Η έκθεση «Dali Cybernetics» είναι μια σουρεαλιστική εμπειρία «εμβύθισης» στο σύμπαν του Νταλί.
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες η έκθεση «Dali Cybernetics – Ταξίδι στο μυαλό μιας ιδιοφυΐας» μετά την παρουσίασή της σε Βαρκελώνη, Βαλένθια, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία, Βερολίνο, Λονδίνο και Θεσσαλονίκη. Μόνο που αυτήν τη φορά η μύηση στο σύμπαν του Καταλανού καλλιτέχνη γίνεται από διαφορετική οπτική: ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει το έργο του Σαλβαδόρ Νταλί μέσα από την καταλυτική επιρροή που άσκησαν σε αυτό ο Φρόιντ, ο Αϊνστάιν και οι επαναστατικές εξελίξεις στα μαθηματικά, στην ατομική και κβαντική φυσική, την πληροφορική και τη βιολογία.
Για ένα παροξυσμικό και «παρανοϊκό» μυαλό όπως το δικό του δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την έκρηξη διαύγειας και οργιαστικής φαντασίας που προκάλεσε η νέα κοσμική αντίληψη της ρευστής πραγματικότητας που αναιρούσε την καταστατική δομή του ευκλείδειου κόσμου. Πώς θα μπορούσε ο Νταλί να μην επηρεαστεί, είναι το εύλογο ερώτημα, εντούτοις έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προσεγγίσει κανείς –κατά το δυνατόν– τα ξέφωτα της δαιδαλώδους σκέψης του όπως αποτυπώθηκαν σε εμβληματικά έργα του. Με όπλο τον μυστικισμό, όπως έλεγε ο ίδιος, μας μύησε στη οργανική σύνδεση της τέχνης με την επιστήμη το 1931 με τα διάσημα λιωμένα ρολόγια του, έναν πίνακα που οπτικοποιεί τη σχετικότητα του χρόνου. Ή με τη «Γαλάτεια των σφαιρών» (1952), όπου το πορτρέτο της Γκαλά αποδομείται και ανασυντίθεται τρισδιάστατα από πυρήνες σωματιδίων πριν από τον «Υπεκυβιστικό Χριστό» (1954) που αιωρείται πέρα από τον τετραδιάστατο σταυρό-υπερκύβο.
Στα 1.000 τ.μ. του Ελληνικού Κόσμου η έκθεση είναι δομημένη σε πολλές ενότητες. Στην περιήγηση στους διαδρόμους με γνωστά έργα του ζωγράφου, τη βιβλιοθήκη του Νταλί με επιστημονικά βιβλία που διάβαζε με πάθος, την προβολή ντοκιμαντέρ, στο σουρεαλιστικό παιχνίδι όπου μικροί και μεγάλοι ζωγραφίζουν πάνω σε έργο του και προβάλλουν τις δημιουργίες τους στους τοίχους, στο εικονικό ταξίδι πάνω στο πλοίο των ονείρων που διασχίζει τους καλλιτεχνικούς κόσμους του καλλιτέχνη και στην ψυχεδελική εμπειρία εμβύθισης σε έργα του Νταλί με προβολές (μέρος τους σε 3D) πάνω σε τεράστιες επιφάνειες.
Η έκθεση που ξεκίνησε το 2022 στη Βαρκελώνη έχει την έγκριση του Ιδρύματος Γκαλά – Σαλβαδόρ Νταλί, εκπρόσωποι του οποίου επέβλεψαν όλα τα στάδια της διαδικασίας, και πραγματοποιείται από την ισπανική εταιρεία ψηφιακής τέχνης Layers of Reality. Στην Ελλάδα την έκθεση διοργανώνει η εταιρεία θεαμάτων Video Theatre και ήρθε ανασχεδιασμένη στην Αθήνα μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη (στην Αποθήκη Γ στο λιμάνι ), απ’ όπου πέρασαν πάνω από 60.000 θεατές.
«Είναι ένα ακριβό και δύσκολο έργο αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών που χρειάστηκε προετοιμασία έξι μηνών. Οι εκθέσεις αυτές έχουν τη λογική του θεάματος, είναι δημοφιλείς και προσιτές προς όλους. Η immersive εκθεσιακή εμπειρία συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις στατικές συμβατικές εκθέσεις» μας είπε ο υπεύθυνος οργάνωσης της έκθεσης Παύλος Μητσόπουλος, για να συμπληρώσει: «Στην Αθήνα μόλις ξεκινήσαμε και οι θεατές δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Αυτό που με συγκινεί όμως περισσότερο είναι οι μεγαλύτερης ηλικίας θεατές, οι οποίοι ζουν για πρώτη φορά την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας και βγαίνουν από την έκθεση νιώθοντας ότι έχουν κατακτήσει κάτι που τους φαινόταν άπιαστο».
INF0
Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Τρίτη – Κυριακή, έως τέλος Ιανουαρίου 2025