Ο Πούτιν απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

A man opens his arms as he stands near a house destroyed in the Russian artillery shelling, in the village of Horenka close to Kyiv, Ukraine, Sunday, March 6, 2022. On Day 11 of Russia's war on Ukraine, Russian troops shelled encircled cities, and it appeared that a second attempt to evacuate civilians from the besieged port city of Mariupol had failed due to continued violence. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ο πόλεμος της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία δεν είναι μόνο εις βάρος του ουκρανικού λαού αλλά αποτελεί απειλή και για την παγκόσμια ειρήνη, την Ευρώπη, τον ρωσικό λαό και την Ελλάδα.

H Ρωσία επιτίθεται, η Ουκρανία φλέγεται, βεβαιότητες και γεωπολιτικοί συσχετισμοί φαίνεται να ανατρέπονται, ενώ κοινωνικά και οικονομικά κεκτημένα της ειρήνης συνθλίβονται στις μυλόπετρες του πολέμου.

Εχουμε καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την εισβολή και την επιμονή στην καταστροφή, που αποτελούν όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και ευθεία βολή στον άνθρωπο και στη ζωή του.

Η Ελλάδα πολιτικά και ιστορικά δεν έχει καμία αντιπαλότητα με τον ρωσικό λαό. Το αντίθετο μάλιστα, με τους Ρώσους να ταξιδεύουν στη χώρα μας και τα αγροτικά προϊόντα μας να εξάγονται και να καταναλώνονται στη Ρωσία.

Ωστόσο πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτήν τη στιγμή καταδικάζουμε την παράνομη ενέργεια του κ. Πούτιν και του καθεστώτος που διοικεί να εισβάλλουν σε μια χώρα, να πλήττουν την Ουκρανία και τον λαό της, να οδηγούν την Ευρώπη και την ανθρωπότητα σε τεράστια περιπέτεια και, το χειρότερο, να απειλούν έμμεσα με χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι πολεμικές εισβολές και ο αναθεωρητισμός στις μέρες μας πρέπει να καταδικάζονται απ’ όπου κι αν προέρχονται και η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υποστεί και τα δύο από την Τουρκία και επομένως όχι μόνο εκ πεποιθήσεως αλλά και εκ των πραγμάτων λαμβάνουμε θέση απέναντί τους.

Πρέπει όμως ταυτόχρονα να επισημάνουμε τις τεράστιες ευθύνες και την αδυναμία της ΕΕ να προωθήσει την κοινή ασφάλεια και άμυνα. Ο αργός βηματισμός της ΕΕ με τις σημερινές αποσπασματικές γραφειοκρατικές συμπεριφορές και λειτουργίες, χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτική και ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η Ευρώπη εμφανίζεται αδύναμη να προωθήσει τις αξίες της, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Ολα αυτά δηλαδή που αποτέλεσαν τη μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα γίνεται λόγος από πολλούς για αφύπνιση της Ευρώπης. Προσωπικά θεωρώ ότι ναι μεν υπήρξε αντίδραση, αλλά χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης και της κοινής ασφάλειας.

Η απόφαση της Γερμανίας για 100 δισ. ευρώ σε αμυντικούς εξοπλισμούς με τον τρόπο που γίνεται προδιαγράφει ένα μέλλον αβέβαιο, ενώ θα ήταν απόλυτα θετική αν αφορούσε την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρνείται τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να χαραχτεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, και να αρκείται στην εκ των υστέρων ενημέρωση, που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ευτελίζεται με τη χρήση λογοπαιγνίων.

Ο πρόεδρός μας συμφώνησε μεν με την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ως χώρα δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και να μη δίνεις, επισήμανε δε την ανάγκη να επιβληθούν στον Ερντογάν και στην Τουρκία ανάλογες κυρώσεις με αυτές στον Πούτιν και στη Ρωσία και ανέδειξε και την ανάγκη για εθνική συνεννόηση που αποτελεί πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όπως την είχε προσδιορίσει η Φώφη Γεννηματά ως τον μόνο δρόμο για μια ισχυρή εθνική γραμμή και την ασφαλή πορεία της χώρας μας σ’ έναν ταραγμένο κόσμο.

Οι καιροί ου μενετοί και απαιτούν στα μείζονα εθνική συνεννόηση, ενότητα και ομοψυχία.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι βουλευτής νομού Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ