Ο ψυχρός πόλεμος των «πρώην» με το Μαξίμου καλά κρατεί – Εμφανής η απόσταση Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Ο ψυχρός πόλεμος των «πρώην» με το Μαξίμου καλά κρατεί – Εμφανής η απόσταση Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Εμφανής η αμηχανία και η απόσταση στην κοινή συνάντηση Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά

Πονοκέφαλος επικρατεί στο Μαξίμου καθώς η κοινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής την περασμένη Πέμπτη 31/10 σε επετειακή εκδήλωση για τη δημοκρατία όχι μόνο δεν έσπασε τον πάγο που υπάρχει στις σχέσεις τους, αλλά αποτύπωσε on camera την ψυχρότητα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πρώην ομολόγους του σε κόμμα και κυβέρνηση. Τυπικό και αμήχανο κλίμα υπήρχε και στη συνάντηση της περασμένη Παρασκευής 1/11 στα εγκαίνια του «Σπιτιού του Ελύτη», που θα στεγάσει το έργο του νομπελίστα ποιητή, στην οποία παρέστησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Μεσσήνιος πολιτικός. Ομως η βόμβα των ημερών από τους πρώην προέδρους της ΝΔ είναι ότι μετά την ηχηρή απουσία τους από το «γαλάζιο» street party στη Ρηγίλλης στις 4/10 για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος είχαν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα πήγαιναν χθες ούτε στο μονοήμερο φεστιβάλ που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στο Ωδείο Αθηνών για τα 50 χρόνια της.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είχαν καλλιεργήσει ένα πολιτικό κλίμα ότι η κοινή παρουσία του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήταν ευκαιρία να σπάσει ο πάγος, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι επικοινωνιακές προσδοκίες που καλλιέργησε το Μαξίμου αποδομήθηκαν με τον πιο ηχηρό τρόπο από τους δύο πρώην προέδρους της ΝΔ. Δεν είναι μόνο ότι οι χαιρετισμοί των Σαμαρά και Καραμανλή με τον Κυρ. Μητσοτάκη θύμισαν… Βόρειο Πόλο, αλλά ότι οι πρώην πρωθυπουργοί από τη γαλάζια παράταξη θα είναι ακόμη πιο παρεμβατικοί το επόμενο διάστημα.

Αναμένονται καρφιά

Μετά τη βροντερή παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά, που στις 16/10 μίλησε από την Κύπρο σε εκδήλωση για «μαγειρέματα» στο κυπριακό και το Αιγαίο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος τα βλέμματα έχουν στραφεί προς τη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο ο Κ. Καραμανλής θα είναι κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός θα στείλει πολλά εσωκομματικά μηνύματα κυρίως προς το Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, θα αναφερθεί στις πάγιες κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα και τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ομιλία του Κ. Καραμανλή θα γίνει μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Αλλο ένα στοιχείο για την ομιλία του πρώην προέδρου της ΝΔ είναι ότι θα έχει πολλές αναφορές στην εξωτερική πολιτική και στις αντιλήψεις που ακολουθούσε ο ιδρυτής της γαλάζιας παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι τους τελευταίους μήνες ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλείται σε κάθε επιλογή του τον ιδρυτή της ΝΔ. Ομως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά τον νυν. Ολα αυτά λίγους μήνες πριν από την επίσημη συζήτηση για το πρόσωπο που θα προταθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κόμβος του προϋπολογισμού

Αλλος ένας κόμβος για τις εσωτερικές αντιθέσεις στην κυβέρνηση είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, που αποτελεί κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς αποτυπώνεται η στήριξη ή μη στην κυβέρνηση. Σε κύκλους του Μαξίμου επικρατεί αγωνία για τη στάση του Αντ. Σαμαρά, καθώς εάν ο Μεσσήνιος πολιτικός ακολουθήσει την οδό της αποχής, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση. Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχής του πρώην πρωθυπουργού όπως και άλλων «γαλάζιων» βουλευτών από την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

Την ίδια ώρα αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι τα «γαλάζια» τραπεζώματα και οι κοινοβουλευτικές ενημερώσεις στους «γαλάζιους» βουλευτές δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το Μαξίμου.

Σε αυτή την ασφυκτική συνθήκη ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: θα ρίξει τις πολιτικές ευθύνες για την πολιτική φθορά της κυβέρνησης και την εσωστρέφεια που επικρατεί στη γαλάζια παράταξη σε άλλους. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι η πίεση από τα δεξιά που ασκεί ο Αντ. Σαμαράς ευνοεί ουσιαστικά τον Κυρ. Μητσοτάκη ώστε να συσπειρώσει κεντρώα ακροατήρια από τη στιγμή που, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ έχει πολλές διαρροές απογοητευμένων ψηφοφόρων προς τα δεξιά της.

Ο πρωθυπουργός σκέφτεται παράλληλα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα, στην κυβέρνηση, αλλά και στο Μαξίμου. Η συζήτηση για επιστροφή του Γ. Γεραπετρίτη στο «στρατηγείο» της Ηρώδου Αττικού είναι καθημερινή, καθώς η «γαλάζια» μηχανή δεν λειτουργεί και ο συντονισμός του Μαξίμου με την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος είναι στα χειρότερά του. Ομως συγκρούσεις υπάρχουν και στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς οι προσωπικές ατζέντες είναι εμφανείς και όλοι θέλουν να αποφύγουν την πολιτική φθορά.

Ο «λαγός» Αδωνης

Ενώ οι «γαλάζιες» συγκρούσεις οξύνονται και η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης επανέφερε την πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για τη στρατηγική του Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Παραπολιτικά, 29/10) ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία. Η Ελλάδα και η κατάσταση της κοινωνίας δεν σηκώνουν πολιτική αστάθεια. Οποιος θα είναι υπεύθυνος για να πέσει η χώρα σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας θα πάρει πολύ μεγάλο ιστορικό βάρος πάνω του».

Σε ερώτηση του Documento στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Π. Μαρινάκης είπε για άλλη μία φορά ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», συμπληρώνοντας ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του υπουργού. Και αυτό που προκαλεί ερωτήματα για τη στάση του αντιπροέδρου είναι η εμμονή του, από τη στιγμή που, όπως συζητείται σε «γαλάζιους» κύκλους, έχει ήδη δεχτεί επίπληξη από ανώτερα κλιμάκια του Μαξίμου.

Σε αυτό το κλίμα, όλοι στο εσωτερικό της ΝΔ, από τον πρωθυπουργό μέχρι τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, μετρούν τις δυνάμεις τους για το επόμενο διάστημα. Σταθμός για τις «γαλάζιες» συγκρούσεις θα είναι η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί στην ΚΟ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ανησυχία στη ΝΔ για «υποκλίσεις» στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Γεραπετρίτη και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες ο διάλογος θα γίνει απευθείας από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και όχι σε επίπεδο διερευνητικών επαφών που υλοποιούσαν τεχνικά κλιμάκια.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8/11 γίνεται στον απόηχο της όξυνσης της σύγκρουσης μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά, καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει μιλήσει τις προηγούμενες εβδομάδες για «μαγειρέματα» στο κυπριακό και το Αιγαίο, ενώ έκανε λόγο και για «υποκλίσεις». Στη γραμμή του Αντ. Σαμαρά αλλά και του Κ. Καραμανλή, που θα θέσει αύριο Δευτέρα 4/11 σε εκδήλωση από τη Θεσσαλονίκη τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, τάσσονται δεκάδες «γαλάζιοι» βουλευτές.

Υπάρχει μεγάλη καχυποψία για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, καθώς κατά καιρούς οι δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη δίνουν θολά μηνύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα μήνα σε συνέντευξή του (Σκάι 4/10) είχε σημειώσει ότι «αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης». Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023 ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η απομείωση της εθνικής κυριαρχίας είναι «σχετική έννοια».

Σε «γαλάζιους» κύκλους συζητιέται έντονα και προκαλεί προβληματισμό ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών πάει στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, τουλάχιστον δημόσια διακηρυγμένη. Από την άλλη, ο Χακάν Φιντάν σε συνεντεύξεις του σε τούρκικα μέσα ενημέρωσης έχει μιλήσει για «λύση-πακέτο», κάνοντας λόγο για τις θαλάσσιες περιοχές, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα, τις μειονότητες, την «τουρκική μειονότητα», την εκλογή μουφτήδων, το κυπριακό και τα θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης

Εκλογή συνέδρων ΣΥΡΙΖΑ: Ποσοστό 61,3% εμφανίζει ο Κασσελάκης, «προηγούμαστε» λένε οι 87

Λογαριασμοί εκατομμυρίων με συμπτώσεις

Αμπελόκηποι: Κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος του 31χρονου, της φίλης του και της 32χρονης τραυματία από την έκρηξη

€53 εκατ. του «χρυσού ενοικίου» σε εταιρεία με συμβούλους Μητσοτάκη – Την Κυριακή στο Documento

Documento Newsletter