin» σε δίκη κατά της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο Ρώσος «Mr Bitcoin» σε δίκη κατά της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Με ηχηρό τρόπο, επανέρχεται στο δικαστικό προσκήνιο της χώρας μας, η πολύκροτη υπόθεση του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστού ως Mr Bitcoin.

Ενάμιση χρόνο μετά την παράδοσή του από τις ελληνικές Αρχές στη Γαλλία, εκδικάζεται αγωγή του κατά της Πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του επίσης Πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανασίου Ράντου και 28 ακόμη μελών του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο Αλεξάντερ Βίννικ στρέφεται κατά των μελών του ΣτΕ, που τον Ιανουάριο του 2020 με αποφάσεις τους άνοιξαν, σύμφωνα με τον ενάγοντα, τον δρόμο για την άρση της δικαστικής προστασίας του στην Ελλάδα. Εγκαλούνται από τον Αλεξάντερ Βίννικ για διαδικαστικές παραλείψεις αλλά και για αποφάσεις που, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ελήφθησαν με πολιτική σκοπιμότητα.

Στις 6 το απόγευμα την Τρίτη 11 Μαΐου 2021 έχει ορισθεί η συζήτηση της αγωγής ενώπιον του Δικαστηρίου Κακοδικιών, για τη διαδικασία με την οποία ο Αλεξάντερ Βίννικ εκδόθηκε στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2020. Σύμφωνα με την αγωγή, εγκαλείται η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για παρέμβασή της, λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του ονόματός της ως προτεινόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σύμπραξη με τα υπόλοιπα μέλη του ΣτΕ – ήταν μάλιστα την εποχή που η αρμόδια σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια της Προέδρου του Δ’ Τμήματος, είχε χορηγήσει στον ενάγοντα προσωρινή δικαστική προστασία και είχε διατάξει την αναστολή της έκδοσής του σε Γαλλία και ΗΠΑ.

Τον Αλεξάντερ Βίννικ θα εκπροσωπήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου Κακοδικιών, που συνεδριάζει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία υπογράφει και την αγωγή κακοδικίας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Θυμίζουμε ότι ο Βίννικ εκρατείτο στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδικασιών έκδοσής του την οποία ζητούσαν ταυτόχρονα τρεις χώρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με απόφασή του είχε προσδιορίσει τη σειρά των χωρών έκδοσης με πρώτη τη Γαλλία, ακολούθως τις ΗΠΑ και τέλος τη Ρωσία (χώρα που, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, επιθυμούσε να εκδοθεί ο ίδιος).

Έτσι, ζητώντας ακύρωση της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης ο Βίννικ προσέφυγε στο ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου απέρριψε τον Ιανουάριο του 2020 την αίτηση ακύρωσης και ο Mr Bitcoin εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου κρατείται προσωρινά ως σήμερα στη Δικαστική Φυλακή La Santé στο Παρίσι.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε εκδώσει επίσης αποφάσεις απορριπτικές σε αιτήσεις για ζητήματα νομιμότητας που είχε υποβάλλει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίννικ, πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην αγωγή κακοδικίας που άσκησε ο Βίννικ κεντρικό πρόσωπο είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία Προέδρευσε της λεγόμενης Μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την δικάσιμο της 10/1/2020. Την κατηγορεί ότι παρέλειψε να δηλώσει τους λόγους «επιβεβλημένης αποχής της» από την υπόθεσή του, και απέρριψε κάθε υποβληθέν αίτημά του, ήδη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, «προταθείσης και εκλεγείσης» εν επιδικία της υποθέσεώς του.

Όπως σημειώνεται στην αγωγή κακοδικίας, μολονότι του είχε χορηγηθεί αρχικώς προσωρινή δικαστική προστασία, δια της από 23/12/2019 Προσωρινής Διαταγής της Προέδρου του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία ημέρα μετά την παροχή αυτής της δικαστικής προστασίας και, ειδικότερα, την 24/12/2019, «σημειώθηκε η κυνική και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα παρέμβαση της πρώτης εναγομένης, τότε Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σκοπό να αρθεί η χορηγηθείσα δικαστική προστασία αυτή» και να παραδοθεί στην εξουσία τρίτης χώρας, της Γαλλίας, χωρίς να εξετασθούν με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης οι προσφυγές και αιτιάσεις του.

Επίσης εγκαλεί τον Αθανάσιο Ράντο , τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και Προεδρεύσαντα Αντιπροέδρο της συνθέσεως της λεγόμενης Μείζονος Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την δικάσιμο της 10/1/2020, μετά την από 15/1/2020 δήλωση αποχής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λόγω αποδοχής της υποψηφιότητάς της ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη συνήγορο του Αλεξάντερ Βίννικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου «πρόκειται για μία πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, με ανάγλυφη την διαπλοκή εξουσιών και την βαριά παραβίαση των δικαστικών καθηκόντων εκείνων που από το Σύνταγμα έχουν ορισθεί ως θεματοφύλακες ενός από τα πιο ιερά δικαιώματα του ανθρώπου, του δικαιώματος στη δικαστική προστασία».

Όπως επισημαίνει η συνήγορος, ο Αλεξάντερ Βίννικ «ήδη έχει πια αθωωθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών για τις οποίες παραδόθηκε στη Γαλλία (απαλλάχθηκε ομόφωνα για 19 από τις 20 κατηγορίες) και εκκρεμεί έφεσή του στη μικρή ποινή που του επιβλήθηκε για 1 μόνον από τα 20 αρχικά αδικήματα».

Τονίζει ότι «υφίσταται ένα ιδιότυπο καθεστώς φυσικής εξόντωσης και ψυχικής εξουθένωσης: κρατούμενος σε απομόνωση, δεν έχει δει εδώ και 4 χρόνια τα μικρά παιδιά του (σήμερα 7 και 10 ετών), ενώ η σύζυγός του, που πάλευε επί 3 χρόνια με καρκίνο στον εγκέφαλο, απεβίωσε πριν από 6 μήνες, σε ηλικία μόλις 34 χρονών, χωρίς να μπορέσει ο Αλεξάντερ να την αποχαιρετήσει και χωρίς να μπορεί να συμπαρασταθεί στα μικρά παιδιά του, που μεγαλώνουν πλέον μόνα τους, χωρίς μητέρα αλλά ούτε και πατέρα».

Κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου, «αυτή η ανθρώπινη τραγωδία, όπως αναλυτικά εξηγείται στην αγωγή, προκλήθηκε και επισφραγίσθηκε από τις ηθελημένες πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις των εναγομένων».

Ο «Mr Bitcoin» που είχε συλληφθεί το 2017 στην Ελλάδα, κατηγορήθηκε για υποθέσεις που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο, και οικονομικές παρανομίες (ξέπλυμα) μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Ο Αλεξάντερ Βίννικ δεν αποδέχτηκε εξαρχής τις κατηγορίες, υποστήριζε την αθωότητά του και αρνιόταν οποιαδήποτε σχέση με το ψηφιακό ανταλλακτήριο.

Documento Newsletter