Ο Ράμα έπαθε… Μητσοτάκη: Τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα οι Βρυξέλλες για τις συγκεντρώσεις στην Αλβανία

Ο Ράμα έπαθε… Μητσοτάκη: Τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα οι Βρυξέλλες για τις συγκεντρώσεις στην Αλβανία

Στην… πραγματικότητα επαναφέρουν τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, οι Βρυξέλλες με αφορμή μία διατύπωση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για τις ογκώδεις συγκεντρώσεις των πολιτών στην Αλβανία που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια, τους υψηλούς φόρους και την κυβερνητική διαφθορά. Είχε ισχυριστεί ότι… έλαβε ένα μήνυμα από τις Βρυξέλλες που έλεγε ότι οι διαμαρτυρίες στα Τίρανα λειτουργούσαν υπέρ της Ρωσίας και πρόσθετε πως οι πολίτες θα έπρεπε να ντρέπονται γι’αυτό. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως έναν ανάλογο ισχυρισμό, είχε επιστρατεύσει πριν από πριν από λίγες ημέρες και στην Ελλάδα όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης διατεινόμενος πως η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ήταν απόφαση της ΕΕ, εξαπατώντας την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό, όπως αποκάλυψε το Documento.

Δείτε επίσης: Ο Κυριάκος… Βοναπάρτης είπε ψέματα για να στείλει όπλα στην Ουκρανία

Όσον αφορά την περίπτωση της Αλβανίας, σύμφωνα με το Euractiv, πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Οι πολίτες ζητούν χαμηλότερους φόρους για τους φτωχούς, υψηλότερους φόρους για τους ολιγάρχες, τέλος στο κράτος που λένε ότι έχει αιχμαλωτιστεί από την επιχειρηματική ελίτ και ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο.

Ο Ράμα έχει επανειλημμένα πει στους διαδηλωτές να ντρέπονται για τον εαυτό τους καθώς είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που διαμαρτύρεται για τις «συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία». Μάλιστα, μετά την έκτη διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του, ισχυρίστηκε ότι ένας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες επικοινώνησε μαζί του και είπε: «Διάβασα ένα μήνυμα που μου ήρθε πριν από δύο ημέρες από τις Βρυξέλλες όπου μου λέει «ξέρετε ποιος είναι πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις στα Τίρανα; Η Ρωσία έχει μεγάλες ελπίδες για οικονομικές διαμαρτυρίες». Συνέχισε λέγοντας ότι όσοι διαμαρτύρονταν κινδύνευαν να γίνουν εργαλείο ξένων συμφερόντων, όπως του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απάντηση των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε σχετική ερώτηση του Euractiv, ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των Αλβανών σε συγκεντρώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

«Οι πολίτες στην Αλβανία, καθώς και στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια και πέραν αυτού, έχουν εύλογες ανησυχίες για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων», ανέφερε η Επιτροπή.

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και για την προστασία και την ένταξη ευάλωτων ομάδων αποτελούν βασικές ενταξιακές απαιτήσεις που παρακολουθούνται στενά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τελευταίο σχόλιο έρχεται καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα. Αρκετοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση και ένας χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη αφού τον έσπρωξαν και τον ποδοπάτησαν αστυνομικοί.

Η δήλωση της Επιτροπής συνέχισε ότι οι αυξήσεις των τιμών «επιδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας» και όχι από τις κυρώσεις της ΕΕ και την ευθυγράμμιση της Αλβανίας μαζί τους.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι προσεκτικά στοχευμένες και στοχεύουν σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πολιτικές ή ενέργειες που θέλει να επηρεάσει η ΕΕ, ενώ μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε ανεπιθύμητη συνέπεια», συνέχισε.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην αλβανική οικονομία και το εθνικό συμβούλιο διαχείρισης καυσίμων, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης από την Αρχή Ανταγωνισμού της Αλβανίας.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους της από τα Δυτικά Βαλκάνια στην χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ιδίως ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς και προκειμένου να επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη», καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: Euractiv

Documento Newsletter