Ο προβληματισμός του Μαξίμου και το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο προβληματισμός του Μαξίμου και το μήνυμα του πρωθυπουργού

Δύο θέματα απασχολούν αυτήν τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον δρόμο προς την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Και στα δύο αναφέρθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός επιχειρώντας αφ’ ενός να καταστήσει συμμέτοχους στον προβληματισμό του τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του κυβερνώντος κόμματος αφ’ ετέρου να γνωρίζουν οι πάντες τι διακυβεύεται και ποια και πόσα εμπόδια θα βρει μπροστά της η Κυβέρνηση στο επόμενο εξάμηνο.

Το ένα σχετίζεται με τη λεγόμενη «καθαρή» έξοδο. Ο πρωθυπουργός έχει διαβλέψει ότι τόσο μερίδα της αντιπολίτευσης όσο και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν αρχίζουν και «χτίζουν» μια επιχειρηματολογία περί αναγκαιότητας η χώρα μετά τον προσεχή Αύγουστο να παραμείνει υπό επιτήρηση.

Δεν είναι τυχαία ούτε η σχετική αναφορά στον πρόλογο της έκθεσης της ΤτΕ του Γιάννη Στουρνάρα, ούτε τα δημοσιεύματα μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στην Φρανκφούρτη με την ΕΚΤ ότι οι τραπεζίτες προτιμούν η χώρα να μείνει υπό επιτήρηση για να μη χάσουν οι Ελληνικές τράπεζες το waver και την πρόσβαση σε χαμηλά επιτόκια, ούτε φυσικά τα δημοσιεύματα ότι οι CEO των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων δεν θέλουν την καθαρή έξοδο της χώρας.

Για τον πρωθυπουργό πίσω από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έστω κι αν για ευνόητους λόγους αυτήν τη στιγμή δεν ομολογεί ευθέως κάτι τέτοιο. Γι αυτό χθες ο Α. Τσίπρας είπε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει».

Αλλά ταυτόχρονα έστειλε και ένα μήνυμα σε όλους αυτούς ότι «η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει σημαντικές συμμαχίες στο πλαίσιο της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο ώστε να επιτευχθεί η οριστική έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018».

Το δεύτερο που ανησυχεί τον πρωθυπουργό είναι το ζήτημα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ και το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση για μια ακόμη φορά αντιλαμβάνεται το θέμα ως ευκαιρία για να προκαλέσει πολιτική κρίση και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Γι αυτό και ζήτησε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσουν την κοινωνία για το ζήτημα και την πραγματική διαπραγματευτική διπλωματική ιστορία από το 1992 έως σήμερα και να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος,

Το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τη γειτονική χώρα «πετώντας» το μπαλάκι σε αυτήν προκειμένου να αποφύγει η χώρα τον προσεχή Ιούλιο να κατηγορηθεί εκείνη ότι κλείνει το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Ο δρόμος της εξόδου στις αγορές και της ανάπτυξης της χώρας πρέπει να είναι στρωμένος με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα» λέει κυβερνητικό στέλεχος.     

Documento Newsletter