Ο Πούτιν στο Βιετνάμ: Μια παλιά φιλία που αρνείται να σβήσει – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Ο Πούτιν στο Βιετνάμ: Μια παλιά φιλία που αρνείται να σβήσει – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Στο Βιετνάμ βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Ανόι να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, την οποία παρακολουθεί με ανησυχία η Δύση.

Μετά την υπογραφή αμυντικού συμφώνου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκαν στο κόκκινο χαλί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βιετνάμ Τραν Χονγκ Χα και ο κορυφαίος διπλωμάτης του κόμματος Λε Χοάι Τρουνγκ.

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το Ανόι για την «ισορροπημένη» προσέγγισή του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άρθρο του σε εφημερίδα-όργανο του ΚΚ Βιετνάμ.

«Η Ρωσία και το Βιετνάμ», έκρινε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος,« κάνουν παρόμοια ανάγνωση της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού».

Τους τελευταίους μήνες, το Βιετνάμ φιλοξένησε τον Τζο Μπάιντεν, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Πούτιν, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει μία ισορροπημένη στάση απέναντι στους γεωπολιτικές ανταγωνισμούς.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αναβάθμιση των δεσμών της Ουάσιγκτον με το Ανόι και έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ.

Το Βιετνάμ εξακολουθεί να εκτιμά την ιστορική φιλία που έχει με τη Ρωσία, παρόλο που εργάζεται για τη βελτίωση της σχέσης του με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι δεσμοί του Βιετνάμ με τη Ρωσία είναι στενοί και χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πίσω, στη στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη που παρείχε η Σοβιετική Ένωση στο νέο κομμουνιστικό κράτος στο Βόρειο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1950.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022, εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αμυντική συμφωνία Πούτιν-Κιμ

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έφθασε στο Ανόι τη νύχτα της Τετάρτης 19/6 προς Πέμπτη 20/6 μετά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ, όπου ο οικοδεσπότης του Κιμ Γιονγκ Ουν επιφύλαξε υποδοχή με ιδιαίτερες τιμές σ’ αυτόν που χαρακτηρίζει τον «καλύτερο φίλο» της Βόρειας Κορέας.

Οι δυο χώρες, ενωμένες εναντίον της αμερικανικής «ηγεμονίας», υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον Πούτιν.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: «Συναγερμός στη Δύση για την αμυντική συμφωνία Κιμ-Πούτιν»

Queen: Εξαγοράστηκε για 1,27 δισ. δολάρια ο μουσικός κατάλογος του θρυλικού συγκροτήματος

Η Ρωσία κατηγορεί τη Γαλλία ότι υποδαυλίζει με πώληση όπλων στην Αρμενία τον πόλεμο στον Καύκασο

Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter