Ο πρόεδρος του ΕΣΡ «νεκρανάστησε» τον Γαλιλαίο

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ «νεκρανάστησε» τον Γαλιλαίο

Επεισοδιακή ήταν (και) η τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ανάμεσα στα ζητήματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια ατζέντα της Ολομέλειας ήταν η συζήτηση μίας καταγγελίας κατά τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας εξαιτίας της προβολής -στη διάρκεια δελτίου ειδήσεων- βίντεο με σκληρές εικόνες από τα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2019.

Το βίντεο πρόβαλλε κατ΄επανάληψη δύο σοκαριστικά σκηνικά. Το πρώτο αφορούσε την πυρπόληση ενός άνδρα και το δεύτερο τον εξ επαφής πυροβολισμό διαδηλωτή από αστυνομικό. Γνωστός καθηγητής με αναντίρρητη επάρκεια σε θέματα επικοινωνίας και ΜΜΕ παρουσιάστηκε ανένδοτος πως η επαναλαμβανόμενη προβολή του βιντεοσκοπημένου υλικού αποτελεί καραμπινάτη περίπτωση δραματοποίησης, γεγονός που θα έπρεπε να επιφέρει ευθύνες για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Δείτε το βίντεο:

Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη. Ειδικότερα, ο επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου φέρεται να ισχυρίστηκε πως η επανάληψη αυτών των μακάβριων εικόνων δεν συνιστά δραματοποίηση, καθώς εξυπηρετεί την ανάγκη ενημέρωσης του τηλεοπτικού κοινού.

Ο ακαδημαϊκός επέμεινε στην άποψή του, κάτι που ίσχυσε και για τον κ. Κουτρουμάνο. Μπροστά στην προσβολή της κοινής λογικής αλλά και της επιστήμης που υπηρετεί εδώ και χρόνια, ο καθηγητής επικαλέστηκε τον Γαλιλαίο και την αλησμόνητη σύγκρουση που είχε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για την ακινησία του ήλιου και τη διπλή κίνηση της γης. «Όσο κι αν λέτε ότι δεν κινείται, εγώ θα λέω ότι η γη κινείται» είπε οργισμένος ο καθηγητής για να καταδείξει ότι η στάση του προέδρου έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με βασικές αρχές της επιστήμης του.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση που έλαβε ο ακαδημαϊκός από τον πρόεδρο όταν ζήτησε να του διανεμηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος αντέτεινε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όταν ο καθηγητής επέμεινε, ο κ. Κουτρουμάνος φάνηκε… γαλαντόμος, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε ο συνομιλητής του να λάβει σε έντυπη μορφή μόνο την τοποθέτησή του! Άραγε, τηρούν πρακτικά στις συνεδριάσεις;

Ετικέτες

Documento Newsletter