Ο Λι Νακ Γιον, πρωθυπουργό της Νότιας Κορεάς που βρίσκεται στην Αθήνα για την αφή της ολυμπιακής φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Προκόπης Παυλόπουλος: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας στο πλαίσιο αυτής της εμβληματικής επίσκεψής σας στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην Χώρα σας.
Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία από εδώ, την Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία, κοιτίδα και λίκνο του Ολυμπιακού Πνεύματος και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, άρα κοιτίδα και λίκνο της Ειρήνης και της Αριστείας, να στείλουμε και σε όλο τον Κόσμο το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας.
Το μήνυμα αυτό αφορά τη Χώρα σας, και μάλιστα πρωτίστως. Η Ελλάδα, συνεπής με την Ιστορία της αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζει ανεπιφυλάκτως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία καταδικάζει απεριφράστως την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων που παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και την καλεί να συμμορφωθεί πλήρως και αμέσως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η φιλία μας και η σταθερή συμπόρευσή μας στην διεθνή σκηνή είναι μακρά και αδιατάρακτη, έχοντας ως αφετηρία τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας, μεταξύ 1950 -1955. Και θέλω, κλείνοντας έτσι τον χαιρετισμό μου, να υπενθυμίσω και να εξάρω την πολύτιμη αλλά και άκρως συμβολική οικονομική συνεισφορά της Χώρας σας, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το 2015 και το 2016 για τις ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει την μεγάλη ευαισθησία του Λαού σας και την αταλάντευτη προσήλωσή του στις κορυφαίες πανανθρώπινες αρχές και τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης.
Και πάλι σας καλωσορίζω. Εις το επανιδείν αύριο στην Αρχαία Ολυμπία.
LEE NAK-YON: Σας ευχαριστώ, Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, για το γεγονός ότι με δεχθήκατε. Γνωρίζω πόσο πιεσμένο είναι το πρόγραμμά σας. Ως χώρα και ως λαός έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην χώρα σας και τον Ελληνικό Λαό.
Πράγματι, το 1950, Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα ήρθε στην Κορέα προκειμένου να μας συνδράμει, συγκεκριμένα 10.581 στρατιώτες. Και από τις 16 συνολικά χώρες, οι οποίες έστειλαν εκστρατευτικές δυνάμεις προκειμένου να συνδράμουν την Κορέα εκείνη την περίοδο, έκτη στην σειρά ήταν η Ελληνική εκστρατευτική δύναμη. Εξ’ ου και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες, δεδομένου εξάλλου του αντίστοιχου πληθυσμού της Ελλάδας. Και μεταξύ των δυνάμεων, και συγκεκριμένα από τους 10.000 και παραπάνω Έλληνες στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους 186. Πρόκειται για μεγάλη θυσία εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, αλλά χάρη σε αυτή τη θυσία μπόρεσε η χώρα μου, η Νότια Κορέα να διατηρήσει την ειρήνη.
Κι εγώ συγκεκριμένα γεννήθηκα εκείνη την περίοδο, την περίοδο του πολέμου της Κορέας. Αν η Ελλάδα δεν είχε προσφέρει τόσο σημαντική βοήθεια εκείνη την κρίσιμη περίοδο, εγώ θα εξακολουθούσα να μεγαλώνω και να ζω σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς. Οι πολίτες της Κορέας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν πρόκειται να λησμονήσουν την μεγάλη θυσία του ελληνικού λαού.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σημείο το οποίο πρέπει να αναδείξουμε. Είμαστε εξίσου ευγνώμονες στους Έλληνες πολίτες, στο ελληνικό κράτος, δεδομένου ότι την δεκαετία του 1970, όταν άρχισε να αναπτύσσεται η ναυπηγική μας βιομηχανία, ελληνικές εταιρείες και το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο το οποίο έκανε τις μεγάλες παραγγελίες. Εκείνη η πρώτη παραγγελία που έγινε εκ μέρους Ελλήνων εφοπλιστών την περίοδο εκείνη ήταν εκείνη που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, το Κράτος μας να καταστεί ηγέτιδα δύναμη σε θέματα ναυπηγικής παγκοσμίως.
Και βεβαίως, και ο Πρόεδρος της χώρας μας γνωρίζει πολύ καλά πόσο κρίσιμη ήταν η περίοδος του πολέμου της Κορέας και γνωρίζει ότι ακριβώς εκείνη την περίοδο υπήρξαν κύματα μεταναστών και προσφύγων, όπως συμβαίνει και σήμερα.
Και μάλιστα ο εγγονός του ανθρώπου ο οποίος ξεκίνησε τον πόλεμο της Κορέας σήμερα κυβερνά την Βόρεια Κορέα. Και αυτός ο εγγονός μέχρι στιγμής έχει εκτοξεύσει πολύ περισσότερους αθροιστικά πυραύλους από όσους εκτόξευσαν σε 64 χρόνια ο πατέρας του και ο παππούς του και αυτή την στιγμή τρέχει ένα πολύ μεγαλύτερο πυρηνικό πρόγραμμα.
Και υπάρχει ένας τρίτος λόγος για τον οποίο είμαστε ευγνώμονες ως Έθνος απέναντι στον Ελληνικό Λαό. Και αυτός ο τρίτος λόγος συνδέεται με το γεγονός ότι πάντοτε, απαρέγκλιτα, το Ελληνικό Κράτος, η Ελληνική Κυβέρνηση καταδίκαζε τις επιθέσεις κάθε φορά που γίνονταν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από πλευράς Βορείου Κορέας, πάντοτε η Ελληνική Κυβέρνηση συντασσόταν με την Διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα μαζί μας πολέμησε υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Και πράγματι αυτές είναι οι αρχές τις οποίες προασπίζουμε και σήμερα.
Επίσης, ένα τέταρτο σημείο, ένας εξίσου σημαντικός λόγος για τον οποίο είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στους Έλληνες πολίτες, είναι το γεγονός ότι πάντοτε μας υποστήριξαν και αυτό συμβαίνει και φέτος ενόψει της προετοιμασίας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή την περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο και με δεδομένο αυτό το πλαίσιο και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην Ελληνική Κυβέρνηση για να ζητήσουμε για άλλη μια φορά την συνδρομή και την υποστήριξή της στη μετάδοση αυτού του μηνύματος ειρήνης μέσω των Ολυμπιακών.
Χάρις στη συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης ήδη την δεκαετία του 1950 μπορέσαμε να απολαύσουμε την ζωή μας σε μια κοινωνία ευημερίας και Δημοκρατίας και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανταποδώσουμε στον Ελληνικό Λαό. Και σήμερα το απόγευμα η Ελληνική και η Κορεατική Κυβέρνηση πρόκειται να συνυπογράψουν ένα Μνημόνιο Συναντίληψης επί θεμάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Επιτρέψτε μου, για άλλη μια φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπό σας και σε όλο τον Ελληνικό Λαό για την βοήθεια που μας προσέφεραν και την στήριξή τους μέχρι στιγμής. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ