Ο Πούτιν επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια

Στη Βόρεια Κορέα θα μεταβεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 18-19 Ιουνίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μια εξαιρετικά σπάνια επίσκεψη που υποδηλώνει την αυξανόμενη συνεργασία της Μόσχας με το ασιατικό κράτος.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανανέωσε την πρόσκληση προς τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη ρωσική Άπω Ανατολή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Πούτιν επισκέφθηκε τελευταία φορά την Πιονγιάνγκ τον Ιούλιο του 2000.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια για «πολύ βαθιές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, και παρόλο που είπε ότι αυτό δεν πρέπει να αφορά κανέναν, συνέστησε σε όσους σκέφτονται να αμφισβητήσουν τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, να το ξανασκεφτούν.

Υπάρχουν πολλές εικασίες για το τι ακριβώς θέλουν οι δύο δυνάμεις η μία από την άλλη, σύμφωνα με το BBC. Η Ρωσία πιθανότατα αναζητά πυρομαχικά, εργάτες κατασκευών, ακόμη και εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία στην πρώτη γραμμή, ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας και σύμμαχος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ.

Σε απάντηση, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να λάβει ρωσικά προϊόντα, καθώς και τεχνολογική βοήθεια για στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ώστε τελικά να βρίσκεται σε απόσταση κρούσης από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Μάρκοφ.

Μετά τη Βόρεια Κορέα, επόμενος σταθμός του Πούτιν θα είναι το Βιετνάμ στις 19-20 Ιουνίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σφοδρή αντίδραση για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ περί πυρηνικών – «Συνιστούν κλιμάκωση»

Γερμανία: Έκκληση της ΥΠΕΞ Μπέρμποκ να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές – Δεν αποκλείει να είναι υποψήφια

Φον ντερ Λάιεν και Κόστα, υποψήφιοι για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ: Ρωτήσατε τον εισαγγελέα;