Ο Πούτιν στη Μογγολία για αγωγό φυσικού αερίου παρά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Πούτιν στη Μογγολία για αγωγό φυσικού αερίου παρά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Natalia Gubernatorova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στη Μογγολία έφτασε για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αεροπλάνο του Ρώσου ηγέτη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ουλάν Μπατόρ τη Δευτέρα 2/9 και η επίσκεψή του θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον Μογγόλο πρόεδρο Ουχναγκίν Χουρελσούχ, καθώς και την υπογραφή ορισμένων εγγράφων και την κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης, Γκεόργκι Ζούκοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ταξίδεψε στην Μογγολία παρά το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ένταλμα υποχρεώνει τα 124 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν βρεθεί στο έδαφός τους. Το ΔΠΔ έχει δηλώσει ότι επειδή η Μογγολία είναι χώρα μέλος του, οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του.

Επίσης, η Ουκρανία κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν με βάση το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2023, όταν τον κατηγόρησε για έγκλημα πολέμου που διέπραξε με την παράνομη μεταφορά εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι η απόφαση του ΔΠΔ είχε πολιτικά κίνητρα και δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την επίσκεψη του Πούτιν στη Μογγολία.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν συζητήσεις με τις αρχές της Μογγολίας σχετικά με το ένταλμα του ΔΠΔ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «όλες οι πτυχές της επίσκεψης έχουν συζητηθεί διεξοδικά».

Συνδετικός κρίκος του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας-Κίνας

Κίνα και Ρωσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης της σύμβασης για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia-2, ο οποίος θα διασχίζει τη Μογγολία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που θα μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα. Μάλιστα, αναμένεται να φτάσει την προγραμματισμένη δυναμικότητα των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2025.

Το έργο βρίσκεται σε συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, όμως έχει αποκτήσει νέα σημασία καθώς η Ρωσία στράφηκε στην Κίνα για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως κύριο πελάτη της στις εξαγωγές φυσικού αερίου, μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε την παραμονή της επίσκεψής του στη Μογγολία, ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σκοπιμότητας και των τεχνικών μελετών, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το προεδρικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας

Ζελένσκι: Η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter