Ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από τα σύνορα της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε την αποχώρησή του από τις συνοριακές ζώνες της Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε προκεχωρημένες θέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας υψηλή διεθνή ένταση και την αντίδραση των δυτικών δυνάμεων.

«Αυτήν την στιγμή, οι μονάδες και οι στρατιωτικοί μας σχηματισμοί κατευθύνονται προς τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, φορτώνουν τα αποβατικά πλοία, τις σιδηροδρομικές πλατφόρμες και τα μεταγωγικά αεροσκάφη», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε από την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014, έπειτα από στρατιωτική άσκηση στην περιοχή με την συμμετοχή 10.000 στρατιωτών.

Στις 23 Απριλίου, οι δυνάμεις του νότιου στρατιωτικού τομέα και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να επιστρέφουν στους τόπους μόνιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Παρών χθες τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε την αποχώρηση από την 23η Απριλίου και μέχρι την 1η Μαΐου δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στην Κριμαία και τη δυτική Ρωσία για «αιφνιδιαστικές ασκήσεις επαλήθευσης της ετοιμότητας των ρωσικών δυνάμεων».

Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να συζητήσει μαζί τους τις σχέσεις των δύο χωρών «ανά πάσα στιγμή» όποτε εκείνος μπορεί, αλλά παράλληλα τον παρέπεμψε στις ηγεσίες των αυτονομιστών για να συζητήσουν τη διένεξη στην ανατολική Ουκρανία.

«Εάν πρόκειται για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τότε παρακαλώ, θα δεχθούμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας στη Μόσχα σε όποια χρονική στιγμή τον εξυπηρετεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σχολιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόταση που του έκανε πρόσφατα ο Ζελένσκι να συναντηθούν στο Ντονμπάς.

Αναφερόμενος στην πρόταση αυτή, είπε ότι εάν ο Ζελένσκι ήθελε να μιλήσει για τη σύγκρουση μεταξύ δυνάμεων του Κιέβου και των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει «πρώτα απ’ ‘όλα να συναντηθεί με τους ηγέτες» των δύο δημοκρατιών του Ντονέτσκι και Λουγκάνσκ και μετά να συναντηθεί με εκπροσώπους μια τρίτης χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

P)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ