Ο προϋπολογισμός εξόκειλε πριν κατατεθεί

Μόλις μερικές ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021 είναι φανερό ότι αυτό είναι ήδη εκτός πραγματικότητας και αποκλείεται να ταυτιστεί έστω και στο ελάχιστο με τον τελικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Η δραματική πτώση των εσόδων του τουρισμού, η μη δυνατότητα πληρωμής των τριών πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος από μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων λόγω αδυναμίας παρά την επέκταση των δόσεων στις 8 αλλά και δραματική πτώση του κύκλου εργασιών σημαντικών τομέων της οικονομίας έχουν θέσει εκτός ελέγχου το πρωτογενές έλλειμμα της οικονομίας, κάνοντας τους «άριστους» της πλατείας Συντάγματος να μην μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια.

Ολες οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοοτάκης έχουν πέσει έξω, με το μέγεθος της ύφεσης να είναι σε δραματικά ύψη, την ανεργία να καλπάζει, τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες να μην είναι καθόλου καλές και το χρέος να εκτινάσσεται στο 205% του ΑΕΠ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα έχουν βάψει μαύρα καθώς τα στοιχεία δείχνουν διψήφια ύφεση, την ιδιωτική κατανάλωση να έχει πάρει την κατηφόρα, όπως επίσης οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.

Όλα αυτά δείχνουν τον μαύρο χειμώνα που έχει η ελληνική κοινωνία μπροστά της παρά την εικονική πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα από τα καλοπληρωμένα από τη λίστα Πέτσα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ψυχολογία των νοικοκυριών είναι καταβαραθρωμένη ενώ η προοπτική ενός νέου lockdown επειδεινώνει περισσότερη την κατάσταση.

Μόνο άμεσα γενναία μέτρα μπορούν να επιβραδύνουν το καθοδικό σπιράλ οικονομίας και κοινωνίας κάτι όλα δείχνουν ότι δεν το έχει στα σχέδια της ο πρωθυπουργός και η παρέα του, που το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να σώσουν τους φίλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες και ξεπουλήσουν ότι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι πόσο θα αντέξουν χωρίς να αντιδράσουν εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. 

documentonews.gr