«Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Ο Τσέχος πρόεδρος, Πετρ Πάβελ, ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας, προσθέτει ότι ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο μπορούν να περιμένουν την απόλυτη νίκη.

Όπως λέει ο ίδιος, το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί ότι ένα μέρος του ουκρανικού εδάφους θα βρίσκεται προσωρινά υπό ρωσική κατοχή, ακόμη και αν ο πόλεμος τελειώσει.

«Η πιο πιθανή έκβαση του πολέμου θα είναι ότι ένα μέρος του ουκρανικού εδάφους θα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, προσωρινά», δήλωσε σε συνέντευξή του στους New York Times που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι το “προσωρινά” θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει χρόνια.

«Το να μιλάμε για ήττα της Ουκρανίας ή ήττα της Ρωσίας, απλά δεν θα συμβεί», είπε ο Πάβελ, προσθέτοντας ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία μπορούν να περιμένουν να εξασφαλίσουν τους μαξιμαλιστικούς πολεμικούς τους στόχους.

Οι παρατηρήσεις του έρχονται την ώρα που αρχίζει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την Ουκρανία να είναι ένα από τα καυτά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο Πάβελ -ένας πρώην στρατηγός του ΝΑΤΟ, ο οποίος, όπως και η χώρα του που έχει πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει βλήματα πυροβολικού από τρίτες χώρες για να τα παραδώσει στο Κίεβο, υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην αντίστασή της κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν– έχει κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις και στο παρελθόν.

Τον Αύγουστο δήλωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πιθανότατα δεν θα είναι δίκαιη. Ο Πάβελ σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη και αν δεν πάρει πίσω όλα τα κατεχόμενα εδάφη της.

Η ουκρανική ηγεσία έχει σταδιακά ζεσταθεί στην ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών, αν και όχι απευθείας με τον Πούτιν και λέει ότι θα αρνηθεί να παραχωρήσει ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία.

«Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στην ειρήνη απ’ ό,τι νομίζουμε… Είμαστε πιο κοντά στο τέλος του πολέμου», δήλωσε την Τρίτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εκπομπή Good Morning America του ABC News, ενώ απηύθυνε έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ για Ζελένσκι: «Κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισ. δολάρια»

Νέα προειδοποίηση από Ρωσία: Σοβαρά αντίποινα αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

ΟΗΕ: Ο Τουρκ καλεί σε αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης στον Λίβανο – 553 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

Η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο αποκαλύπτει τις δυνατότητες παραβίασης τηλεπικοινωνιών και θυμίζει… Predator

El Pais: «Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο με τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον του Λιβάνου»